fbpx
22.9 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

Egy MNB elemzés szerint az ársapkák növelték az inflációt, nem csökkentették

- Advertisement -

Ársapkák és infláció: mit üzen a múlt és mit mutat a jelen?” címen jelent meg az MNB blogján a jegybank egyik elemzőjének írása. A cikk rámutat arra, hogyan járultak hozzá a kormány rossz döntései ahhoz, hogy Magyarországon a legmagasabb az infláció egész Európában.

Az élelmiszer ársapkákkal kapcsolatban leírja, hogy a kiskereskedők nagy mértékben felemelték a nem hatósági áras termékek árát, hogy ezzel behozzák az ársapkák miatt elszenvedett veszteséget. Az 1970-es évek Amerikájában már próbálkoztak árbefagyasztással letörni az inflációt, és már akkor sem működött a kísérlet, ugyanezért – emlékeztet a szerző.

Az úgynevezett helyettesítő termékeknél látszik legjobban, hogy micsoda brutális áremelkedést okozott az ársapka. Ezek azok a javak, amiket akkor vesz az ember, ha az ársapkásból pont kifogyott a bolt, és ez igen gyakran előfordul. Például a kristálycukor ársapkás, de a porcukor 222 százalékkal drágult február óta.

A tanulmányból kiderül, hogy “a rögzített árú termékek esetén elmaradt áremelkedéseket a kereskedők teljes egészében áthárították más termékekre. Az ársapka által nem érintett termékeknél bekövetkezett áremelkedés kioltotta az 1,2 százalékpontos technikaiinfláció-csökkentő hatását az intézkedésnek”.

A visegrádi országhoz képest (Csehország, Lengyelország és Szlovákia) is nagy a drágulás, azonban végső soron az élelmiszerárak Magyarországon emelkednek a legnagyobb mértékben Európában. Az ársapka miatt kevesebb a hazai piacon például a tej, hiszen kevésbé éri meg termelni, és ezért kevés és drága lett a hazai sajt és túró. A forint komoly gyengülése pedig tovább növelte az árakat, mert drágább lett az import.

Hasonló cikkünk:  Az Európai Bizottságnak megvan az a luxusa, hogy a tényeket nézze

Az üzemanyag kapcsán bemutatja a tanulmány, hogy nem az alapanyag (olaj), hanem a rá rakadó egyéb terhek miatt ennyire drága Magyarországon. Az európai irányadó olajtermék, a BRENT ára a nemzetközi piacokon 2021 november 14-én, az ársapka bevezetése előtti napon, literenként 166 forint volt, míg az ársapka kivezetésekor, december 9-én, 193 forint. Azaz 27 forinttal lett drágább az olaj. Azonban míg tavaly november 14-én 506 forint volt egy liter 95-ös benzin, addig most 632 forint. Azaz az áremelkedés nem 27, hanem 126 forint volt. A dízelnél még nagyobb az emelkedés, 181 forinttal lett drágább egy liter, mint tavaly november közepén volt. A drágulást részben a magasabb áfa okozza (dízelnél + 39 forint, benzinnél + 27 forint), de ennél is nagyobb tétel az egyéb költségek és adók emelkedése.

Az elemzés rámutat, hogy az ársapkák 2022 végére 3-4 százalékponttal emelték a magyarországi inflációt.

via 444

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...