fbpx
4.1 C
Kecskemét
2024. október 16., szerda

FRISS HÍREK

Ezt beszélik: A független vidéki média legérdekesebb heti cikkei

- Advertisement -

A lassan döntési jogok nélkül maradó városvezetés, a kerítéssel és fallal védett Fertő tó, a világhírnévre törő magyar gyorsétteremlánc, a „nyikorgó” helyiek és a lemondott, de azért a helyén maradó kurátor: többek között ezek a témák szerepelnek a független vidéki sajtó legérdekesebb írásai között. Lapszemlénkben szó esik még a több ciklus óta „befagyott” önkormányzatról, a bezáró posták okozta áldatlan állapotokról és egy társasház építése miatt lebontásra ítélt történelmi korú épületről.

KecsUp: A kecskeméti polgármester elismerte, hogy lassan nem sok döntési kompetenciájuk marad a városházán

Városőrség megalakítása, a közbiztonság javítása, a helyi vállalkozások támogatása és megerősítése, a közösségi közlekedés fejlesztése, a szociális háló erősebbre szövése – többek között ezeket ígéri a harmadik polgármesteri ciklusát kezdő Szemereyné Pataki Klaudia kecskeméti polgármester a KecsUp cikke szerint. 2024-29-es programjának ismertetése során azt is kijelentette: lassan már nem sok mindenről dönthet a közgyűlés és az önkormányzat, de ez nem tántorítja el, mert annál nagyobb kihívás, hogy tudják képviselni a város érdekeit. Ilyen nyíltan nemigen ismerte még be a polgármester, hogy az önkormányzati autonómiát nagyon megnyirbálták 2010 óta, a NER időszakában. „Kecskemétnek nemcsak az erősödése, hanem egyenesen a túlélése a cél” – ilyet is mondott Szemereyné.

ENyugat: Kerítés és fal is védi már a Fertő partot

Hatodik éve már, hogy turisták, kirándulók előtt is zárva van a Fertő tó partja, szigorúan őrzött építési terület a fertőrákosi öböl, az egykori strand. Áll a kiemelt kormányzati beruházás, úgy tűnik, de lehet, hogy mégsem, mert a fal elé újabb kerítést is építettek. Az ENuygat.hu videója megmutatja, hogy néz ki a beruházás – kívülről.

Borsod24: Több száz ingyen burger és kisebb őrület a magyar gyorsétteremlánc miskolci üzletnyitóján

Immár tíz üzletet tudhatnak magukénak Magyarországon Simonék, melyekből a legtöbb Budapesten található, de vidékre is kezdenek betörni. Mostanra jelen vannak Győrben, Debrecenben, Székesfehérváron és Miskolcon, de ez csak a kezdet – a nem titkolt cél a világhírnév. A Borsod24 szerkesztői már az őrületet és hatalmas sorokat hozó nyitónap előtt belekóstolt az egyszerűséget szem előtt tartó kínálatba, és meg is írta tapasztalatait.

Szol24: Hiába „nyikorognak” a helyiek, az átterelt forgalommal semmit nem tudnak kezdeni

Egy öntudatos közösség, dübörgő kamionok, vitába torkolló lakossági fórum, a korábbi polgármester által csak „nyikorgóknak” nevezett lakosok: Szolnokon, a Gyökér utcában és annak környékén vagyunk, amelynek problémájáról már többször hírt adott a Szol24. A szomszédos utcából a postadepó forgalmának egy részét átterelték ide, ezáltal elviselhetetlenné vált a folyamatos teherautós száguldozás és vele együtt járó zajhatás.

