fbpx

FRISS HÍREK

Karácsonykor 3500 tonna szaloncukrot veszünk meg, most kihirdették, melyek a legfinomabbak

- Advertisement -

Évente általában 10 millió csokoládé Mikulás figura fogy el 450 tonna mennyiségben és 2 milliárd forint értékben – azaz átlagosan mintha minden magyar kapna egyet. Karácsonykor 3-3,5 ezer tonna szaloncukrot vásárolunk, összesen 15 milliárd forintot kiadva az édességért. A legnépszerűbb szaloncukrok közé továbbra is a zselés, a kókuszos, a karamellás, a marcipános és a mogyorókrémes tartozik, de mindig jönnek újdonságok, különlegességek: az Év Szaloncukra 2023 versenyen a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda belga trappista sörös szaloncukra lett az Év Új Íze. Tavaly októberhez képest egy év alatt a csokoládé közel 24 százalékkal lett drágább a KSH adatai szerint, így idén várhatóan kevesebb édességet fognak vásárolni a családok.

Idén újra megrendezték civil kezdeményezésként Az Év Szaloncukra versenyt. Kovács Ádám és Kovács Gergely, a verseny szervezői elmondták, a megmérettetésre igyekeztek az összes hazai kicsi és nagy gyártót is meghívni. A gyártók szabadon dönthettek az ingyenes versenyen való részvételről.

Az Év Szaloncukra díj mellett idén számos új kategóriában is versenyezhettek a gyártók. Az új kategóriák összeállításában a Magyar Édességgyártók Szövetsége is segítséget nyújtott. Az elmúlt években nagy sikert aratott „ízek versenye” sikerén felbuzdulva idén ismét új ízeknek lett egyéni versenykategóriája.

A zsűrizésben a Szeretem a csokit TikTok-csatorna videós párosa, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének tagegyesületei és a Nagycsaládosok Kispesti Egyesületének tagjai és vezetői is segítségére voltak a csapatnak. A kóstolok közé az Év Szaloncukra Facebook oldalának követői közül többen is bekerülhettek.

Kóstolás előtt az Év Szaloncukra versenyen / szervezőktől kapott fotó

Idén először szakmai kategóriát is létrehoztak. A szakmai zsűriben Harrer-Abosi Beatrix a Harrer család képviseletében a Harrer Csokoládéműhelyből, Gácsi Zoltán, a Csokoládé Akadémia szakmai vezetője, Jakabfi Dávid desszert séf, Mihály Lajos szakács mester és cukrász, valamint Veszely Attila csokoládé mester, nemzetközi csokoládé bíráló és mestercukrász döntött a szaloncukrokról. Ebben a kategóriában gyártónként öt termékkel nevezhettek. A zsűri szakmai szempontokat és a szaloncukor formai elvárásait is figyelembe vette a döntéskor.

A mester zsűri mellett idén újra a gyerekek is külön fókuszba kerültek a Gyerekek kedvence kategóriával, amelyben csak gyerekek kóstolták a gyártók által külön nekik szánt szaloncukrokat.

A verseny idén tovább növekedett:

  • Az Év Szaloncukra verseny győzteseit 196 szaloncukor közül választották ki.
  • A verseny 11 kategóriájának a zsűrizésben több, mint 300 kóstoló segített.
  • A kóstolásokra több, mint 8000 szem szaloncukrot osztottak ki zsűrizésre, hogy a megtalálják a 17 győztest.

Az Év Szaloncukra 2023 címet a balatongyöröki Promenád Kávéház Fügés-diós szaloncukra nyerte el, a második helyezett a maklári Stühmer Körtezselés-muskotályos szaloncukra lett, míg a harmadik helyen a Keszthelyi Sütibolt meggyes marcipán szaloncukra végzett.

Az idei évben újra meghirdetett, hozzáadott cukrot nem tartalmazó szaloncukrokat versenyeztető Év Cukormentes Szaloncukra kategória első helyezettje a maklári Stühmer édesítőszeres pisztácia szaloncukra lett, második helyen az édesítőszeres éttrüffel szaloncukruk végzett, a harmadik helyezett pedig a veresegyházi Sulyán Cukrászda aszalt gyümölcsös édesítőszeres szaloncukra lett.

Hasonló cikkünk:  Indul a húsvét előtti sonka-, tojás- és borellenőrzés

A szakmai kategória győztesének a Stühmer szicíliai pisztáciás szaloncukra választották, második helyen végzett a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda fehércsokoládés málnás-pisztáciás málna pálinkás szaloncukra, a harmadik pedig a Gyulai Kézműves Cukrászda mézkaramell szaloncukra lett.

Az „ízek versenyében” a marcipán, mogyoró és pisztácia ízek mellett, idén új ízkategóriaként jelent meg a mandula és a fehércsokoládé, valamint visszatért a zselé is.
A legjobb pisztáciás szaloncukor: Stühmer szicíliai pisztácia szaloncukor
A legjobb mogyorós szaloncukor: Stühmer – piemonti mogyorós szaloncukor
A legjobb mandula szaloncukor: Demeter Chocolate – mandula-kókusz szaloncukor
A legjobb zselés szaloncukor: Szamos – málnazselé szaloncukor
A legjobb marcipános szaloncukor: Szamos – feketeribizlis krémmel töltött marcipán szaloncukor
A legjobb fehércsokoládés szaloncukor: Szent Korona Cukrászda – pisztácia krémes szaloncukor fehércsokoládéban

A gyerekek kedvence a Sulyán Cukrászda robbanócukros rágógumi ízű fehér csokoládé trüffel szaloncukor kék spirulinával, az Év Új íze a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda Belga trappista sörös szaloncukra lett, amit az idén először megjelenő új termékek közül választottak ki.

A szaloncukor egyébként 2022 januárjában került fel az Agrárminisztérium Ágazati Értéktárába, majd 2022. december 13-án a Hungarikum Bizottság kiemelkedő nemzeti értékké nyilvánította és felvette a Magyar Értéktárba.

Szeretjük a csokit, csak az idén drágább

A Magyar Édességgyártók Szövetsége közlése szerint az idei karácsonykor várhatóan hasonló értékben vásárolunk szaloncukrot, mint korábban, de mivel tavaly októberhez képest idén októberre a csokoládé közel 24 százalékkal lett drágább a KSH adatai szerint, így várhatóan kevesebb édességet tudnak vásárolni a családok ugyanazért az összegért. Egy kilogramm közép kategóriás szaloncukor 5-6 ezer forintba kerül, míg a prémium 12-15 ezer forintba kilogrammonként.

Forrás: Pixabay.com

Évente általában 10 millió Mikulás figura fogy el 450 tonna mennyiségben és 2 milliárd forint értékben (azaz átlagosan minden magyar kap egy csoki Mikulást), karácsonykor 3-3,5 ezer tonna szaloncukrot vásárolunk 15 milliárd forint közeli értékben. A teljes decemberi édesség-forgalom összességében 45-50 milliárd forint.

A drágulás fő oka a kakaó egy év alatt bekövetkezett, 75 százalékos áremelkedése. Ennek fő okai a világ kakaótermelésének kétharmadát adó két afrikai országban, Elefántcsontparton és Ghánában érzékelhető El Nino-hatás, valamint a termelés finanszírozási problémái és az infrastrukturális hiányosságok miatti gyenge termés. Ráadásul az EU-ban a cukor ára is jócskán megemelkedett, szintén termelési problémák miatt, így megnőtt az importhányad.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...