fbpx

FRISS HÍREK

Magyar vétó miatt nem született közös elítélő nyilatkozat, amiért az oroszok európai médiaszolgáltatókat tiltottak be

- Advertisement -

Oroszország 81 európai médiaszolgáltatót tiltott ki, köztük egyedüli magyarként a 444.hu-t is. Az Európai Unió közös nyilatkozatban szerette volna elítélni az orosz lépést, azonban a magyar kormány megakadályozta azt.

Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő a magyar vétó miatt végül egy közös nyilatkozat helyett közleményben ítélte el Moszkva lépését.

A moszkvai szankciók többek között a német Der Spiegelt, a Frankfurter Allgemeine Zeitungot a spanyol El País-t, az olasz La Stampát, illetve a La Reppublicát, a francia Le Monde-ot és a Liberationt, valamint a brüsszeli Politicót, illetve az EUobservert, valamint a 444.hu-t érintik.

Korábban azt írta a TASZSZ állami hírügynökség, hogy Oroszország csak akkor lesz hajlandó feloldani a médiaszolgáltatók elérését, ha Brüsszel is véget vet az orosz híroldalak blokkolásának.

Josep Borrell hangsúlyozta az elítélő közleményben, hogy az orosz hatóságok „teljesen megalapozatlan” döntést hoztak, ami tovább korlátozza a szabad és független információhoz való hozzáférést, és “kiterjeszti a már amúgy is súlyos médiacenzúrát” Oroszországban. Hozzátette, hogy a betiltott európai médiumok tényszerű információkat szolgáltatnak az orosz közönségnek is, egyebek között Oroszország Ukrajna elleni jogellenes agressziós háborújáról.

Hasonló cikkünk:  Ígérgetésből nem volt hiány a kormány részéről, más kérdés milyen beruházások valósultak meg ezekből Bács-Kiskunban

Az EU korlátozó intézkedése az orosz dezinformációs és propagandaorgánumokkal szemben viszont megalapozott, mert ezek nem képviselik a szabad és független médiát. Ezek az orgánumok az orosz hatóságok ellenőrzése alatt állnak, és “fontos szerepet játszanak az Ukrajna elleni agressziós háború támogatásában” – szögezte le a főképviselő.

Josep Borrell kiemelte, hogy a véleménynyilvánítás és a média szabadságának tiszteletben tartása az EU egyik alapértéke. Az Unió továbbra is támogatni fogja a tényszerű információk elérhetőségét az oroszországi közönség számára is.

via Euronews

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Mindent megtesznek, hogy megtisztítsák Kecskemétet a kábítószer-terjesztőktől – ígéri a rendőrkapitány

Húsz rendőr kezdi meg szolgálatát augusztus 1-jén Kecskeméten - mondta el a június 27-ei képviselő-testületi ülésen Timafalvi László rendőr...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...