fbpx
17 C
Kecskemét
2024. május 3., péntek

FRISS HÍREK

Városháza felújítás – így lett 3,4 milliárdból 6,7 milliárd forint

- Advertisement -

A minap a kecskeméti városháza dísztermében tartották az Országgyűlés gazdasági bizottságának az ülését, ahol városunk polgármestere is felszólalt, természetesen a gazdasági eredményekre fókuszálva. A bemutató alatt kivetítettek egy táblázatot, amelyen megakadt a szemünk egy olyan számon, amit előtte nem láttunk. A kiemelt projektekről szóló dián a városháza felújítása mellett 6,7 milliárd forint szerepelt. Mivel ezt a számot még senki nem látta, azonnal a városháza sajtósához fordultunk.

Hogyan lett a 3,4 milliárdból 6,7 milliárd?

Eddig ugyanis két összeget ismerhetett meg a közvélemény, és nem lennénk meggyőződve arról, hogy pontosan tudja minkenki, miért tér el egymástól ez a két szám. A közbeszerzési anyagban az szerepel, hogy két cég nyerte a felújítást, és erre nettó 3.415.837.000 forintot nyertek. Néhány napja a magyarepitok.hu is ezt az összeget hozta. De a hírekben megjelent egy 5 milliárdos összeg is, sőt ez szerepel a kecskemet.hu oldalon is. Most pedig egy ennél is magasabb összeget hoztak nyilvánosságra az említett eseményen.

A városháza sajtósától azt a magyarázatot kaptuk, hogy még 2017-ben a város bruttó 5.192.661.700 forint támogatásban részesült (lefektetve egy támogatói okiratban) a városháza felújítása kapcsán. Ennek a része az a nettó 3,4 milliárd, amit kizárólag a kivitelezésre kapott a két nyertes cég (több, mint 4 milliárdról van szó ÁFÁ-val együtt). Takács Valentinától megtudtuk, hogy ebben nincs benne a tervezés és még egyéb költségek, tehát ezekkel kiegészítve van szó a több, mint 5 milliárdos összegről.

Újabb 1,5 milliárdot kapott a város

Azonban a 6,7 milliárdos összeg úgy jön ki, hogy közben született egy teljesen friss döntés arról, hogy a 2021-es állami költségvetés terhére a város kapott újabb bruttó 1.474.015.371 forintot – tájékoztatta hírportálunkat a városháza sajtósa. Ezt a városházán működő levéltár költöztetésére igényelte és kapta meg utólag a város. Ezzel kiegészülve a korábbi bő 5 milliárdos tétel lett 6,7 milliárd forint. Még hozzátette Takács Valentina, hogy annyira új ez a döntés, hogy a város honlapján sem frissítették még az adatot.

Hasonló cikkünk:  Meddig jár a korsó a kecskeméti kútra? – a Víz Világnap alkalmából nagyinterjú Kurdi Viktorral, a BÁCSVÍZ vezérigazgatójával

Így legújabb ismereteink szerint a „körítésekkel” együtt a városháza felújítás költsége tehát bruttó 6,7 milliárd forint. Azonban nem ez volt az egyetlen adat, amit kiszúrtunk.

Más adaton is megakadt a szemünk

A Campus építése melletti 12 milliárd forint is kérdéseket vetett fel bennünk. Valóban ekkora összegről volt szó korábban, csakhogy  ez azóta változott. A közbeszerzési értesítőben azóta 13,5 milliárd forint olvasható. Tehát a kivetített összeghez képest egy másfél milliárd forinttal drágább költség szerepel már a hivatalos anyagban. A beruházás koordinátora, így a közbeszerzési eljárásban az ajánlatkérő a KEDO Zrt. volt, amelynek vezérigazgatója Szemerey Szabolcs, a polgármester férje. Róla, a KEDO-ról és annak bankszámlájának – szerintünk érdekes – mozgásáról itt írtunk korábban.

Az eltérés kapcsán azt a választ kaptuk a városházáról, hogy a prezentáció célja (volt) „a város általános bemutatása, rávilágítás az összefüggésekre és a nagyságrendekre„. Az eltéréseknek pedig  „egyébként egy ilyen típusú prezi esetében túl sok jelentőségük nincs„.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...