fbpx
30.2 C
Kecskemét
2024. június 20., csütörtök

FRISS HÍREK

Domb Beach pályázat: a győztes céget az ajánlattételi határidő után alapították

- Advertisement -

„Úgy is mondhatom, hogy ez a pályázat nem nekünk lett kiírva” – összegzett a Domb Beach-et eddig működtető cég ügyvezetője a KecsUP-nak. A Ride Company Kft. nem nyújtott be ajánlatot a strand üzemeltetésére, mert a pályázati feltételek alapján úgy látták, rengeteget kellene költeniük a felújításokra, fejlesztésekre, túl nagy hitelbe pedig nem akarták magukat verni. A győztes pályázó egy csengődi székhelyű, 3 millió forint jegyzett tőkéjű kft., amelynek társasági szerződése 2024. február 12-ei keltezésű és február 26-án lett bejegyezve – miközben a Hírös Sport Nonprofit Kft. a kiírás szerint január 30-ig várta az ajánlatokat. A korábbi üzemeltető azt is furcsállja, hogy velük mindig csak egy-egy évre kötöttek szerződést, az Orbán Viktor kecskeméti látogatásán a kormányfővel fotózkodó Czeglédi Péter pár hetes kft.-je viszont tizenöt évre megkapta a strandot.

A tágabb közvélemény május 21-én egy Facebook posztból értesülhetett arról, hogy a Domb Beach eddigi üzemeltetője befejezi tevékenységét.

„A Domb Beach 13 év után, az eddig megszokott formában bezárja kapuit! A kezdeti fejlesztések, és az első 5 év után, immáron 8 évet küzdöttünk, mindig egy éves szerződésekkel, hogy végre előre tudjunk lépni, szépíteni, színvonalat emelni, szolgáltatást bővíteni. Erre most sem kaptunk lehetőséget, de így már el kellett búcsúzzunk a Szabadidőparktól. Szeretnénk megköszönni, mindenkinek azt a sok jót, amit kaptunk, amiért érdemes volt minden nap felkelni, beállni, dolgozni, éjszakázni, hétvégézni éveken át. Mi is fejlődtünk, tanultunk, tele vagyunk élményekkel, mesélni valóval, és igyekszünk mindig a szépre emlékezni. Rengeteg barátság, szerelem, emberi kapcsolat alakult ki a strandon, a rendezvényeken, amik reméljük a kialakult helyzettől függetlenül sokáig fennmaradnak!” – írták ki a strand eddigi munkatársai – köztük Havas Balázs, a Ride Company Kft. ügyvezetője.

A posztokban sokan sajnálkoztak és/vagy felháborodtak a történtek miatt. Az önkormányzati hírportál, a Hiros.hu és a Kecskeméti Televízió már másnap, május 22-én  kijött egy anyaggal, amelyben hírül adták, hogy június 7-én indul a strandszezon a Domb Beachen, „idén még a régi formájában várja a vendégeket, jövő év május 1-jével viszont megújul majd” – ígérte mindezt Czeglédi Péter, a strand új üzemeltetője, a Domb Beach Kft. ügyvezetője.

„Nagyon komoly felújítás vár a területre. Nemcsak az épületek, de a büfé, a mosdó, a kiszolgáló létesítmények, illetve a külső terület is megújul. Lesz parkosítás, térkövezés is, hogy minden tekintetben megfeleljen a mai kor igényének a strand” – nyilatkozta a videós anyagban. Az is kiderült a híradásból, hogy „a fő hangsúlyt a családok kiszolgálására helyezik majd, de mindezek mellett nem feledkeznek meg a fiatalokról sem” és hogy „a Domb Beach továbbra is helyet ad a szórakozásnak, a fesztiváloknak és a sportrendezvényeknek egyaránt”.

Az ügy azonban itt nem ért véget. Éppen aznap érkezett Kecskemétre Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke, és a főtéren több ezer ember előtt a polgármesternek címezve mondandóját megkérdezte, ki fogja üzemeltetni a Domb Beach-et.

