fbpx
26 C
Kecskemét
2024. szeptember 11., szerda

FRISS HÍREK

Újra lesznek koncertek a TEKA-ban, de már nem rock- és alternatív zenekarok lépnek fel

- Advertisement -

Visszahozná a zenét és a táncot a Tudomány és Művészetek Házába, az egykori zsinagógába a megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat: a földszinti aula újra felvenné a TEKA nevet, ahova rendszeresen hívnának együtteseket, előadókat. A tervek még formálódnak, egy biztos: első alkalommal buli-party, valamint lakodalmas-mulatós zenét játszó együttesek lépnek fel a Kecskeméti Zenészegylet és Szénási Pál Bertalan közreműködésével. Később meghívnának ismert és kevésbé befutott helyi zenekarokat, szerveznének unplugged koncerteket, szerzői esteket – legfeljebb háromszáz fős közönség részvételével. Az új TEKA azonban már nem fogad rock-, metál- és alternatív zenét játszó bandákat.

2018. június 29-én volt a záróbuli a Technika Kávézóban, közismert nevén a TEKA-ban, utána bezárt sokak kedvelt és látogatott bulihelye, ahol számos ismert hazai zenekar lépett fel rendszeresen. A teljesség igénye nélkül például a Tankcsapda, a Road, a Carbonfools, a Heaven Street Seven, a Pál Utcai Fiúk, a Depresszió, a 30Y, a Kowalsky meg a Vega, az Esti Kornél, az Alvin és a mókusok, a Hiperkarma vagy a Nova Prospect.

ROAD-koncert a TEKA-ban 2017 áprilisában / Fotó: Hraskó István

Csakhogy 2018-ban az épületben működő Bács-Kiskun Megyei (most már Vármegyei) Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) az önkormányzattal félmilliárd forintot nyert egy természettudományos élményközpont kialakítására, és az épület felújítását követően már nem fértek bele a bulik az új arculatba.

Helyettük – természetesen ez is igen fontos – gyerekeknek szóló ingyenes programoknak, bemutatóknak, foglalkozásoknak, szakköröknek, táboroknak adott otthont az épület. A Baon.hu összegző cikke szerint a projekt két és fél éve alatt mintegy 12 ezer gyermek mélyülhetett el ingyenesen a természettudományokban.

Ezután kezdődött az uniós projekteknél megszokott hároméves fenntartási időszak hasonló programokkal. Ez idén szeptemberben jár le.

„Új forma, megújult tartalom”

A napokban a megyei TIT-től (az épület üzemeltetőjétől) levelet kaptunk, melyben Szabics István igazgató arról írt, hogy szeretnék „feleleveníteni a Tudomány és Művészetek Házában korábban rendezett szórakoztató, táncra hívó közösségi programokat”.
„Hasonló programokat tervezünk a középkorú, esetleg idősebb korosztály részére is, klubszerű formában. A földszinti klubot, amely korábban a Technika Kávézó (TEKA) nevet viselte, új formában, megújult tartalommal szándékunkban áll újraindítani, amennyiben erre igény mutatkozik” – állt a levélben.

Az első, bemutatkozó programként jellemzett Nyári koncert augusztus 17-én, szombaton 19 órakor kezdődik, ezzel az igényeket és az érdeklődést szeretnék felmérni. A Kecskeméti Zenészegylet közreműködésével valósul meg; fellép Szénási Bertalan Pál és a Big Beng zenekar, a Gray Dove együttes és Domján Móni énekes. Facebook-oldala szerint a Big Beng zenekar buli-party zenét játszik, míg a Gray Dove mulatóst.

Forrás: Bács-Kiskun Vármegyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat

A téma kapcsán megkerestük Szabics Istvánt és Szappanos Benedek igazgatóhelyettest, hogy megkérdezzük őket a tervekről, elképzelésekről.

Zúzósabb zenére alkalmatlan

Mint az igazgató a KecsUP-nak elmondta, a felújítás egyik fő szempontja volt, hogy lecseréljék az aulában lévő nagy üvegfelületeket, amelyek gyakorlatilag életveszélyessé váltak a koncertek idején. A hangnyomás és az üvegben keletkező feszültség miatt már attól kellett tartani ugyanis, hogy szétrobbannak a portálok. Hogy ezt elkerüljék, az utolsó időszakban paravánokat tettek eléjük, de ez nyilván nem jelentett végleges megoldást.

A felújítás során ezért az üvegfalak nagy részét gipszkartonra cserélték.

„A veszély nem hárult el, arról nem beszélve, hogy a gipszkarton fal is elég rideg, ezért a nagyobb hangerejű rock- és metalkoncertekre ez a hely alkalmatlan” – jelentette ki Szabics István.

