fbpx

FRISS HÍREK

A klímacélok azért nem abszurditások, mert a kecskemétiek életminőségéről szólnak

- Advertisement -

Kecskeméten, mint a térség legnagyobb ipari centrumában az elmúlt harminc évben az évi középhőmérséklet kb. 3,5 °C-kal emelkedett, ami meghaladja nemcsak a globális, de az országos átlag hőmérséklet-növekedést is. Ugyanakkor azzal számolhatunk, hogy a csapadék mennyisége csökkenni fog az elkövetkező időszakban
– olvasható Hoyk Edit és Kanalas Imre klímaváltozás kihívásaival kapcsolatos tanulmányában, a Forrás folyóirat „Ember és természet” című tematikus nyári számában.

Az éves csapadék mennyisége rendkívül tág határok között mozgott az elmúlt 30 év során, ami önmagában is rámutat a csapadékhullás szélsőségeire. Például 2019-et alapul véve ez azért volt probléma, mert gyakorlatilag egészen májusig aszályos időszak volt (például februárban 9-10 mm, míg márciusban 3-4 mm eső esett), majd május-június folyamán összesen közel 250 mm csapadék hullott le, ami a teljes éves mennyiségnek a felét tette ki. Ez rendkívül szélsőséges eloszlásnak tekinthető, ami a jövőben várhatóan általános jelenséggé válik, véli a szakértőpáros.

De nemcsak a különböző hónapokban lehullott csapadék mennyiségében mértek szélsőséges megoszlást, hanem abban is, hogy a város melyik pontján esik az eső.

50%-os eltérés is tapasztalható a csapadékhullásban néhány km-es távolságon belül Kecskeméten.

Ilyen eltérések pedig komoly kihívás elé állítja a vidék mezőgazdasága mellett a települést a vízgazdálkodás, a zöldfelület-fenntartás, de a levegőminőség terén is.

Megállapított tény, hogy az éghajlatváltozás hatásai miatt, Kecskemétet és térségét a az alábbi kihívások fenyegetik:
– hőhullámok,
– tarló- és erdőtüzek,
– extrém időjárási események, például szélviharok, intenzív csapadékhullás, jégverés,
– szárazságok, aszály.

Kecskemét belvárosában a nyári esti melegek nagymértékben zavarják a lakosok éjszakai pihenését

A szerzőpáros kiemeli, amit minden kecskeméti belvárosi lakos is megtapasztalhat, hogy a nyári esték forrósága nagymértékben zavarják az éjszaki pihenést. Az esti meleg összefügg a hőhullámos napok számának emelkedésével és a városi hősziget megjelenésével. Ez utóbbi minimum 100 ezer fős, sűrűn beépített városok esetében jellemző nyári időszakban, felhőtlen, szélmentes éjszakán.

Kecskemét e kedvezőtlen „feltételeknek” megfelel, ahol a belváros és a városperem (például Ladánybenei út) között akár az eltérés a 4-5 °C-ot is elérheti esténként. Vagyis míg a város szélén 17°C van, addig a Petőfi Sándor utcán 22°C is lehet. Ez a tartomány pedig már az a kritikus 20 °C-os éjszakai hőmérsékletet mutatja, illetve lépi túl, ami már nagymértékben zavarja a belvárosban élők éjszakai pihenését.

Hasonló cikkünk:  Nagyfokú az aszály az Alföldön már áprilisban - megismétlődhet a tragikus 2022-es év

A cikk arra is rávilágít, hogy a város eltérő beépítettségű és burkolatú területei között a nappali felszíni hőmérsékletekben is jelentős eltérések tapasztalhatók. Egy 2018-as augusztusi felvételen látható, hogy a leghidegebb és legmelegebb felszínek közötti hőmérséklet-különbség 22,78 °C!

„A déli iparterület, valamit a repülőtér növényzet nélküli, óriási burkolt felületei a legerősebben felmelegedő részei a városnak, de a belváros szinte teljes területe, valamint a sűrűn beépített lakótelepek, például Széchenyiváros, Árpádváros is az erősen felhevülő területek közé tartoznak.”

Sokan harcoltak azért tavasszal, hogy legyen több zöldfelület a Centrum áruháznál / Fotó: kecsUP

Ezzel szemben a hőmérséklet-csökkentő területek szerepét a nagyobb összefüggő zöldfelületek töltik be valamelyest, mint, mint például a Benkó Zoltán Szabadidőközpont, az Arborétum (amit városi „zöld ékként” is neveznek), a Homokbánya, a Bácsvíz vízvédelmi területei, és a temetők.

Hogy mit lehet tenni?

A tanulmány, ami a fent leírtakon kívül még sok mindenre kitér, nem hagy mankók nélkül, hogy mit is lehet tenni a klímaváltozás helyben okozott kihívásaival szemben.

Hőhullámokkal kapcsolatban:

– El kell érni, hogy a hőhullámok hatására ne következzenek be komoly zavarok a „kritikus infrastruktúrákban” (villamosenergia-, földgáz-, üzemanyag-, távhő-, ivóvíz- és szennyvízszolgáltatás; közúti és vasúti közlekedési infrastruktúra; távközlési és informatikai hálózatok).
– Intenzív növénytelepítés és faültetés.
– Szükség van városi hőségriadóterv kidolgozására és elfogadására.
– Mérsékelni kell a városi hőszigethatást megfelelő városszerkezeti és városépítészeti beavatkozások mentén, például nyílt terek, átszellőzésre alkalmas utcaszerkezetek, egybefüggő nagy parkok kialakítása, hatékony köztéri és épületállományi árnyékolástechnika) megvalósítása.
– Alternatív épülethűtési módszerek elterjesztése az önkormányzati épületállományban.

Akár egy 20-30 milliméternyi csapadékkal járó, félórás nyári zápor is komoly károkat okozhat

Szárazságokkal, aszállyal kapcsolatban:

– A víztakarékosság fokozása, a vízfelhasználás városi szintű csökkentése.
– Szükség van a szürkevíz-hasznosítási módszerek alkalmazására és népszerűsítésére.
– Városi szintű csapadékvízgyűjtési, -kezelési és -hasznosítási rendszer kialakítása (pl. a vízkormányzás technikai feltételeinek megteremtése, felszíni és felszín alatti víztározók kialakítása, intelligens öntözési rendszerek), a vízvisszatartás és vízpótlás érdekében.
– Tájékoztatás, információnyújtás a gazdák részére; együttműködések kialakítása agrár-kutatóintézetekkel, klímakutatókkal, nemzetközi jó példák gyűjtése az agrárszektor klímaalkalmazkodása erősítésének szolgálatában.

 

Hőmérőztünk Kecskeméten és brutálisan forrópontokat mértünk

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...