fbpx
13.6 C
Kecskemét
2024. szeptember 16., hétfő

FRISS HÍREK

Újabb könnyítést jelentettek be a lakástámogatásokkal kapcsolatban, de van egy meglepetés is

- Advertisement -

Egy augusztus 5-én közzétett jogszabálytervezet értelmében csökkentenék a lakástámogatásokhoz szükséges elvárt társadalombiztosítási jogviszony idejét a katások, az átalányadózók és a mezőgazdasági őstermelők esetében. Van azonban komoly meglepetés is a tervezetben – tudtuk meg a Bankmonitortól.

Július 26-án Vitályos Eszter kormányszóvivő bejelentette, hogy egyes speciális adózású vállalkozók a jövőben könnyebben részesülhetnek a családtámogatási rendszer előnyeiből.

A különböző lakástámogatási elemeknél – vagyis a Babavárónál, a Falusi csoknál és a csok Plusznál – az igényléshez szükséges elvárt tb-jogviszony hosszát egy évre mérsékelnék a katások, átalányadózók és mezőgazdasági őstermelők esetében.

A megjelent jogszabálytervezet valóban mérsékli a speciális adózású vállalkozások a lakástámogatásokhoz elvárt társadalombiztosítási jogviszonyának hosszát.

  • A Babaváró esetében elégséges lehet 1 éves jogviszony is a kérdéses vállalkozóktól. A támogatáshoz alapesetben 3 éves társadalombiztosítási jogviszony leigazolása szükséges.
  • A Falusi csok és a csok+ esetében pedig 2 évről egy évre mérséklik a speciális adózású vállalkozásoktól elvárt tb-jogviszony hosszát.

A tervezetben egészen pontosan így fogalmazták meg a Babaváróra vonatkozó változást: „legalább 3 éve folyamatosan” szövegrész helyébe a „legalább 3 éve – a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti átalányadózást legalább 1 éve alkalmazó egyéni vállalkozó vagy mezőgazdasági őstermelő, vagy legalább 1 éve a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló törvény szerinti kisadózói adóalanyisággal rendelkező egyéni vállalkozó esetén 1 éve – folyamatosan”.

Hasonló szöveg szerepel a másik két támogatásnál is azzal a különbséggel, hogy ott más az alapvetően elvárt jogviszony hossza. Ez a szöveg azt is jelenti azonban, hogy azok a katások és átalányadózók kaphatják meg ezt a könnyítést, akik már legalább egy éve ezt az adózási formát választották. Ez az eredeti bejelentéshez képest fontos pontosításnak tűnik. Hozzátették: logikus az előírás, hiszen ezzel kizárhatók azok a spekulánsok, akik csupán azért váltanának most a speciális adózási formák valamelyikére, hogy kihasználják a könnyítést.

a Bankmonitor szakértői szerint nem lesznek jogosultak azok a katások, átalányadózók a Babaváróra, A CSOK Pluszra, A Falusi CSOK-ra, akik egy éven belül váltottak erre az adózási formára függetlenül attól, hogy más módon – például korábbi munkaviszonyukból – összeségében meglenne az egYéves tb-jogviszonyuk.

A változtatást a tervek szerint gyorsan átvezetnék, a végleges jogszabályváltozás kihirdetését követő 3. naptól már az új előírások lennének érvényben. Ez természetesen még nem történt meg, jelenleg ez egyelőre csak tervezet.

Hasonló cikkünk:  Sajátos bája van a hajtányozásnak a kisvasút szerelmesei szerint - videóval

Fontos, hogy Vitályos Eszter eredeti bejelentésében egy másik könnyítésről is szó volt, amelyiknek értelmében a kérdéses, speciális adózású vállalkozásokból származó bevételt legalább 50%-os mértékben el kellene fogadniuk a bankoknak igazolt jövedelemként a támogatott hitelek bírálata során. Erről a könnyítésről azonban a jogszabálytervezet nem tesz említést.

Argyelán József, a Bankmonitor elemzési igazgatója megkeresésünkre hozzátette:

„A speciális adózású vállalkozókra érvényes könnyítésről már meg is jelent a tervezet, így jó eséllyel ez végig is mehet még augusztusban. Az észrevételeket augusztus 13-ig lehet megtenni, emiatt vélhetően a szeptemberi változtatások nem erről a módosításról fognak szólni.”

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Nem engedték fel a mozgássérült szurkolót a lelátóra a Széktói Stadionban, az U21-es fociválogatott meccsén

A lelátóról, öt értelmi sérült barátjával közösen szerette volna nézni egy mozgáskorlátozott, kerekesszékes szurkoló kedden a magyar és spanyol...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...