fbpx
17.6 C
Kecskemét
2024. szeptember 19., csütörtök

FRISS HÍREK

Bádogcsatornákat loptak el a Szentháromság temető kápolnáiról, még a tetőt is megbontották

- Advertisement -

A tolvaj több napon keresztül dolgozhatott a kecskeméti Szentháromság temetőben, mert a létráját is otthagyta a helyszínen. Úgy tűnik, a tettes meg is bontotta Ferenczy Ida, Erzsébet királyné kecskeméti származású társalkodónője és családja kápolnájának a tetejét, hogy hozzáférjen az ereszcsatornához.

Kedden jártunk a Szentháromság temetőben, hogy fotókat készítsünk a sajátos hangulatú, 1739-ben a szörnyű pestis áldozatainak megnyitott, véglegesen 1964-ben lezárt, borostyánnal benőtt sírkertről. Akkor már mi is tapasztaltuk, hogy megrongálták a Ferenczy család kápolnáját: láttuk a betört ablakokat és azt is, hogy cserepek estek le a tetőről. Láttunk egy létrát is, azt viszont nem vettük észre, hogy több helyen hiányoznak az ereszcsatornák. Nem állt össze a kép – valószínűleg nem lennénk jók detektívnek.

Csütörtök délelőtt megkerestük a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft.-t, hogy mostanában kilátásban van-e, hogy helyrehozzák a károkat. Csütörtökön délután aztán közösségi oldalán tudatta a cég az alábbiakat:

„A Mindenszentek – Halottak Napja megemlékezés időszakára jóhiszeműen a látogatók számára megnyitottuk a Szentháromság temetőben az egyébként kerítéssel védett Farkas és Ferenczy kápolnák, illetve a Kálvária által behatárolt területet.
Sajnos, ma reggel munkatársunk azzal szembesült, hogy a Ferenczy család kápolnájáról lelopták a bádog csatornákat. Az elkövető még a létráját is otthagyta, talán még ma este vissza szándékozott menni a maradék bádogért.
Megrongálták továbbá a temetőgondnoki lakást is, amelyet illetéktelenek feltörtek és az épületben éjszakáztak.
Rengeteg problémánk adódik a rongálókkal év közben is folyamatosan, pedig munkákat a Kecskeméti Városrendészet fokozott járőrszolgálattal segíti.
Az ügyben a Rendőrség hivatalból eljárást indított.”

Szerkesztőségünk elküldte a KVÜ-nek a kedden készített fotóinkat, hátha valamiben segíthetik a nyomozást.

Hasonló cikkünk:  Augusztus 26-tól változik a kecskeméti buszmenetrend és visszaáll az iskolai napokon megszokott közlekedés

Sajnos a temetőben rengeteg az eldobált szemét, ruhadarab, vélhetően több hajléktalan sűrűn megfordul ott. Viszont érdemes ide kilátogatni halottak napja környékén is, nagyon szép ősszel is a temető.

 

A Ferenczy kápolna még 1894-ben épült a hírneves építész, Ybl Miklós tervei alapján, Ferenczy Ida, Sissi császárné legfőbb bizalmasa megbízása alapján (Ida, édesapja és testvérei is itt nyugszanak). A négy méter magas angyalokkal díszített Farkas kápolnát Balatoni Farkas Ignác gyógyszerész, a város közismert polgára építtette tizenhárom éves korában elhunyt kislányának. Felszentelése után, 1904-től itt tartották a hálaadó istentiszteleteket, és a közelben temették el a város jeleseit, gazdag polgárait.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Tudok a gyerekek fejével gondolkodni” – így tervezte meg Katkics Tamás Kecskemét legújabb bölcsődéjét

„A gyerekek még úgyis a mesék világában élnek, hátha a csoportszoba lesz majd a palotájuk, a kastélyuk vagy éppen...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...