fbpx
15.8 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

Rendkívüli jutalmat adnának a szociális dolgozóknak a félegyházi ellenzéki képviselők

- Advertisement -
A kiskunfélegyházi ellenzéki képviselők rendkívüli jutalmat kérnek a városi költségvetésből az önkormányzati fenntartású szociális intézményekben, a gyermekjóléti alapellátásban, az idősgondozásban, a házi segítségnyújtásban és a hajléktalan-ellátásban dolgozók részére a nélkülözhetetlen munkájuk elismeréseként.
A Veled a Városunkért Egyesület önkormányzati képviselőinek sajtóközleményét változatás nélkül közöljük.

————————————-

A járványhelyzet és a válság megmutatta, hogy a közszférában dolgozókra nagy felelősség hárul, mert nélkülük nem működne az ország. A második hullám még nagyobb terhelést jelent a szociális dolgozóknak a házi segítségnyújtásban, a gyermekvédelemben, az idősotthonokban és a fogyatékkal élők ellátásában egyaránt. Ott vannak még a családsegítők, bölcsődei dolgozók, gyermekgondozók és természetesen a hajléktalan-ellátás is. Noha ők ugyanolyan feszített munkarendben, szinte mindenhol kevesen és erejük felett végeznek munkát, mint az orvosok, mentősök és kórházi ápolók, takarítók, az ő központi elismerésük nem merült fel a kormányzat részéről.
A járvány első hulláma alatt az egészségügyben dolgozók bruttó félmillió forintos egyszeri bérkiegészítést kaptak, a hátrányos helyzetű településeken dolgozó pedagógusoknak pedig pályázatot írtak ki szintén félmillió forintos bérkiegészítésre. A szociális ágazatban ilyen összegű rendkívüli juttatásra nem került sor, az továbbra is a kormány adóssága az érintett közalkalmazotti kör felé.
A felelősség és a feladat a helyi önkormányzatokra hárult, akik egyben a szociális szférában dolgozók közvetlen munkáltatói. A szakszervezetek összesített listája szerint már több tucat olyan – kisebb-nagyobb – önkormányzat van eddig, amelyek valamilyen formában mégiscsak egyszeri juttatást biztosítottak szociális dolgozóiknak, vagy azok egy részének.
A döntések indoka leginkább a szociális ellátás karantén alatti, otthoni időslátogatással való kibővítése, a számos többletfeladat elvégzése, a rendkívüli helyzetben való helytállás, a rendhagyó szervezés és sikeres munkaerő átcsoportosítás volt. 
Az egészségügyi dolgozóknak megítélt, központi költségvetés terhére küldött juttatás szociális dolgozókra való kiterjesztését ezek az önkormányzati akciók nem pótolják, céljuk inkább a szolidaritás, s a társadalmi megbecsülés kinyilvánítása a dolgozók felé a helyi közösségben. A Szociális Munka Napja alkalmából küldött köszönő szavak mellett a fenntartó önkormányzat anyagi elismerése a szociális szféra számára akkor is fontos, ha az személyenként szerényebb összegűnek mondható, hiszen azt jelzi, hogy legalább helyben érzik a munkavállalók, hogy odafigyelnek és számítanak rájuk.
A Veled a Városunkért Egyesület önkormányzati képviselői úgy érzik és gondolják, hogy nehezen lehet megmagyarázni, miért nem ad semmi anyagi elismerést a fenntartó, miközben a csapból is az folyik, milyen nehéz és odaadó munkát végeznek a szociális ágazat dolgozói is.
Központi intézkedések híján csak az önkormányzatok, a foglalkoztatók tudják a szociális dolgozókat jutalmazni, amit egyébként is szűk saját forrásaikból kell megtenniük.
Tudjuk, hogy a kiskunfélegyházi önkormányzat forrásai is szűkülnek, a kormánytól plusz pénzt nem kap, sőt elvonnak a bevételeiből. Mégis úgy érezzük, hogy az erkölcsi elismerésen, a köszöneten túl az intézményfenntartónak anyagilag is honorálnia kell a megfeszített munkát. A kormány látókörén kívül rekedt szociális terület munkavállalói is az első vonalban dolgoztak és dolgoznak a járvány hatásainak enyhítéséért, így az ő munkájukat is meg kell becsülnünk.
A fentieknek megfelelően az alábbi döntési javaslatot tettük Polgármester úr felé:
1./Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatának Képviselő-testülete ezúton mond hálás köszönetet a város szociális ágazatban dolgozó közalkalmazottainak az egész éves helytállásért. Elismerését fejezi ki a többletterheléssel járó munkájukért, amelyet a koronavírus járvány alatt végeztek és végeznek.
2./Áldozatos és nélkülözhetetlen munkájuk elismeréseként az önkormányzati fenntartású szociális intézmények dolgozóit, a gyermekjóléti alapellátásban, az idősgondozásban, a házi segítségnyújtásban és a hajléktalan-ellátásban dolgozókat egyszeri nettó 50.000. forint jutalomban részesíti. A kifizetés forrása a költségvetés általános tartaléka.
A Veled a Városunkért Egyesület önkormányzati képviselői:
Nagy Lajos (DK), Kollár László (Jobbik), Horváth Tamás (MSZP), Kis-Szeniczey Kálmán (LMP)
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...