fbpx
2.1 C
Kecskemét
2024. november 21., csütörtök

FRISS HÍREK

Pásztortarhonyával ízesítették a felsőlajosiak a Térségi Gasztrohetet

- Advertisement -

Különleges módon készült a felsőlajosiak pásztortarhonyája: szakácsuk, Bujdosó Emil húsból, kelkáposztából és zellerből először levest főzött, majd azzal öntötte fel a tarhonyát. A települések csapatainak helyszíni főzését idén nem engedélyezték biztonsági okokból Kecskeméten, így nem olyan hangulatos a gasztrohét, mint a tavalyi.

Augusztus 21-től 25-ig, azaz szerdától vasárnapig immár huszonhetedik alkalommal rendezi meg Kecskeméten az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület a Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítást. Tavaly újdonság volt, hogy a Hírös Forrás szökőkútnál az adott napon bemutatkozó települések hagyományos, főtt egytálételeket és desszerteket kínáltak az arra járóknak, és ez történik idén is.

Csütörtökön arra lettünk volna kíváncsiak, hogy a felsőlajosiak hogyan készítik a pásztortarhonyájukat. A standjuknál tudtuk meg, hogy a falujukban megfőzött ételt már készen hozták el, mert idén a katasztrófavédelem nem engedélyezte a főtéren való bográcsozást (tavaly az ételek a zöldfelületeken készültek, azokat most le is zárták).

Bujdosó Emil, aki kertészként, traktorosként és amolyan „mindenesként” dolgozik a felsőlajosi önkormányzatnál, azért elárulta a receptjét.

Száz főre persze ritkán főz bárki is – ekkora mennyiségű ételadagot árusítanak a települések a főtéren –, de érdekességképpen a fő hozzávalók:

  • 3 kilogramm füstölt kolbász, 3 kilogramm sertéshús, 6 kilogramm tarhonya, 2,5 kilogramm vöröshagyma, 2 kilogramm fűszerpaprika, 2 kilogramm paradicsom; köménymag, só, bors, borsika ízlés és szükség szerint.

„A húsból, kelkáposztából meg zellerből főzök gulyásleves jellegű lét, és azzal öntöm föl a tarhonyát, nem csupán vízzel” – tudtuk meg Bujdosó Emiltől.

Hasonló cikkünk:  HelloVidék: interjú a fiatal kecskeméti virágkötő világbajnokkal

„Fölteszem a füstölt szalonnát, kicsit lepirítom, kiszedem a zsírját, utána bele a tarhonyát, azt megpirítom, majd hozzáteszem a hagymát, azzal egyet keverek, amikor üveges, akkor jöhet a pirospaprika, és végül felöntjük ezzel a gulyáslevessel. Utána még egy jó másfél órát főhet” – részletezte a felsőlajosiak szakácsa. Azt is elmondta, hogy rutinos a bográcsozó, mert a 30-40 fős vendégsereg nem ritka otthonában, ezért nem is volt kérdés, hogy a gasztroheti fogás az ő kiváltsága lesz. A tarhonya szerinte azért jó így nyáron, mert „nem olyan nehéz kaja, kis kovászos uborkával kiváló”.

Az biztos, hogy a vacsorára befizető vendégek jó étvággyal fogyasztották el az utolsó tarhonyaszemig.

A Térségi Gasztrohét további kínálata:

Augusztus 24., szombat

Tiszaalpár – Halászlé
Kecskemét-Matkó – Baracklekváros sütemény

Augusztus 25., vasárnap

Kunbaracs – Babgulyás
Bugacpusztaháza – Palacsinta

Lekvárfőzők találkozója – első alkalommal

A VIII. Aranyhomok Térségi Lekvárversenyt három kategóriában – hagyományos ízű; különleges, kreatív lekvárok; valamint zöldségkrémek és csatnik (chutney-k) – hirdették meg, és az egyesület tájékoztatása szerint szépszámú nevezés érkezett. A szakmai zsűri már értékelte a termékeket, a „Térség Lekvárja” cím eredményhirdetését augusztus 24-én, szombaton 16 órakor tartják. A díjátadó után, idén első alkalommal a lekvárfőzők találkozójára várják a téma iránt érdeklődőket. A találkozó célja a tapasztalatcsere, ahol a díjazott lekvárok készítőivel és a zsűritagokkal találkozhatnak a résztvevők. További újdonság, hogy idén a helyszínen meg is lehet kóstolni a díjazott lekvárokat.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Egy csomó drágítás jöhet Kecskeméten: ha megszavazzák, többet kell majd fizetni a nyugdíjas otthonokért, a gyermekétkeztetésért, az önkormányzati bérlakásokért is

Nagy díjemelés-csomagról szavaz a kecskeméti képviselő-testület november 28-ai ülésén. Az előterjesztések már fent vannak az önkormányzat honlapján, ezeket átnézve...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...