fbpx
18.9 C
Kecskemét
2024. július 7., vasárnap

FRISS HÍREK

Áprilisban lett kész a félreérhető burkolat az Izsáki úton, júliusban már javítani kellett

- Advertisement -

Korábban már beszámoltunk arról, hogy három fa körül is olyan burkolatkialakítás történt az Izsáki úton, amely félreértésre adhat okot. Olvasónk vette észre, hogy hétfőn az egyik ilyen fa burkolatának a felét eltávolították, csütörtökre azonban már elkészült a három hónapnál fiatalabb borítás javítása.

Április 15-én megjelent cikkünkben megírtuk, hogy a beruházó Építési és Közlekedési Minisztérium állítása szerint a félreérthető burkolat valójában nem aszfaltból, hanem műgyanta és gumiőrlemény keverékéből készült.

Ennek felülete szilárd és sima, a lehulló csapadékot teljesen átereszti, ugyanakkor a felfelé tartó talajpárát átengedi, hogy a fák gyökérzete vízhez és levegőhöz jusson. Hozzátették: a burkolat a nyári időszakban nappal kevésbé melegszik fel, éjszaka jobban lehűl, illetve az ilyen felületek révén a későbbi gyomosodás is elkerülhető.

Elkészülte után így nézett ki a burkolat. Fotó: KecsUP

Az Építési és Közlekedési Minisztérium áprilisi válasza alapján a változtatásokat „a járdaburkolatok közelsége, illetve annak balesetmentes használhatósága” érdekében kellett elvégezniük, ugyanis ha a fatörzs környezetében szóródó anyag található, annak a járdára történő felhordása balesetveszélyes lenne a közlekedők számára.

Július 1-jén, hétfőn olvasónk lett figyelmes arra, hogy a burkolatot két fa mellett is félig felszedték. Csütörtökre pedig visszatöltötték – jól látható határvonal választja el a régi borítást az újtól. Az egyik fa esetében az eredeti burkolatból „kikukucskált” a növény gyökérzete is.

Ez pedig már a július 4-ei állapot. Fotó: KecsUP

A korrigálás szükségessége több kérdést is felvet. Milyen – feltételezhetően nem várt – hiba okozta a burkolat minőségének romlását ilyen rövid idő alatt? Milyen gyakran kell majd ezt a felújítást megismételni? A fa gyökérzetének növekedése a továbbiakban nem okoz-e problémát? Ezekkel a kérdésekkel természetesen az Építési és Közlekedési Minisztériumot is megkerestük, válaszukról beszámolunk.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Látványos részéhez érkezett a Széktói Stadion pályájának felújítása

Hamarosan befejezik az új gyepszőnyeg lerakását a Széktói Stadionban, amelynek részeként vízelvezető rendszert és fűtést is telepítenek a pálya...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...