fbpx
19.8 C
Kecskemét
2024. június 21., péntek

FRISS HÍREK

Politikai csatatérnek ígérkező kecskeméti választókerületeket mutatott be a KecsUP – összefoglaló videókkal  

- Advertisement -

A KecsUP négy érdekesnek és politikai csatatérnek ígérkező kecskeméti választókerületet térképezett fel a június 9-ei önkormányzati választás előtt az elmúlt hetekben. A jelöltek mellett a választókat is megszólaltatta a KecsUP. Most ezt foglaljuk össze röviden.

Sehol másutt nincs annyi jelölt, mint Hetényegyházán – 2. számú választókerület

Az első részben a 2. számút, Hetényegyházát és Ménteleket néztük meg. Sehol másutt nincs ennyi jelölt: a körzetben összesen heten indulnak a képviselői tisztségért, közülük megkeresésünkre öten nyilatkoztak is a KecsUP-nak. És a hetényiek is megosztották velünk véleményüket, gondolataikat a választással kapcsolatban.

A választókerület lakossága családi házas-kertes és tanyás ingatlanokban él, sok helyen még földúton lehet közlekedni. A két szatelit, jórészt aszfaltutakkal rendelkező, sűrűbben lakott városrész, Hetényegyháza és Méntelek légvonalban jó öt kilométerre van egymástól, eltérő adottságokkal, de sok esetben hasonló problémákkal.

A helyi választási bizottság sorsolása nyomán a jelöltek neve a következő sorrendben szerepel majd a szavazólapon:

  1. Hódi Zsuzsanna – Mi Hazánk
  2. Dr. Papp Zoltán – Fidesz-KDNP
  3. Hajba Balázs – Magyar Kétfarkú Kutya Párt
  4. Süli Csontos Ottó – Hetényegyházi Városrész Szépítő Egyesület (HVSZE)
  5. Princz László – Válasszon Jövőt!
  6. Gondi Etelka – Civil Összefogás Városunkért Egyesület
  7. Guti István – Szövetség a Hírös Városért Egyesület, DK, LMP – Zöldek, MSZP, Párbeszéd – Zöldek

Több érdekességet is összegyűjtöttünk a jelöltekről, például Gondi Etelka már 1998-ban is indult a választáson, Hódi Zsuzsanna és Süli Csontos Ottó már korábban a Jobbikban is politizáltak, most viszont ellenfélként indulnak egymással szemben, de arról is írtunk, hogy a jelenlegi képviselő, Papp Zoltán miért nem örülhet annyira Süli Csontos Ottó indulásának. Ezekről és a körzetről részletesen, illetve arról, hogy mit terveznek a jelöltek megválasztásuk esetén a Ki nyer Hetényegyházán és Ménteleken? – választókerületi körkép írásunkban olvashat.

A Széchenyivárosban és a Máriahegyben folyó politikai küzdelem az ellenzéki oldalon belüli helyosztó mérkőzésről is szól – 6. számú választókerület

A 6. számú egyéni választókerület képviselője 2019 óta az ellenzéki Dobos József, aki egyéni mandátumát az akkor még ötpárti (MSZP, DK, Jobbik, Momentum, LMP) Szövetség a Hírös Városért Egyesület jelöltjeként nyerte el – csakhogy onnan 2023 nyarán kilépett. A szocialistapárt egykori városi elnöke (2016 – 2023) új városi szervezetet hozott létre, a Civil Összefogás Városunkért Egyesületet, amely a 14 választókerületből 11-ben jelöltet és polgármester-jelöltet is állított. Koordináció hiányában a Szövetség is állított saját jelöltet, ahogy a Kutyapárt és a Mi Hazánk is. Dobos Józsefet ugyan sokan esélyesnek tartják az újrázásáért zajló politikai versenyben, de a várhatóan megoszló ellenzéki voksok a kormánypártok politikában kezdő jelöltjének, Laczkó-Zsámboki Angélának kedvezhetnek.

