fbpx
18.2 C
Kecskemét
2024. október 22., kedd

FRISS HÍREK

20 millió forint jut helyi védett épületek és szobrok felújítására, év végéig lehet pályázni

- Advertisement -

A megnövekedett lakossági igényekre reagálva örökségvédelmi támogatási program indul Kecskeméten – erről döntött október 17-ei ülésén a képviselő-testület. Vissza nem térítendő támogatást adnak a helyi védett épületek, építmények felújítására vagy a köztéri szobrok restaurálására. Nemcsak magánszemélyek, hanem alapítványok, egyesületek, intézmények, egyházak is pályázhatnak. Kérdés, hány épületre lesz elég a 20 millió forintos keret.

A közgyűlésre készült előterjesztésben emlékeztetnek, hogy 2011 és 2019 között a sikeresen működő Városi Támogatási Program keretében már adtak támogatást azoknak a magánszemélyeknek, akik védett épületet újítottak fel. A pályázati lehetőség a Covid-járvány alatt megszűnt, most visszahozták, amit a megnövekedett lakossági igényekkel indokoltak.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy ez járható út lehet a régi, városképileg meghatározó vagy építészetileg különleges épületeket a múlt fontos emlékeiként megőrizni. Ezzel elkerülhető, hogy arra a sorsra jussanak, mint a több mint kétszáz éves Sárkány utcai ház. Ahogy arról beszámoltunk, azt éppen a napokban bontotta el tulajdonosa, mivel a negyvenéves „lakatlansága” alatt az állaga nagyon leromlott, és gyakorlatilag menthetetlenné vált (bár az a ház nem állt védettség alatt).

Helyi védelem alatt álló szecessziós stílusú ház a Fráter György utcán / Fotó: Hraskó István

  • A program fő célkitűzése a műemléki védelem vagy a helyi védettség alatt álló házak felújításának, karbantartásának támogatása, legyen az magánszemély, alapítvány, egyesület, egyház tulajdonában vagy egy intézmény használatában (a város településképének védelméről szóló önkormányzati rendelet melléklete szerint mintegy 330 helyi egyedi védelemmel érintett épület van Kecskeméten).
  • De célként említik az országos építészeti örökség (műemlékek) védelmét,
  • a helyi építészeti örökség védelmével kapcsolatos egyéb teendőket (kutatás, tervek archiválása, a védelem népszerűsítése),
  • és a közparkokban lévő köztéri műalkotások, szobrok, emlékművek restaurálását is.

A programra összesen 20 millió forintot biztosítanak, pályázni 2024. november november 1. és december 31. között lehet (az érdeklődőknek a részletek miatt érdemes lesz figyelniük az önkormányzat honlapját). Hogy 2026-ban folytatódik-e a program, lesz-e rá forrás, még kérdéses, az a következő költségvetés tárgyalásakor dől majd el – ezt már Szemereyné Pataki Klaudia polgármester mondta.

Az elnyert összeget kizárólag a pályázatban megjelölt célra lehet felhasználni, az igénylőnek legalább 30 százalékos önerőt kell állnia, azaz az elnyerhető támogatás mértéke a teljes felújítás, restaurálás költségének legfeljebb 70 százaléka lehet. A pénzt 2025-ben kell felhasználni, a támogatás elszámolási határideje 2026. január 15.

A Sétatér utcán elbontott ház egykori díszei (ez a ház sem volt védett) / Fotó: Hraskó István

Nem biztos, hogy a pályázó elnyeri az általa kérvényezett teljes összeget, a tényleges támogatás mértékét szerződésben rögzítik majd. Az aláírást követően 30 napon belül folyósítják a megítélt pénzt. Ha a támogatott kevesebbet kap, mint amennyit kért, de a szerződést ilyen feltételekkel aláírja, akkor is hiánytalanul meg kell valósítania a teljes felújítást.

Hasonló cikkünk:  A Carson Comával búcsúzhattunk el a nyártól Kecskeméten

Az előterjesztésben felsorolták, milyen munkafolyamatokat támogatnak, minek a felújítására, eredeti formában megőrzésére, illetve visszaállítására adnak forrást, ezekből pár példa:

– a pályázaton csak egész épületekkel, építményekkel (például kerítés vagy kapu), szerkezeti egységekkel (például tető, homlokzat, lábazat) lehet részt venni (azaz lakásonként nem adható támogatás);
– utólagos falszigetelések;
– az épület stílusának megfelelő eredeti osztásrendű és anyaghasználatú nyílászárók felszerelése;
– homlokzati párkányok;
– tetőhéjazat, díszes esőcsatornák, kémények, tetőablakok, szélkakasok;
– ajtók jellegzetes szerkezetének, ablakok üvegosztásának helyreállítása;
– erkélyek felújítása;
– az épület vagy építmény valamennyi díszítőelemének felújítása;
– utcafronti kerítés, kapu.
Köztéri műalkotások, emlékművek és szobrok restaurálásánál támogatható:
– a művek vizsgálata, konzerválása, esztétikai helyreállitása;
– berendezések (például világítás, vagyonvédelem) telepítése;
– az állagmegóvás érdekében végzett megelőző intézkedés, például utólagos vízszigetelés;
– térburkolás, zöldfelület-rendezés.

A Szentháromság-szobor / Fotó: Hraskó István

Szemereyné Pataki Klaudia megjegyezte, hogy a Szentháromság-szobor miatt vették a pályázatba a köztéri alkotások felújítását és a civil szervezeteket. Mint arról korábban írtunk, Király József (Szövetség) indítványozta áprilisban, hogy a város vegye át tulajdonába a műemléket a katolikus egyháztól, mert jobb gazdája lenne a szobornak, amelynek az állapota évről évre romlik. Indítványa Sztachó-Pekáry István korábbi alpolgármestert viszont „a legsötétebb rákosista és kádári időszakra” emlékeztette.

Végül Király József visszavonta indítványát, ugyanakkor felvállalta, hogy a felújításról elkezdi az egyeztetést az egyházzal. Egy restaurátor fel is ajánlotta neki, hogy elvégzi a műemlék szakszerű állapotfelmérését.

„A Szentháromság-szobor már régóta kérdést képez, és ezért nyitottuk meg ennek a lehetőségét, hogyha valaki ezt komolyan gondolja, akkor ezt tudja a szobor felújítására fordítani” – mondta a polgármester.

A Szentháromság-szobor / Fotó: Hraskó István

Király József úgy fogalmazott, hogy nagyon örül az örökségvédelemmel kapcsolatos pályázat visszatérésének. A Szentháromság-szobrot érintve hozzátette, hogy amíg a katolikus egyház nem járul hozzá, hogy a felújítás ügyét egy civil szervezet vagy egyén felkarolja, addig nehéz dolguk lesz, de ő már segítséget ajánlott a Városvédő és Városszépítő Egyesülettel. A Szövetség képviselője azt is hangsúlyozta, bízik abban, hogy hosszú távon rendelkezésre áll majd ez a pályázat, és hogy előbb-utóbb növelni lehet a keretét.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Nem tud mit kezdeni a polgármesteri hivatal a sok vendégmunkást elszállásoló házakkal, lakásokkal

Nem ellenőrizheti a jegyző azokat az ingatlanokat, ahol tartósan (vendég)munkásokat szállásolnak el bérleti szerződés alapján, mivel ezek a házak,...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...