fbpx
22 C
Kecskemét
2024. szeptember 8., vasárnap

FRISS HÍREK

Szijjártó részletes tájékoztatást adott Paks II-ről, a 2030-as évek elejére ígéri az elindulását

- Advertisement -

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter isztambuli útján arról számolt be szerdán, hogy dübörög a paksi beruházás, és minden adott ahhoz, hogy a két új blokk a következő évtized elejére megkezdhesse a termelését.

Szijjártó a Roszatom orosz atomenergetikai vállalatot vezető Alekszej Lihacsovval tárgyalt, előtte számolt be a paksi bővítés állásáról, valamint arról, hogy a következő időszak legfontosabb feladatairól fognak egyeztetni – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

Mostanra kilencszáz ember dolgozik a helyszínen, és ez a szám folyamatosan nő – mondta Szijjártó, majd hozzátette, hogy „a csúcsidőszakban valahol majd nyolc- és tízezer között lesz a helyszínen dolgozók száma.”

Beszélt a leendő nukleáris sziget alatti talajszilárdításról, ami már 82 százalékos készültségi fokot ért el. A reaktortartály kapcsán elmondta, hogy annak kovácsolása három évet vesz igénybe, ez már hónapok óta folyik Szentpétervár mellett. Elkészült a zónaolvadék-csapda, ami egy 750 tonnás berendezés, ezt már hajóra is tették, most a Duna romániai szakaszán halad Magyarország felé.

Hasonló cikkünk:  Publicus: a legalább egy hetes nyaralás egyre szűkebb réteg kiváltságává vált

A beruházás biztonságát garantálja, hogy a kormánynak sikerült elérnie a paksi beruházás teljes körű mentességét mindenfajta európai uniós szankció alól.

Szijjártó szerint a beruházás három szempontból kritikus fontosságú Magyarország számára. Először is, ez adja a garanciáját hazánk hosszú távú energiabiztonságának, mivel az új blokkok átadásával az ország teljes áramigényének mintegy hetven százalékát tudja majd az erőmű fedezni.

A rezsicsökkentés vívmányainak megóvása szempontjából is kritikus fontosságú a projekt, mert nagy mennyiségben villamos energiát termelni megbízható módon és olcsón ma leginkább nukleáris erőművekkel lehetséges.

A harmadik szempontnak pedig a környezet védelmét hozta fel, ami szerint az atomenergia igenis környezetbarát, amit az is jól demonstrál, hogy a paksi bővítés nyomán évi hárommilliárd köbméterrel csökken majd a magyar földgázfelhasználás, az éves szén-dioxid-kibocsátás pedig 17 millió tonnával.

„Tehát a környezet megkímélése, a rezsicsökkentés eredményeinek megvédése és hazánk hosszú távú, önálló ellátásbiztonsága szempontjából is kulcsfontosságú a paksi beruházás sikere” – mondta Szijjártó Péter.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Egy kecskeméti atyát is felfüggesztettek kiskorú szexuális bántalmazása miatt

A kecskeméti Róbert atya és a kiskunfélegyházi R. Gábor plébános ellen is kiskorúak terhére elkövetett szexuális bántalmazás kapcsán indult...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...