fbpx
18.3 C
Kecskemét
2023. szeptember 22., péntek

FRISS HÍREK

Egy tiszakécskei exfocista adófizetői milliárdokból épített szállodáját promózzák a kormánylapok

Sáfrány Tamás, a Tiszakécske amatőr focicsapatának egykori játékosa is kapott vissza nem térítendő adófizetői támogatást a Magyar Turisztikai Ügynökség szállodafejlesztési pályázatából. Sáfrány a pályázat megnyitása előtt egy nappal alapította meg az Adventor Hotel Kft.-t – derül ki a G7 cikkéből.

Sáfránynak nincs előtörténete, az interneten lényegében semmilyen információ nem volt róla, honlapja sem készült el, elérhetőségének pedig Sáfrány gmailes címe volt megadva – így nyert 8 milliárd forintot, amihez igazolni tudott 3 milliárd forintnyi önerőt. A végeredmény a négycsillagos keszthelyi Sirius Hotel lett, amely a Balaton „legújabb topszállodája” – legalábbis kormányközeli lapokban így promótálják.

A pályázat az elmúlt évek egyik leglátványosabban visszás állami támogatási programja volt, 83 milliárd forintot osztottak szét 2020-ban úgy, hogy

  • a határidő előtt lezárták a pályázatot,
  • a pályázat lezárása után a keretösszeget az eredeti négyszeresére, 83 milliárd forintra emelték,
  • a pénzről ráadásul, mint 2022-re egy adatigényléses per végén kiderült, nem is egy szakmai grémium határozott, hanem Guller Zoltán MTÜ-vezér egy személyben.

A Sirius Hotel már májusban megnyílt, azonban a napokban kezdtek kampányszerűen megjelenni „hírek” a szállodáról – nemcsak a KESMA-csoportba tartozó kormánylapokban, hanem a szakmai lapnak tűnő Magyarépítők.hu-ban is.

Hasonló cikkünk:  Visszaesett a turizmus a Balatonnál, vagy rekordok dőlnek meg?

A NER-milliárdos Szíjj László is felbukkant Sáfrány mögött: a Szíjj érdekeltségébe tartozó Themis Magántőkealap 50 százalékos tulajdonrészt szerzett az Adventorban – mindezt a pályázat lezárása után hónapokkal és az eredmény kihirdetése előtt néhány nappal. Az Adventor beszámolóiból kiderül, hogy a cég 2021-ben 3,4 milliárd forint tagi kölcsönt kapott a Themistől, egy évvel később pedig már 11,6 milliárd kölcsönt mutatott ki ezen a soron, aminek a pontos forrását nem részletezte.

Hasonló cikkünk:  Egy még be nem mutatott álcafestésű kecskeméti Mercedes járta Szolnok belvárosát

Sáfrány 2015 óta folyamatosan kapcsolatban volt Szíjj-jal, akinek cégében, a Duna Aszfaltnál számviteli ügyintézőként dolgozott: „Gyakorlatilag ott kezdődött a turisztikai karrierem: ő a cégcsoportja induló szálloda üzletága élére keresett vezetőt, így érkezett a megkeresés”fedte fel az exfocista egy megyei portálnak.

A Magyarépítők.hu is lelkendezik a keszthelyi hotelről, amelynek kiadója a Regon Média, ennek pedig június 15-e óta a Themis alapja a többségi tulajdonosa (60 százalékban), a maradék 40 százalék az addigi tulajdonos Oltyán Józsefé, aki 2018-ban Ziegler Gáborral karöltve megvette Spéder Zoltántól az Indexet. A cikk nem tér ki erre az összefonódásra.

via 444

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...