fbpx
12.8 C
Kecskemét
2024. október 24., csütörtök

FRISS HÍREK

Közpénzből népszerűsítették az Orbán-kormányt az Egyesült Államokban

- Advertisement -

Közérdekű adatigényléssel olyan szerződésekhez jutott az Átlátszó, amikből kiderült, a Batthyány Lajos Alapítvány által fenntartott Danube Institute több mint félmilliárd forint közpénzt költött arra, hogy pozitívan tüntessék fel az Orbán-kormányt az Egyesült Államokban.

A Danube Institute a kormány külföldi, elsősorban amerikai hálózatépítésének egyik fő eszköze, főleg konferenciák szervezésével és a vendégkutatók munkájának finanszírozásával foglalkozik. Az intézet több vendégoktatótól olyan cikkeket kért, amik a magyar kormányt népszerűsítették az Egyesült Államokban – írja az Átlátszó.

A Danube Institute vendégoktatóinak és előadóinak adott kifizetések látványosan megugrottak az elmúlt három évben:

  1. 2022: 76,76 millió forint.
  2. 2023: 179 millió forint.
  3. 2024: 284,6 millió forint.

Például egy vendégoktató 8400 dollárért (3,1 millió forint) írt a magyar migrációs politikáról egy tanulmányt: szeptemberben meg is jelent ilyen kutatás a Danube Institute oldalán, a szerző a Texas Public Policy Foundation politikai igazgatója, Melissa Ford Maldonado, aki Donald Trump elnöksége alatt a Fehér Házban dolgozott.

Hasonló cikkünk:  Már akkora vagyon van magántőkealapokban, ami nemzetgazdasági szintű zavart okozhat

Több könyvére is támogatást kapott Rod Dreher, a Danube Institute hálózatprojektjének vezetője. 2022-ben még havi bruttó 5666 dolláros (2,1 millió forintos) fizetésért dolgozott, de a frissebb szerződésen már 8750 dolláros (3,2 millió forintos) havi fizetés szerepel, és két olyan, 14 ezer dolláros (5,2 millió forintos) szerződés is volt, amik részeként arra kérték a kutatókat, hogy vegyenek részt az idei Tusványoson.

Ezek az összegek viszont eltörpülnek akár a Megafonra elköltött összegekhez, vagy a közmédiába hivatalosan öntött közpénz-százmilliárdokhoz képest.

via 444.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskemét 2024-ben sincs a legélhetőbb városok között Magyarországon

Az MBH Jelzálogbank élhetőségi rangsora szerint 2024-ben Magyarországon továbbra sincs top 10-ben Kecskemét városa és Kecskeméti járás sem. A...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...