A jelöltek neve a következő sorrendben szerepel majd a szavazólapon:

  1. Dobos József – Civil Összefogás Városunkért Egyesület
  2. Kéri Szilvia – Magyar Kétfarkú Kutya Párt
  3. Nógrády Miklós – Szövetség a Hírös Városért Egyesület, DK, LMP – Zöldek, MSZP, Párbeszéd – Zöldek
  4. Laczkó-Zsámboki Angéla – FIDESZ-KDNP
  5. Szabó Katalin – Mi Hazánk

A 6. számú egyéni választókerület egyike – a három közül – a csaknem 40 ezer lakosú Széchenyivárosnak. Az egymástól rendkívül eltérő beépítettségű és problémákkal terhelt körzetben egyszerre megtaláljuk a négy- és tízemeletes, szigetelésre váró panelházakat és a belterületbe vont girbegurba – csatornázatlan és burkolatlan utcákat (mint például az Aranyforint és az Ezüstdénár) is. De ehhez a választókörzethez tartozik a Ladánybenei út baloldalán elterülő külterület, az évek alatt beépülő Máriahegy a maga tanyasias-hobbikertes, és a még nyomokban megtalálható szőlős-gyümölcsösökkel tarkított zártkertes telkeivel. Visszatérő probléma itt a közterületek kialakítása, a földutak évenkénti rendszeres karbantartása, amire csak kevés forrás jut, a hiányos infrastruktúra és az illegális hulladéklerakás – ezek olykor kaotikus állapotokat idéznek elő.

Hogy miért helyosztó mérkőzés a 6. körzetben a verseny és miért érdekes politikailag ez a körzet, illetve arról, hogy mit terveznek a jelöltek megválasztásuk esetén arról részletesen a Ki nyer a Széchenyivárosban és a Máriahegyben? – választókerületi körkép írásunkban olvashat.

Hasonló cikkünk:  Ki nyer a szétszabdalt Belvárosban, az Árpádvárosban és a Rákóczivárosban? – választókerületi körkép videóval, 4. rész

Ki nyer a Vacsiközben-Bethlenvárosban + a belváros egy részében? – 7. számú választókerület

Szinte hihetetlen, de igaz: a főtéri hatemeletes Lordok társasház lakói ugyanazon képviselőjelöltek közül választhatnak majd június 9-én, mint a tőlük légvonalban 2,5 kilométerre a Vacsihegy kertesházaiban élők. Választókerületi sorozatunkban most az igencsak megváltoztatott 7. számút nézzük meg, amely a Vacsiközt, a Bethlenvárost és mostantól a belváros egy részét – többek között a Kossuth teret és a Szabadság teret, a Nagykőrösi és a Budai utcát – foglalja magában. Vajon a Fidesz-KDNP ismét elbukja vagy behúzzák, és bizonyítják, hogy a 2019-es ellenzéki győzelem csak egyszeri megingás volt?

A helyi választási bizottság sorsolása nyomán a jelöltek neve a következő sorrendben szerepel majd a szavazólapon:

  1. Karikó Ágnes – Magyar Kétfarkú Kutya Párt
  2. Tóth Szilárd – Szövetség a Hírös Városért Egyesület, DK, LMP – Zöldek, MSZP, Párbeszéd – Zöldek
  3. Tóth Attila – FIDESZ-KDNP
  4. Fapál László – Civil Összefogás Városunkért Egyesület
  5. Tormási György – Mi Hazánk

A mostani választás tétjét a 7-es kerülettel kapcsolatban úgy is megfogalmazhatnánk, hogy június 9-én kiderül: egy alapvetően jómódú, középosztálybeli körzetben a Fidesz-KDNP ismét elbukik, vagy behúzzák, és bizonyítják, hogy a 2019-es ellenzéki győzelem csak egyszeri megingás volt? Az ellenzék oldaláról közelítve a témát pedig az a kérdés, négy és fél év alatt a jelenlegi képviselő Tóth Szilárdnak mennyire sikerült beágyazódnia a körzet életébe a pártpolitikát alapvetően kerülő, a mindennapos apró-cseprő munkát előtérbe helyező hozzáállásával? Az is természetesen sok mindent befolyásol, hogy hányan támogatják majd voksaikkal a Civil Összefogás Városunkért Egyesület, a Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk jelöltjeit.