Később az is elterjedt a közösségi médiában, hogy a győztes pályázó Domb Beach Kft. ügyvezetője ott volt Orbán Viktor május 16-ai kecskeméti látogatásán, a Hunyadivárosi Közösségi Ház kertjében – azaz nyilvánvalóan meghívott vendég volt, mert csak ők mehettek (élő Facebook-közvetítésünkön pár másodpercre feltűnt, ahogy a kormányfővel fotózkodott).

Képernyőfotók a KecsUP Facebook-oldalán közzétett élő közvetítésből, a feher nyíllal jelölt férfi Czeglédi Péter

A Hírös Sport próbálta menteni a helyzetet, kiadtak egy közleményt (ezt a Hiros.hu-nak és a Baon.hu-nak elküldték, KecsUP-nak nem), melyben azt írták, a korábbi bérlő szerződése tavaly ősszel lejárt, új pályázatot írtank ki a terület hosszútávú hasznosítására, fejlesztésére, „amire a korábbi bérlőnek is lehetősége lett volna pályázatot beadni, de nem élt ezzel a lehetőséggel”. A közleményből még kiderült, az önkormányzati cég és az új bérlő is „elkötelezett a terület folyamatos fejlesztésében, új szolgáltatások, sport és szórakozási lehetőségek megvalósításában”.

Fotó: Domb Beach Facebook-oldala

A Domb Beach-et eddig üzemeltető Ride Company Kft. ügyvezetője, Havas Balázs portálunknak elmondta: nem akar az ügy kapcsán politizálni, de véleménye természetesen van.

A kérdésre, hogy miért nem nyújtottak be pályázatot a kiírásra, úgy válaszolt, hogy „matematikai okokból”. A feltételeket ugyanis úgy szabták meg, hogy bérlőként rengeteget kellett volna költeniük a strandra, még úgy is, hogy a Hírös Sport Nonprofit Kft. is beszállt volna valamennyivel a felújításokba, fejlesztésekbe.

„Tizenhárom évig foglalkoztam a stranddal, maximálisan tisztában vagyok azzal, mihez kellett volna hozzányúlni, fejleszteni. Sok árajánlatot bekértem, számolgattunk, és úgy láttuk – figyelembe véve a jelenlegi gazdasági helyzetet -, hogy nem éri meg tizenöt évet dolgozni a veszteségért vagy jobb esetben a nullszaldóért. A nagyon tarthatatlan és kötelező felújításokra nagyságrendileg 100 millió forintot kellett volna rákölteni, de a mai építőiparban erre 10-20 százalékot nyugodtan rászámolhatunk, és ezt a pénzt valahonnan elő is kell teremteni. Egy nem tőkeerős, az állami pénzekhez nem hozzájutó cég ekkora kiadást csak hitelből tudott volna finanszírozni, de ezt nem vállaltuk” – nyilatkozta a KecsUP-nak Havas Balázs.

Mint kifejtette, csupa olyan munkálatról lett volna szó, amely aztán a várost gyarapítja: a vizesblokkok, utak, büfék felújításáról, az elektromos rendszer, a világítás korszerűsítéséről. A csúszdáról nem is beszélve. Egy új önmagában körülbelül 80-100 millió forint, de a régi csúszda felújítása is 60 milliónál kezdődne. És így már reálisabb a 200 milliós beruházás.

„Összegezve úgy is mondhatom, hogy ez a pályázat nem nekünk lett kiírva” – vélekedik a Ride Company ügyvezetője (rajtuk kívül még a wakeboard pálya üzemeltetőjét és a végül győztes céget, a Domb Beach Kft.-t hívták meg a pályázatra).

Már csak azért is igaza lehet, hogy nem nekik szánták a létesítményt, mert az ajánlatokat a pályázati kiírás szerint január 30-áig kellett benyújtani, és január 31-én bontották fel őket. Ehhez képest – mint az Opten céginformációs rendszerében utánanéztünk – a csengődi székhelyű Domb Beach Kft.-t később, egész pontosan február 26-án jegyezték be (a társasági szerződés kelte február 12.). Kérdéses tehát, hogy egyáltalán miként adhatott be pályázatot Czeglédi Péter cége.

