14 C
Kecskemét
2025. április 25., péntek

FRISS HÍREK

Nádcukor vagy kristálycukor? Melyiket érdemes választani?

- Advertisement -

A cukor mindig is az életünk központi szereplője lesz. Szeretjük az ízét, a szervezetünknek is szüksége van rá.

A kutatások viszont rámutatnak, hogy a magas cukorbevitel kiválthat hátrányos következményeket, ezért érdemes csökkenteni a mennyiségét, ugyanakkor egyre többen keresnek helyette egészségesebb alternatívát. Ebben a cikkben a nádcukor témakörét boncolgatjuk.

A hagyományos cukor helyettesítői

A cukor jelentős energiaforrás, amellett, hogy kellemes és finom ízéért szeretjük legfőképp. Sokan azonban megpróbálkoznak a különböző alternatíváival, ilyenek például a barna cukor, nádcukor, kandiscukor.

Manapság a barna nádcukor népszerűbb az életmódváltók körében, melyet beszerezhetünk a MamaVita webáruházban kapható cukrok, édesítőszerek kínálatából, ahol többféle márka választéka is elérhető.

Egyre többen vélik úgy, hogy jobb választás a nádcukor a hagyományos kristálycukor helyett. Kémiai szemszögből nézve nincs különbség répacukor és nádcukor között, ugyanis mindegyik szacharóz, melyet glükóz és fruktóz alkot, eszerint tekintve rá, mégsem annyira különleges.

Antal Emese dietetikus szerint sokan teljesen indokolatlanul félnek a cukorfogyasztástól, pedig odafigyelve a mértékre egy ideális étrend része maradhat. Kizárólag a cukor színe, fajtája miatt nem célszerű előnyökkel felruházni.

A barna cukor leginkább amiatt olyan közkedvelt, mert az a vélekedés járja, hogy vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, ez a mennyiség viszont elhanyagolható. A szakember szerint csak emiatt nem érdemes barna cukrot fogyasztani a hagyományos kristálycukor helyett. Étrend szempontjából szintúgy nem hozhatunk fel különbségeket.

Hasonló cikkünk:  Meghalt egy gyermek, miután a kalocsai kórházból zárás miatt Bajára küldték

A nádcukor valóban édesebb?

Egyes gyártók az előállítás során a finomítás vége előtt megállítják a folyamatot, emiatt maradhat rajta minimális szennyeződés, ez pedig megadja a jellegzetes színét. Legtöbbször a finomított kristálycukrot melasszal színezik, tehát lényegi különbözőséget továbbra sem találni a nádcukor és a hagyományos cukor között.

Egy különlegesség a nádcukorról, miszerint sokan édesebbnek érzékelik. Ez azonban csupán az elménk játéka, afféle érzéki csalódás. A költségesebb élelmiszereket gyakran finomabbnak, minőségibbnek tartjuk. A glikémiás indexük sem eltérő. Tulajdonképpen a személyes döntés, és az egyéni igények határozzák meg a választást. Nincsen mérvadó érv annak kapcsán, hogy egyiket vagy másikat érdemesebb fogyasztani.

Kinek ajánlott a nádcukor?

Nagyrészt egyedi ízlésünk dönti el, hogy végül melyikre tesszük le voksunkat. A barna nádcukornak kicsit karamellesebb az ízvilága, ez pedig remekül felturbózhatja a teát, kávét, és nagyon jól passzol a legtöbb süteményhez, ebből a szemszögből vizsgálva olykor érdemes lehet nádcukrot fogyasztani.

Döntsünk saját ízlésünk és egyéni preferenciáink szerint!

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Drogtanyának használják a lakatlan házat a Magyar utcában (videóval)

Nagy mennyiségű szemét halmozódott fel egy Magyar utcai lakatlan házban és udvarán, a környéken lakók szerint ezért sok az...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...