Szabad Pécs: Lemondott egyetemi kuratóriumi elnöki posztjáról a volt államtitkár, de a volt házelnökkel együtt játékban maradt

Egy kiszivárgott hír és törvénytervezet szerint a magyar kormány végül fejet hajthat az Európai Uniónak, s változtathat az egyetemi kuratóriumok ügyében. Ekként nem lehetnének kurátorok volt politikai felsővezetők. Bódis József felsőoktatásért felelős egykori államtitkár a napokban lemondott a PTE kuratóriumi elnöki tisztségéről, habár nem teljesen a fentiekkel indokolta a lépést. Egyelőre maradt azonban kurátor, ahogyan az egykori MSZP- parlamenti házelnök, a ma már KDNP-s Szili Katalin is, írja a Szabad Pécs.

Hasonló cikkünk:  Ismét elmaradt a kecskeméti repülőnap, bár a Honvédelmi Minisztérium hallgat erről

Veszprém Kukac: Az igazi befagyott város

A Fidesz–KDNP-nek továbbra is kétharmada van Veszprémben, vagyis azt csinálnak, amit akarnak. Azt szavaznak meg, amit kedvük tart. Azokat az ellenzéki javaslatokat söprik le az asztalról, ami jól esik nekik – foglalja össze a helyi városirányítás helyzetét a Veszprém Kukac. Októbertől öt tanácsnok is lett és három alpolgármestert is beiktattak, közülük kettő „külsős” főállású, nincs szavazati joguk, mert nem megválasztott képviselők. Jó ez így. Veszprém egy igazi befagyott város a negyedik ciklus óta.

Nyugat: „Én lelépek ebből az országból, de aki marad, annak jól jönne egy posta a közelben”

A zuhogó esőben egy bőrig ázott nő kereste fel a Nyugat szerkesztőségét azzal a kéréssel, hogy foglalkozzanak a problémájával. Kiderült, hogy Szombathely egyik külső városrészéről biciklizett be a belvárosi nagypostára, hogy átvegyen egy küldeményt, aminek az értesítését a postaládájában találta meg, miután rátelefonáltak, hogy lejár az átvételi határidő. A probléma oka, hogy nagyon sok kispostát bezártak, az említett városrészen is. A nő elmondta: ő nemsokára ugyan elmegy ebből az országból, de aki marad, annak azért jó lenne elérhető távolságban egy posta. Részletek a Nyugat.hu cikkében.

Szegeder: Lebontják a megyeszékhely egyik jó állapotúnak tűnő történelmi épületét

Szeged egyik régi épülete hamarosan eltűnik. Bár külsőleg jó állapotúnak tűnt, a bontásról már három éve keringtek pletykák. A korábban eltüntetett Moszkvai körúti után a Szent István téren álló, az 1879-es árvizet követő évtizedekben felhúzott ház helyére egy többszintes társas- és irodaház épül. Az új épület bézs, homokszínű és antracit színű lesz, magassága 17 méter. Szegeden egyébként összesen három területet véd a műemléki szabályozás, azonban a Szent István tér nem tartozik közéjük, így a bontás jogilag lehetséges.

Debreciner: Ezt tegyétek a kirakatba! – Ja, nem…

Hol volt, hol nem volt: bolt. A magas bérleti díjak, a belváros turistacsalogató szolgáltatásainak visszafogott volta és a túlságosan a belvárosra telepített plázák elszívó hatása miatt panganak a debreceni Piac utca és a belváros üzlethelyiségei. A Debreciner bejárta a területet és interjúkat készített néhány üzletvezetővel. Kijelenthető, hogy az újabb pláza, a második számú Fórum rövidesen megtörténő felépítése az elsővel szemben, a Csapó utcán várhatóan tovább rontja a belvárosi, azon belül is a Piac utcai és környéki kisebb üzletek forgalmát. Hogy ezzel együtt miként tervezi Debrecen városvezetése megvalósítani azt, hogy nemhogy ne ürüljön ki, de ismét tele legyen a Piac utca minden boltja, rejtély…

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Gera Zoltán lehet a Kecskeméti TE következő vezetőedzője

Korábban beszámoltunk arról, hogy a KTE október 15-én kedden felmentette a vezetőedzői poszttal járó munkavégzése alól Szabó Istvánt. Egybehangzó...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...