fbpx
14.1 C
Kecskemét
2024. május 3., péntek

FRISS HÍREK

Mindenki kampányol – kormányzati ellenshow és ellenzéki előválasztás

- Advertisement -

A választási kampány a politikai kommunikáció alapeleme. Egyesek szerint a választási kampány csupán felkészülés a választásokra, mások szerint pedig egy rövid vagy éppen folyamatosan fennálló mély konfliktus. A kampányokat számos tényező befolyásolja. Például a választási rendszer jellege (egyfordulós vagy kétfordulós), hogy milyen gyakran tartanak választásokat az országban, és döntő hatással van a fennálló pártrendszer is. Ez azt jelenti, hogy a választási kampány intenzitását a pártok száma és az egymáshoz viszonyított ereje is befolyásolja. Az USA-ban két nagy párt állítja csatasorba a választóit (a demokraták és a republikánusok). Németországban ugyan két nagy párt van, a szociáldemokraták és a kereszténydemokraták, de többször is előfordult az, hogy Berlinből nagykoalíció irányította a több mint 80 milliós országot.

A demokratikus verseny szempontjából törékeny Magyarországon 1990-től 2010-ig sokpárti és versengő modell alakult ki, egy rövid időre kétpártrendszerről is beszéltek, amikor a közéleti témákat a fej–fej mellett álló MSZP és a Fidesz uralta. 2010 után a kétharmaddal felhatalmazott Orbán-kormány gyorsan jelentős módosításokat végzett a választási eljárásban. Ennek következtében állhatott elő az, hogy 2014-ben és 2018-ban úgy ért el parlamenti kétharmadot a Fidesz, hogy a leadott szavazatok 50%-át sem gyűjtötte be. Ez részben a győztes kompenzációnak és az USA-ból kölcsönzött választókörzeti manipulációnak (gerrymandering) is betudható.

Hasonló cikkünk:  Az Alaptörvény megkaphatja a tizenharmadik módosítását

Minden fronton kampány több mint félévvel a 2022-es választásokat megelőzően  

Ugyan igyekszik a Fidesz az ellenzéki pártokat azzal támadni, hogy idő előtt elkezdték a választási kampányt, de senki sem gondolhatja komolynak ezt a kormányzati kijelentést. Már csak azért sem, mert a Fidesz 2010 óta folyamatosan kampányol, hol rezsicsökkentéssel, hol bevándorlás ellenességgel, hol sorosozással, hol irányított kérdésű konzultációkkal. Most pedig 11 év kétharmados kormányzással a háta mögött teljes letámadással az ellenzéki pártok ellen mozgósítja a szimpatizánsait.

A mostani ellenzéki előválasztás az elmúlt években látott ellenzéki (in)aktivitástól eltérően ezért is mutat újdonságot. A hátpárti (Jobbik, DK, LMP, Momentum, Párbeszéd, MSZP) ellenzéki összefogást 2019 decemberében kötötték meg, miután az önkormányzati választásokon már több településen is egy ernyőszervezetben indultak.

Míg tehát a Fidesz az ellenzéki pártok ellen hangolva készül 2022-re a választások előtt jóval félévvel, addig az ellenzéki pártok az előválasztásra koncentrálnak, hogy kiválasszák, ki legyen a közös jelöltjük, aki majd 2022-ben egy az egyben megmérkőzik a Fidesz jelöltjével.

Lejer Zoltán ezzel a videóval szemlélteti, hogy szerinte miért fogtak össze a pártok és miért tartanak előválasztást 2021-ben.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...