Hasonló cikkünk:  Az elmúlt évhez képest tovább nőtt a műtétekre várók száma

Az, hogy a kiírásban 15 éves időtartam szerepelt, szintén kissé érthetetlen az eddigi üzemeltető számára. Hiszen ők már nagyon régóta szerettek volna elérni egy hosszabb távú szerződést, mégis, mindig csak egy-egy évre kötöttek velük.

„Nyolc éven keresztül ezért könyörögtünk. Csak hat-nyolc éve ezt az egész beruházást, felújítást meg lehetett volna úszni 30-40 millió forintból. Akkor szerettük volna megcsinálni, de nem hagytak minket. Mostanra pedig ellehetetlenítették a helyzetünket, hiszen nincs 120-140 milliónk egy ilyen fejlesztésre” – jelentette ki Havas Balázs.

Fotó: Domb Beach Facebook-oldala

A történteket mind ő, mind kollégái nehezen élik meg, hiszen hosszú időn keresztül vitték a strandot (az ügyvezető tizenhárom évig).

„Ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor történik egy haláleset, és a közeli hozzátartozók megrendülnek és őrlődnek, majd a temetéssel megpróbálják magukban lezárni a dolgot. Mi is azt hittük, hogy a kipakolással-kiköltözéssel pont kerül a végére, de sajnos nem, rányomja a mindennapjainkra a bélyegét. Sok minden kötött a szabadidőparkhoz, nyilván hiányzik, hiányozni fog” – mondta Havas Balázs.

Egyébként korrekt módon megkeresték az új üzemeltetőt, és természetesen beárazva, de felajánlották átadásra a strand addig teljes eszközparkját, hogy az üzemeltetés folyamatában ne legyen szakadás.

„Mondtuk, hogy nem szeretnénk a vendégeinknek, Kecskemétnek rosszat, segítünk az eszközeinkkel, összegyűjtött tudásunkkal, tapasztalatunkkal is. Az új üzemeltető ebből nem kért, így mindent elbontottunk, most üres a strand” – nyilatkozta hét elején Havas Balázs.

A pályázati felhívás 2023. november 30-ra volt dátumozva, jelenleg még megtekinthető itt és a Közadatkeresőről is elérhető.

„A kiíró a meghívott vállalkozóktól (vagy a konzorciumban együttműködő vállalkozóktól) olyan pályázatokat vár, amely a strand korszerűsítésére és hosszútávú magas színvonalú üzemeltetésére irányul. Az ideális pályázó beruházásaival igényes és innovatív fejlesztéseket valósít meg, bővíti a szolgáltatások körét, szakmai és vállalkozási tapasztalatával professzionálisan működteti és fenntartja a létesítményt. A pályázat célja azon vállalkozó (vagy konzorciumban együttműködő vállalkozók) kiválasztása és vele a bérleti szerződés megkötése, aki jelen pályázati kiírás feltételei alapján a legkedvezőbb ajánlatot nyújtja” – emelték ki.

További fontos részletek a kiírásból: 

