fbpx

FRISS HÍREK

K-POP inspirálta absztrakt képek a városi könyvtárban

- Advertisement -

Belák Henriett absztrakt festményei K-POP formációk számainak hangulatát ábrázolják az ATEEZ-től a BTS-ig. A Kecskeméti Katona József Könyvtár előadótermében rendezett A Szenvedély Dinamikája kiállítás május 13-ig látogatható.

A K-POP olyan globális jelenséggé nőtte ki magát, ami túlmutat a bandák rádióbarát dalain és akrobatikus tánclépésein. A tömegkultúra minden területén visszaköszönhet, akár egy Mcdonald’s-ba, akár egy játékboltba térünk be – vagy a városi könyvtárba.

Ennek egyik oka, hogy a K-POP csapatok mögött erős marketing kampányok állnak, a nemzetközi mainstreamben betöltött szerepük pedig laza, de kulturális határokat átívelő közösséget teremt. A rajongói csoportok dinamikájáról és a tömegtermékekbe olvasott hamis vagy valódi értékről (pl. elemzéseket inspiráló Ursula Le Guin referencia egy BTS videoklipben) folyhatnak viták, de kétségtelen, hogy a műfaj legnagyobb nevei – az őket támogató rendszer segítségével – mindig tökéletes képet adnak az uralkodó trendekről.

‘Egyszer meghallottam egy zenét, ami beragadt a fülembe. Ezzel a zenével indult a K-POP világom, ez volt az első BTS inspirálta festményem, a ‘Dynamite’…’

Mutatkozik be Belák Henriett, akit a popszámok mélyen megérintettek. A zenei klipek hatására fest absztrakt képeket. Egy riportban elmondja, nem tartja magát művésznek. A festés személyes művészetterápiájának és önismereti kísérleteinek eszközévé vált. Élénk színekkel és szenvedélyes gesztusokkal fejezi ki azt, amit rajongása tárgya nyújt a számára.

Hasonló cikkünk:  Másodszor is elnapolta a bíróság a kecskeméti kézilabdás költségvetési csalás büntetőperét

Belák Henriett: ‘Dynamite’ – BTS / Fotó: KecsUP

Ez a második kiállítása, ahol a BTS mellett az ATEEZ, SEVENTEEN, BIGBANG, és a The Rose dalai inspirálta festményeket láthatunk. Ezek az absztrakt  képek alapvetően az alkotó örömét szolgálják, ezért a közös térbe emelve már bizonyos mértékű szerepvállalásra is gondolhatunk.

Egy festmény elé állva, ha elindítjuk a kezdeti inspirációt jelentő dalt, még rajongóként is rá kell jönnünk, mennyire szubjektív az absztrakt képalkotás. Felmerül a kérdés, hogyan hallgatja és dolgozza fel ugyanazt a tömegcikket több generáció. Belák Henriett absztrakt képi lenyomatok arról, hogyan hathat ránk a mainstream különböző életszakaszokban.

Munkái az Instagram oldalán és weboldalán is elérhetőek.

Amíg a közösségi terekben kiállított alkotások szerepéről gondolkodunk, a K-POP eddigi térhódításáról Frank Olivér írása nyújt átfogó képet.

A Szenvedély Dinamikája kiállítás a Katona József Könyvtrában / Fotó: KecsUP

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...