Szabics István

Zenében mindenképpen gondolkodott viszont a TIT. És mivel a körülbelül 100 tagú, 2000-ben létrejött Kecskeméti Zenészegylet (elnöke Szénási Bertalan Pál) székhelye a Tudomány és Művészetek Házába van bejegyezve, kézenfekvőnek tűnt őket megkeresni, bár a zenészek máshogy nem kötődnek az épülethez, nem próbálnak és nem is koncerteznek itt.

Hasonló cikkünk:  A Carson Comával búcsúzhattunk el a nyártól Kecskeméten

A Zenészegylet szervezi és adja elő az első programot, és amint az Szabics István és Szappanos Benedek szavaiból kitűnik, a későbbiekben is számítanának az egyesületre és biztosítanának tagjaiknak szereplési lehetőséget. A zenei program kialakítását, meghatározását a TIT is figyelemmel kísérné, de alapvetően az aulát kibérlő vendéglátósra bíznák a fellépők kiválasztását, meghívását.

Milyen korosztályt céloznak meg?

„Nem szűkítenénk le egy korosztályra a zenei kínálatot, szeretnénk nyitottak lenne a fiatalok, a középkorúak és az idősebbek felé is. Inkább a műfajt kell meghatározni. Nem az a terv, hogy országos sztárzenekarok, rockegyüttesek lépjenek fel. Inkább unplugged koncertekre, szerzői dalestekre, helyi, megyei, regionális föltörekvő fiatal zenész, énekes tehetségek bemutatkozására, tematikus zenei estekre, zenés-táncos estekre koncentrálnánk” – sorolta Szappanos Benedek. Szabics István hozzátette, egyelőre még gyűjtik az ötleteket, és szívesen veszik majd az érdeklődők, a közönség visszajelzéseit is.

Sok emlékezetes koncert helyszíne volt / Fotó: Hraskó István

„Nagyon fontos számunkra, hogy felmérjük, úgymond, szondázzuk, milyen műfaj iránt van érdeklődés, valamint hogy igaz-e az a felvetés, miszerint Kecskeméten nagy a hiány a fiatalok és a középosztály részéről valamilyen kulturált szórakozási lehetőségre. Korábban itt felső kategóriás zenekarok is felléptek, némelyik koncert nagyon erősen telt házas volt. Mi egy maximum 300 fő befogadására alkalmas, rendszeres koncert- és buliélményeket kínáló helyszínt képzelünk el” – hangsúlyozta a vámegyei TIT elnöke. Mint kérdésünkre kifejtették, akár retró diszkókat, nótaesteket vagy gyerekeknek játszó zenei együtteseket is el tudnak képzelni. Nagy fantáziát látnának a pódiumjellegű művészi és a szerzői estekben, amikor az előadóművész egy szűkebb társaság előtt adja elő félig vagy majdnem kész műveit, „tesztelés” céljából.

Vendéglátós nélkül minden hiába

Mindez persze csak akkor működhet, ha találnak egy vendéglátással foglalkozó vállalkozót, aki látna fantáziát a TEKA folyamatos, napi szintű működtetésében (a régi név a TIT elképzelései szerint maradna). Ehhez viszonylag komolyabb beruházásra lenne szükség, hiszen cserére érett a pult, a bútorzat, felújításra szorulnak a kiszolgáló raktárhelyiségek. Amíg ez a probléma megoldódik, lesz ugyan vendéglátás, csak kissé „fapados”.

Fotó: Hraskó István

„Nincsenek könnyű helyzetben a vendéglátósok, de bízunk abban, hogy az vonzerőt jelent majd, hogy a rendezvények egy viszonylag nagyobb számú és rendszeres vendégszámot hoznának” – mondta Szappanos Benedek.

Az igazgató és helyettese is sokat vár a második emeleten található, 300 fő befogadóképességű, kiváló akusztikájú színházteremtől. Ez korábban rendszeresen otthont adott előadásoknak, rendezvényeknek, de mára sokan szinte elfelejtették, a fiatalabb korosztály pedig nem is tud a létezéséről. Ez ugyancsak a felújítása után fogadhat közönséget, de Szabics István szerint Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház direktora is nagy lehetőséget lát benne.

A TIT vezetői megemlítették azt is, hogy szakemberek elkezdték az épület felújításának előkészítését az önkormányzattal közösen (a város 51 százalékban tulajdonos, ezt a tulajdoni részt is a TIT üzemelteti megbízás alapján). Nem tudni egyelőre, pontosan mennyibe kerülne és mikor kezdődhetne el a munka. Annyi tűnik biztosnak, hogy csak több lépcsőben valósulna meg. Szabics István hangsúlyozta, hogy a városvezetők pozitívan és nyitottan állnak a felújításhoz és terveikhez.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Azonnali felülvizsgálatot kérnek a KiK és a Rossmann üzletek mögötti közlekedésszervezéssel kapcsolatban

Korábban beszámoltunk arról, hogy KiK és Rossman üzletek épülnek a Budai út és a Március 15. utca kereszteződésében, közvetlenül...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...