  • a strandot a Hírös Sport 15 éves határozott időre adja bérbe
  • az ajánlattételi határidő: 2024. január 30. 12 óra
  • az ajánlati dokumentációnak tartalmaznia kellett többek között a pályázó bemutatkozását, eddigi tevékenységének ismertetését, a terület hasznosítására vonatkozó elképzelések bemutatását; a strand fejlesztésére vonatkozó elképzelések bemutatását, fejlesztési koncepciótervet; a tervezett szolgáltatások ismertetését, bevezetésük ütemtervét; jogi személy esetén 30 napnál nem régebbi hiteles kivonatot cégnyilvántartásba, egyéb nyilvántartásba bejegyzett adatairól
  • a pályázati ajánlatok felbontásának ideje: 2024. január 31. 10 óra
  • a négytagú bíráló bizottságot a Hírös Sport Nonprofit Kft. ügyvezetője, cégvezetője, gazdasági igazgatója és műszaki igazgatója alkotja
  • a pályázóktól a fejlesztések ütemezését elsősorban 2025-től várják el, és hozzájárulnak, hogy a nyertes pályázó a 2024. évi szezonban a strandot még a jelenlegi formában üzemeltesse, és a pályázatában vállalt fejlesztéseket 2025-től valósítsa meg
  • a pályázó a fejlesztések és a szolgáltatások tartalmát szabadon határozhatja meg, de az elbírálásnál előnyt jelent, ha vállalja a következők fejlesztését: a mosdó épület higiénés, műszaki, esztétikai korszerűsítését, akadálymentes illemhely és pelenkázó létesítését, a büfé épület és fogyasztóteraszok felújítását, a csúszda felújítását vagy átépítését, a pancsoló medence elbontását vagy átépítését más funkcióra, a zöldterület megújítását, a móló és stég felújítását, a kültéri zuhanyzók felújítását, közműfelújítást, járdafelújítást
  • a felújított és korszerűsített létesítmények a bérleti szerződés 15 éves lejáratakor költségtérítés nélkül a kiíró Hírös Sport tulajdonába kerülnek
  • a strand üzemeltetését és a szolgáltatásokat minimálisan a nyári idény időszakában (június 1-től augusztus 31. között, 9-19.00 órai időszakban) kell biztosítani
  • a Hírös Sport az idei évre minimum 4 millió, 2025-től minimum évi 8 millió forint bérleti díjat vár el
  • kedvezmény, hogy az önkormányzati cég besegít a felújításokba, és az idei évben a bérleti díj teljes összegét, 2025-től pedig felét a nyertes pályázóval egyeztetett és elfogadott beruházásra, felújításra fordítja

Mit lehet tudni a győztes cégről?

Az Opten szerint a Domb Beach Kft.-t az ajánlattételi határidő után bő három héttel, ezév február 26-án jegyezték be, bankszámláját március 5-én nyitották. Jegyzett tőkéje 3 millió forint, székhelye Csengődön, a Bucka tanya soron van, ügyvezetője a már említett Czeglédi Péter. Tulajdonosa a Vertex Trade 2003 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., amelynek ügyvezetője és tulajdonosa szintén Czeglédi Péter. A Vertex nettó árbevétele 2019 és 2023 között 800 ezer és 1,8 millió forint között ingadozott, adózott eredménye tavaly 77 ezer forint volt.

Czeglédi Péternek van egy másik cége is, amely a Benkó Zoltán Szabadidőközpont melletti Tó Kempinget üzemelteti. A Tó Kemping Kft. tulajdonosa a Vertex Trade 2003 Kft. mellett a CTI Group Kft., ennek tulajdonosa pedig Czeglédi Tamás, Czeglédi Péter testvére. A CTI Groupnak több mint egy tucat borászati cégben van részesedése, tavalyi adózott eredménye 1 milliárd forint volt.

Nem kaptunk válaszokat

A téma kapcsán megkerestük Kispál Balázst, a Hírös Sport Nonprofit Kft. ügyvezetőjét, hogy érdeklődjünk a pályázattal kapcsolatban. Megkérdeztük például, miért meghívásos pályázatot írtak ki az üzemeltetésre, és milyen tapasztalatok, referenciák alapján hívták meg a Domb Beach Kft.-t. Kérdéseinkre azonban több nap alatt sem érkezett válasz.

Küldtünk kérdéseket Czeglédi Péternek is, tőle többek között arról érdeklődtünk, milyen referenciákat tudtak felmutatni a pályázat során strandüzemeltetés terén, milyen tapasztalataik vannak? Rákérdeztünk arra is, mekkora összegű fejlesztéseket terveznek, kell-e attól tartania a kecskemétieknek, hogy a szolgáltatás színvonalának emelkedésével nagyon magasak lesznek az árak? Végül szerettük volna megtudni, személyesen ismeri-e Orbán Viktort. De a Domb Beach Kft. ügyvezetője sem reagált megkeresésünkre.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Alá kellett dúcolni a mentőfeljárót és a rendelőintézet gyalogos feljáróját a kecskeméti kórházban

A mentőfeljárót fémoszlopokkal, míg a rendelőintézethez felvezető gyalogos feljárót egyelőre fagerendákkal támasztották alá. Elég nagy foltokban kilátszik a vasbetonszerkezet. Olvasónk...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...