fbpx
21.4 C
Kecskemét
2024. április 27., szombat

FRISS HÍREK

A horvát alkotmány szerint a tengerpart közkincs, így egy új törvény szerint minden strand ingyenes lesz

- Advertisement -

Véget vet a fizetős strandoknak, és a tengerparti építkezést is megnehezíti az az új – tengerpart gazdasági hasznosításáról szóló – szabályozás, amit megszavazott a horvát országgyűlés.

A Poslovni Dnevnik hírportálon megjelent cikkben azt írják, hogy a horvát társadalmat évek óta foglalkoztatja a fizetős strandok kérdése, az alkotmány ugyanis világosan leírja, hogy a tengerpart közkincs, amit mindenki szabadon használhat. Részletszabályozás eddig nem volt az ügyben, alkotmánysértésért viszont a hatóságok nem tudtak bírságolni. A horvát jogalkotók most pontot tettek az ügy végére, és nemrég elfogadtak egy törvényt, amely egyértelműen megtiltja, hogy bárki pénzt kérjen a strandok használatáért.

A tengerpart egyéb gazdasági hasznosítását is szabályozzák az új rendelkezések: a jövőben a tengerparti árusok, kávézók, éttermek, napágy- vagy strandeszközkölcsönzők csak koncessziós engedéllyel működhetnek. A helyi önkormányzatok adják ki pénzért az engedélyeket legfeljebb öt évre, és a koncesszió tulajdonosainak minden esetben garantálniuk kell a szabad hozzáférést a tengerhez.

Hasonló cikkünk:  Titokban pénzelték Orbánék az egyik legnagyobb európai tévécsatorna megvásárlását

Kivételek itt is vannak:

  • már működő kikötők,
  • hajógyárak és sólepárlók,

az ő koncessziójuk ugyanis korlátlan ideig érvényes. Újdonság még, hogy eddig a tengerparti szállodák mentesültek a koncessziós díjaktól, a jövőben viszont nekik is fizetniük kell, ha a vízparti teraszaikon fogadnák a vendégeiket.

Az új szabályozás a közvetlen tengerparti építkezés tilalmát is megerősíti. A tenger dagálykori vízszintjétől számított 6 méteren belül tilos bármilyen építkezés. Ez alól csak a történelmi épületek, valamint a vízi közlekedéshez és a halászathoz szükséges infrastruktúra képez kivételt.

via vg.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...