fbpx
13.6 C
Kecskemét
2024. szeptember 16., hétfő

FRISS HÍREK

Paks II: civil szervezetek tiltakoznak a Duna élővilágát veszélyeztető túlmelegítés miatt

- Advertisement -

Az energiaügyi tárca vezetője – jelenleg Lantos Csaba – bármikor felülírhatná a Duna túlmelegítésének tilalmát, vagyis hogy a Paksi Atomerőmű milyen mértékben melegítheti a folyót. Három civil szervezet is alkotmányellenesnek ítéli ezt a kormánytervezetet.

Az Energiaklub, a Magyar Természetvédők Szövetsége, valamint a Környezeti Management és Jog Egyesület (EMLA) közös közleményben hívja fel a figyelmet, hogy a július 27-én „társadalmi vitára” bocsátott tervezet önkényes és nagyarányú beavatkozás, amit nem indokol semmilyen természeti, vízügyi vagy műszaki körülmény. Szerintük az egyetlen ok az atomerőmű könnyebb működésének biztosítása. Mindez beláthatatlan következményekkel járna.

A hőmérséklet jelentős és rendszeres megváltoztatása a folyószakaszok teljes élővilágát érinti, különösen a gerinctelenek védekezőképességét csökkenti. A közvetett hatás is súlyos, ugyanis a melegebb víz alacsonyabb oxigéntartalma miatt több alga képződik. Ilyenkor felborul a teljes tápláléklánc, könnyebben megtelepszenek az őshonosokat kiszorító fajok is.

A Duna amellett, hogy az élőhelyek láncolata, biztosítja a fajok szabad mozgását is. A teljes hazai szakasz Natura 2000 terület. Az Európai Unió működéséről szóló szerződés szerint a környezetpolitika alapja az elővigyázatosság. Ezt, illetve a környezetvédelmi szint csökkentésének tilalmát az Alkotmánybíróság is többször megerősítette.

Hasonló cikkünk:  Magyar Péter keresett és talált forrást az egészségügy valódi fejlesztésére

A tervezett módosítás érdemi indoklás nélkül csökkenti a már elért környezetvédelmi szintet, meg nem jelölve azt az alkotmányos jogot, aminek védelme a törvényhozó szerint felülírhatná az egészséges környezetét. Így a tervezetet és annak úgynevezett hatásvizsgálati lapját is alkotmányellenesnek ítélik. Utóbbi szerint a tervezett intézkedés nem gyakorol a környezetre és a természetre jelentős hatást.

A jelenlegi blokkok mellé épül Paks II keretében két újabb atomblokk, amelyeket egyazon Duna-szakasz vizével hűtenének. A 2012-es év vízügyi adatai szerint már a beruházás környezetvédelmi engedélye a becsültnél nagyobbnak nevezte a nagyon alacsony vízállás és -hozam kockázatát. Kéri András, az Energiaklub igazgatója szerint azzal, hogy az atomerőművek termelését a folyó egyre gyengébb hűtőképessége miatt rendszeresen csökkentik, a nukleáris eljárás is „időjárásfüggővé” vált, így a valódi energiafüggetlenség helyett ezermilliárdos költséggel tervezett Paks II súlyos biztonsági kockázat.

Az aláírók szerint a Paks II környezetvédelmi engedélyének kiadásakor fennálló helyzet jelentősen megváltozott, annak visszavonását és új engedélyezési eljárást sürgetnek.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Nem engedték fel a mozgássérült szurkolót a lelátóra a Széktói Stadionban, az U21-es fociválogatott meccsén

A lelátóról, öt értelmi sérült barátjával közösen szerette volna nézni egy mozgáskorlátozott, kerekesszékes szurkoló kedden a magyar és spanyol...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...