fbpx

FRISS HÍREK

A kormány nem kapkodta el az Európai Bizottságnak szánt válaszlevél elküldését

- Advertisement -

Megszületett a válasz az Orbán-kabinet részéről, amire már így is egy hónap haladékot kaptak az Európai Bizottságtól. Az utolsó pillanatban elküldött levél a jogállamisági problémák kezeléséről szól a költségvetési kondicionalitási eljárásban. Varga Judit igazságügyminiszter hétfő éjfélkor tette ki a  Facebook-posztot, amiben bejelentette a levél elküldését.

Magyarországnak július 22-én adott egy utolsó hónapot az Európai Bizottság. Így volt még egy kis ideje a kormánynak arra, hogy érdemben tudjon megfelelni a jogállamisággal kapcsolatos aggályoknak. A bizottság ezután dönti el, hogy felkérje-e az Európai Unió kormányait tömörítő Tanácsot, hogy az függessze fel azokat a forrásokat, amelyek Magyarországnak a 2021–2027-es uniós költségvetéséből járnának.

„A választ intenzív egyeztetés előzte meg. Egy hónap alatt 10 videókonferenciát és számos megbeszélést tartottunk a Bizottsággal, százat is meghaladja a köröztetett és egyeztetett intézkedési tervezetek száma. A magyar Kormány átfogó intézkedéscsomagot tett le az asztalra azzal a céllal, hogy a Bizottság valamennyi aggályát orvosolja. A magyar Kormány a továbbiakban is nyitott a konstruktív párbeszédre a Bizottsággal” – írja Varga.

Ez a hétfő éjféli határidő egy uniós jogállamisági eljárás, az úgynevezett „kondicionalitási mechanizmus” része volt, amelynek célja, hogy megvédje az EU pénzügyi érdekeit a jogállamiság valamely uniós kormány általi megsértésével szemben. Ez az eljárás külön zajlik, elválasztva a többi jogi vagy politikai – így az Európai Parlament által indított – eljárástól, amelyet az EU valamely szerve indított Magyarország kormányával szemben.

Az EU végrehajtó hatalmának aggályai vannak a korrupció miatt, miszerint az uniós pénzek veszélyben vannak Magyarországon, leginkább az uniós finanszírozású projektek pályázati rendszerénél, amelyekben csak egy, általában a kormánypárthoz kötődő pályázó vesz részt. Emellett aggályosnak tartják még az igazságszolgáltatás, a média és a nem kormányzati szervezetek függetlenségét is.

Hasonló cikkünk:  A Dead Kennedys válasza a CÖF óriásplakát-kampányára: Mi a fenéért támogatnánk Orbán fotelfasiszta rezsimjét?

Mindezekről ugyan már évek óta, többször is tájékoztatták a kormányt, ám a jogállamisági rendelet hatályba lépése, majd a magyar kormány által kezdeményezett európai bírósági felülvizsgálata és jóváhagyása utána végül az Európai Bizottság április végén indította meg a jogállamisági eljárást Magyarország ellen.

A magyar kormány június végén küldte le válaszait:

  • Magyarországon 15 százalék alá mérsékli az egy ajánlattevős közbeszerzések arányát.
  • A korrupciós ügyekben bárki fordulhat bírósághoz jogorvoslatért, ha az ügyészség leállítaná az eljárást.
  • A kormány által kezdeményezett jogalkotást megelőzően időt kell hagyni a társadalmi konzultációra. A speciális, gyors törvényalkotást a kormány igyekszik csökkenteni.
  • Az uniós források egy részét a lehető legnagyobb energiafüggetlenség elérésére kell fordítania a kormánynak.

A kormány most azért tesz gesztusokat a korrupció felszámolására, mert továbbra is be van fagyasztva mintegy 11 ezer milliárd forint EU-s pénz kifizetése a következő évekre.

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő közleményben reagált Varga Judit posztjára: „az jól látszik, hogy a Fidesz-kormány már jóval finomabb hangot üt meg: nincs ingerült sorosozás, zsarolásról vagy óvodások nemváltoztató műtétjeinek megakadályozásáról szóló, egyébként teljesen értelmetlen propaganda-szöveg, hanem egy látszatra együttműködő magyar fél”, illetve hozzátette: „ha a magyar kabinet valóban átfogó intézkedéscsomagot küldött el Brüsszelbe és ez ”minden aggályt orvosol„, akkor semmi akadálya, hogy nyilvánosságra hozzák a teljes levelet! Minimálisan elvárható, hogy a kormány nyitott lapokkal, nem pedig a magyar emberek háta mögött és a magyar emberek bőrére egyezkedik az Unió vezetésével. Hozzák tehát nyilvánosságra a teljes levelezést, ez alapvető és jogos követelés a kormánnyal szemben!”

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...