fbpx

FRISS HÍREK

Finoman feszíti a határokat az Ars Poetica Könyvtári Versklub 

- Advertisement -

Tuman Róbert és Vámos Tibor könyvtárosok versklubot szerveztek az emberközeli művészet szellemében. A Katona József Könyvtárban tartott csoportos felolvasások és beszélgetések arra tanítják a közönséget, hogy a kultúra mindenkié.

A versklub következő alkalma csütörtökön lesz 16:30-kor a könyvtári Digitális laborban. A téma ezúttal is megosztó és pozitív értelemben provokatív lesz: Isten és hit a lírában.

“A tolerancia jegyében szeretnénk erről beszélgetni, mert mi a líráért vagyunk itt.”- nyilatkozta Vámos Tibor – “A hit és a kétely a líra sajátja. Mi arra vagyunk kíváncsiak, a líra hogyan szólítja meg az Isten és hit nélküli világot, legyen szó kortársakról és klasszikus szerzőkről.”

Ajánlott verseskötetek az Istenkeresés, kétely és hit kérdéseivel a Katona József Könyvtár 1. emeletén / Fotó: kecsup.hu

A versklub minden alkalma egy témát dolgoz fel. A szervezők előre megírt kérdéseket hoznak, amit a résztvevőkkel közösen beszélnek meg kötetlen stílusban, ezután mindenki felolvashat egy saját vagy hozott verset, ami illeszkedik az aktuális témához.

Hasonló cikkünk:  A héten nagyjából befejezhetik a McDonald’s-nál lévő körforgalmat, lezárások lesznek az Izsáki úton

Bár a könyvtári programokat általában középkorúak és nyugdíjasok látogatják, a versklubban több fiatal is bátran felolvassa a saját munkáját. A kör rendkívül elfogadó. A beszélgetések dinamikáját az provokatív, vitaindító kérdések adják, amikre nincs egyértelműen jó válasz. Egy korábbi alkalommal a líra jövőjéről és a disztópiáról folyt beszélgetés a különböző háttérből érkező, más-más generációt képviselő tagok között.

“Van egy határozott elképzelésem, miszerint a líra és a költészet mindenkinek jár. Egyszerűen nem akarom azt a dogmát elfogadni, hogy a költészet csak egy magas tanulmányokat végzett körnek jár. A versklub csak megszilárdította ezt, és így szem előtt tudom tartani az elképzelésem.

A líra lehet befogadói szerepkör és alkotói szerepkör is. Mi mindkettőre nyitottak vagyunk és kíváncsiak arra, hogy az ember hogyan dolgozza fel a költészetet.”

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megszűnhet a járóbeteg-ellátás a Honvédkórházban

2025. január 1-jétől már nem lesznek járóbeteg-szakrendelések a Honvédkórházban (Repülőkórházban) - értesült a KecsUP az intézmény jelenlegi és korábbi...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...