fbpx

FRISS HÍREK

A kecskeméti intézményvezetők egyelőre nem alkotnak véleményt az új kulturális törvény tervezetéről

- Advertisement -

Új kulturális törvény készül, egyes hírek szerint már megvan a végleges előterjesztés, amely alapján egységesítés címszóval példátlan központosítás jön létre. A minisztérium viszont azt közölte, álhír, hogy meglenne a jogszabály végleges változata, és „politikai haszonszerzés céljából hergelik a médián keresztül a kulturális ágazat szereplőit és szervezeteit”. Nem tudjuk, az intézményvezetők véleményének megkérdezése a kiszivárgott tervekről is „hergelésnek” számít-e a tárca szerint, de a KecsUp mindenesetre kíváncsi az igazgatók meglátásaira.

Az Index írta meg először, hogy birtokukba jutott az új kulturális törvényről szóló végleges előterjesztés, amelyet a Kulturális és Innovációs Minisztérium nyújt be a kormánynak. Eszerint „egységesítés címszóval példátlan központosítás jön létre”. A kormányzat kulturális stratégiáját a Nemzeti Kulturális Tanács alakítja, ez pedig az úgynevezett kultúrstratégiai vagy nemzetstratégiai intézményeken keresztül valósul meg vármegyei szinten.

Az Index úgy tudja, a vármegyei hatáskörű kulturális szervezeteknek ezeknek a kultúrstratégiai intézményeknek kell megküldeniük az éves munkatervet, üzleti tervet, szolgáltatási tervet és beszámolót véleményezésre. Az új törvény a tervek szerint 2025. január 1-jén lép hatályba.

A hvg360.hu is írt a témáról, cikkük szerint a múzeumok a Nemzeti Múzeum, a megyei könyvtárak az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK), a vidéki teátrumok a Nemzeti Színház felügyelete alá kerülnének, az alkotóművészet a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) vezetőjének a hűbérbirtoka lenne, a szimfonikus zenekarok fölött a Nemzeti Filharmonikusok szervezete regnálna, a vidéki táncegyüttesek pedig a Nemzeti Táncszínházhoz kerülnének.

„A múlt század ötvenes-hatvanas éveit idéző központosítás híreink szerint nemcsak a szakmában, hanem még fideszes körökben is kiverte a biztosítékot. A kormánypárti városvezetők sem tartják jó ötletnek, hogy a kórházaik és iskoláik után a közgyűjteményeik feletti felügyelettől is megfosztanák őket” – áll a hvg360 cikkében.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium a napokban viszont álhírnek minősítette, hogy elkészült az új törvény tervezete.

„Az új kulturális szabályozás kidolgozása folyamatban van, a szakmai szervezetekkel ágazati szinten folyamatos egyeztetés zajlik. A kormány célja egy olyan jogszabály megalkotása a kulturális szakmai szervezetekkel együttműködve, amely átlátható, hatékony és egységes, ezáltal teret és lehetőséget biztosít a kultúra világában. A jogszabály várhatóan ősszel kerül az Országgyűlés elé” – közölték.

Csák János miniszter pedig többek között arról beszélt az InfoRádiónak, hogy „Magyarországon teljes művészeti és kulturális szabadság van, mindenki saját kívánságának megfelelő előadásokat tarthat”. A törvénnyel kapcsolatban megjelent kritikákat „infantilisnek” minősítette és azok kapcsán leszögezte: az Aczél György-féle ‘tűrt, tiltott, támogatott’ idők már nagyon régen elmúltak. Hozzátette, a minisztérium nem kíván sem központosítani, sem központi utasításokat adni a különböző kulturális intézményeknek, „az a törekvésük, hogy az új törvény tájékozódási lehetőséget biztosítson mindenki számára, aki ‘be akar jönni a kulturális közfeladat-ellátásba’.”

Mit szólnak itt helyben?

A KecsUP kíváncsi volt, a hírekben eddig megjelent részletek alapján mit gondolnak az új törvény tervezetéről a kulturális ágazat helyi vezetői, szerintük milyen hatással lehet majd az új szabályozás intézményük munkájára, életére – hogy megtudjuk, múlt héten írásban megkerestük őket. Túl sok érdemi választ nem kaptunk, a rövid nyilatkozatok nem tartalmaztak véleményt, főleg arra hivatkozva, hogy még csak tervezetről van szó.

Hasonló cikkünk:  Kezdődik a Tavaszi Fesztivál, mellyel búcsúzik a Bohém Fesztivál

„Az új kulturális törvényről majd akkor tudok véleményt mondani, amikor az elkészült, illetve életbe lépett” – válaszolta Bujdosóné dr. Dani Erzsébet, a Katona József Könyvtár igazgatója. Kiszely Ágnes, a Ciróka Bábszínház igazgatója a minisztérium fentebb idézett közleményére hivatkozva szintén úgy reagált, hogy mivel az új kulturális szabályozás kidolgozása jelen pillanatban is folyamatban van, ezért annak véleményezését nem tudja megtenni.

Dr. Gyenesei József főlevéltáros, a megyei levéltár igazgatója jelezte, nem reflektálhat érdemben, mert a Magyar Nemzeti Levéltár külső kapcsolattartási szabályzata szerint a szóban forgó kérdésről csak a főigazgató nyilatkozhat.

Dr. Rosta Szabolcs, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója volt a legkészségesebb.

„Az új kulturális törvény szövegtervezete eddig nem jutott el múzeumunkhoz. A szöveg ismerete nélkül, mindössze a sajtóban megjelent információk alapján objektív álláspontot kialakítani nem lehet, felelős nyilatkozatot nem tudunk adni. Ami talán tényszerűen mutatkozik: a sajtóban közzétett információk szerint a múzeumok a szakmai tevékenységének dokumentumait, az éves beszámolót, a munka- és szolgáltatási tervet jóváhagyásra megküldik a Magyar Nemzeti Múzeumnak. Ezek alapján a Nemzeti Múzeum szerepe változik, hiszen az intézmények eddig is megküldték az éves munkatervüket és beszámolójukat szakmai értékelésre a KIM Kultúráért Felelős Államtitkárság Múzeumi Főosztálya felé.

Amint az új törvény végleges szövegezése hivatalosan is ismertté válik előttünk, úgy természetesen állunk szíves rendelkezésre a véleményezés kérdésében” – írta dr. Rosta Szabolcs.

A Bozsó Gyűjtemény helyzete a városi intézményekhez képest speciális, hiszen ugyan múzeum, de alapítványi fenntartásban működik. Ifj. Bozsó János, a Bozsó Gyűjtemény Alapítvány elnöke érdeklődésünkre ugyancsak elmondta: egyelőre a sajtóban megjelentekről van információja, de kíváncsi a részletekre, azt viszont egyelőre nem tudja megmondani, az új törvény jelentene-e bármi változást a gyűjtemény életében.

Kerestük még Cseke Pétert, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatóját, Barta Dórát, a Hírös Agóra ügyvezető igazgatóját és a Kecskemét City Balett művészeti vezetőjét, Hollókői Hubát, a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar művészeti vezetőjét és Szilágyi Áront, a Leskowsky Hangszergyűjtemény vezetőjét, de tőlük nem érkezett válasz.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...