A körzetről részletesen és a jelöltek programjairól a Ki nyer a Vacsiközben-Bethlenvárosban + a belváros egy részében? – választókerületi körkép írásunkban olvashat.

Ki nyer a szétszabdalt Belvárosban, az Árpádvárosban és a Rákóczivárosban? – 8. számú választókerület

Tisztán belvárosi egyéni választókerület nincs Kecskeméten, az új körzethatárok kialakításakor ugyanis szétszabdalták és torzóvá tették a 8. körzetet, amely amúgy magába foglalná a történelmi városmagot. Ehelyett azonban összevonták a teljesen eltérő adottságú zöldlombos Gyenes teret és a távoli, Halasi úti felüljáró mellett fekvő rozsdaövezeti sorházakat, miközben a város szívében kanyargó hepehupás, sárga keramitos Arany János és Nagykőrösi utcákat a nagykörúton túli családi házas Vacsi közhöz (7. körzet) csatoltak.

A kormánypártok revansot vennének a szocialista Király Józsefen, aki 2019-ben 173 szavazattal győzte le a konzervatív Hörcsök Imrét Kecskemét központi városrészében. Ha a baloldali képviselő újrázna, az szimbolikusan azt is jelentené, hogy a 2010-es évek a kormánypártok évtizedének tekinthető, a 2020-as éveket viszont az ellenzék dominálja.

Bárki is nyerjen június 9-én, a választók sokat várnak majd az új képviselőtől, például a központ tehermentesítését, ami több mint 10 éve napirenden szerepel, de érdemi javulás nem történt; a három évtizede tartó kiskörúti, éjszaki rodeózás végét; és olyan épületek újrahasznosítását, mint a volt tiszti klub vagy a Rákóczi úton a volt Szigma áruház, és végül, de nem utolsósorban új nyilvános illemhely kialakítását a Belvárosban.

A helyi választási bizottság sorsolása nyomán a jelöltek neve a következő sorrendben szerepel majd a szavazólapon:

  1. Dávid Dolli – Civil Összefogás Városunkért Egyesület
  2. Szappanos Benedek – Fidesz-KDNP
  3. Király József – Szövetség a Hírös Városért Egyesület, DK, LMP – Zöldek, MSZP, Párbeszéd – Zöldek
  4. Tóth Imre – Mi Hazánk
  5. Kordik Szabolcs – Kétfarkú Kutya Párt

választókerületek átrajzolása akár a választás végeredményét is erőteljesen befolyásolhatja. A határok mozgatása önmagában még nem jelent biztos győzelmet a hatalmon lévőknek, azonban kiskaput nyit arra, hogy egy tisztán kormánypárti vagy ellenzéki körzetet bizonytalan kimenetelűvé, billegővé alakítsanak. Nem csak erről, hanem a jelöltek terveiről is olvashat részletesen a Ki nyer a szétszabdalt Belvárosban, az Árpádvárosban és a Rákóczivárosban? – választókerületi körkép írásunkban.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Alá kellett dúcolni a mentőfeljárót és a rendelőintézet gyalogos feljáróját a kecskeméti kórházban

A mentőfeljárót fémoszlopokkal, míg a rendelőintézethez felvezető gyalogos feljárót egyelőre fagerendákkal támasztották alá. Elég nagy foltokban kilátszik a vasbetonszerkezet. Olvasónk...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...