fbpx

FRISS HÍREK

Az Alföldet bemutató pályamű nyerte a Capa-nagydíjat

- Advertisement -

Árnyéksáv című pályaművével nyerte el Móricz-Sabján Simon a fotográfusok Capa-nagydíját. A pályázat az alföldi életmód változásait dokumentálja.

A Capa-nagydíj megnyeréséhez kiemelkedő tehetség és megalapozott szakmai múlt szükséges. Az alkotóknak a társadalmat gazdagító kreatív műveket kell alkotniuk. A díjjal hárommillió forint jár, amivel szeretnék az alkotók további fejlődését ösztönzi.

Tavaly döntött arról a zsűri, hogy ki az a három fotográfus, aki ösztöndíjasként pályázhat majd a 2022-es nagydíjra. A végső listára Barakonyi Szabolcs, Horváth Katalin Fanni és Móricz-Sabján Simon kerültek fel.

Gyermekként több nyarat töltött az Alföldön Móricz-Sabján Simon, aminek köszönhetően kialakult benne egy határozott vidéki kép. Arra a kérdésre kereste a választ, hogy a sorsszerű változások miképpen alakítják át az Alföld településeit, és hogyan alakul az ott élők jövőképe – mindezt a személyes ügyének is tekinti az alkotó.

Hasonló cikkünk:  Ellenőrizték a háziorvosokat, az esetek 39 százalékában nem találták az orvost a rendelőjében

Elvándorolnak a fiatalok, elöregednek a települések, így veszítve el a hagyományokat és szokásokat. A közösségi terek lassan megszűnnek, iskolák, kisüzletek, kocsmák zárnak be. Erre jött idén az aszály, erdőtüzek, ergo nehezebb lett változatlanul élni a változó világban.

Móricz-Sabján Simon így ír a pályázatában:

„Az Alföldön élőknek a jövőben valószínűleg sok mindent újra kell értelmezni, miközben a kérdések egyelőre válaszok nélkül sokasodnak. A vidéki emberekben és közösségekben rengeteg erő van. Ellenálló képességük az erős identitás- és hovatartozás-érzésből fakad, ami helyben tartja őket. A vidéki ember attól erős, hogy mindig tudta: mindegy hol a hatalom, a világ közepe ott van, ahol ő él. Az idősebb generációt semmilyen probléma nem tudja elűzni a szülőföldjéről, még úgy sem, hogy a gyermekek és unokák elköltözése miatt gyakran az elmagányosodás vár rájuk”.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Két új kecskeméti polgármesterjelölt – bővülhet még a számuk

Hódi Zsuzsanna, a Mi Hazánk és Király József, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltje is leadta - Szemereyné...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...