fbpx

FRISS HÍREK

Az utóbbi években döbbenetesen sok vonatkisiklás volt Magyarországon

- Advertisement -

2023 januárjától jelentős mértékben megemelkedett a sűrűnek mondható Magyarország vasúthálózatán a balesetek száma, köztük számos szerelvény kisiklása is értendő.

Példa erre a 2023. július 9-én elindult 17 kocsiból álló tehervonat, ami Szolnokról indult Békéscsaba felé. Mezőtúr közelében, a kétpói kitérőnél kisiklott a szerelvény második kocsija, majd nyolc továbbit magával rántott, ezért másodperceken belül milliárdos nagyságrendű kár keletkezett. Felszántott vágány, eltört sínek, leszakadt felsővezeték maradt a baleset után.

Szintén nagy pusztítás volt december 30-án Nagymarosnál, ahol egy 23 kocsiból álló vonat kilenc kocsija ugrott le a sínről. Különösen veszélyes eleme volt ennek a balesetnek, hogy a szétrepülő pályaalkatrészek itt a környező magánkertekben landoltak, és betört egy ház ablaka is.

Szerencsére az említett baleseteknél nem történt személyi sérülés.

Karosi Róbert, a MÁV vasútbiztonsági igazgatója a Telexnek magyarázta el, hogy a júliusban balesetet szenvedő szerelvényt a vonatkozó szabályoknak megfelelően készre jelentették, vagyis a szolnoki indulás előtt megfelelőnek találták a műszaki állapotát.

A baleset vizsgálatából kiderült, hogy a második kocsi fékberendezése meghibásodott. Bár az indulás előtti fékpróbán még jó volt, viszont az esemény előtt 1-2 tized bar nyomással, súrlódva hozzáért a kocsi forgóvázához tartozó kerekekhez, ezért azok túlhevültek. A hőterhelés miatt pedig bekövetkezett a baleset.

Hasonló cikkünk:  Egy kormányhatározat szerint tízmilliárdokat ad Magyarország Ukrajna fegyverutánpótlására

A vasúti járművek javítása és karbantartása három nagyságrenddel kevesebb pénzbe kerül, mint a milliárdos károk. Papíron minden lehetőség adott a hasonló helyzetek megelőzésére, a gyakorlat ennél összetettebb, az utóbbi négy év statisztikája alapján havonta átlagosan legalább egy vonat kisiklott Magyarországon, ebből évente három-négy eset műszaki hibára volt visszavezethető.

Az elmúlt négy évben összesen 42 ilyen baleset történt a MÁV körülbelül 7200 kilométeres hálózatán. A 80-as évek óta fokozatosan romlik a hálózat általános állapota, és fontos tényező, hogy milyenek a járműdiagnosztikai- és biztosítóberendezések egy-egy vonalon.

A MÁV vasútbiztonsági igazgatója szerint az elmúlt három év magyarországi vonatkisiklásainak többségét fele-fele arányban pálya- vagy járműhiba, kevesebb mint negyedét pedig emberi mulasztás okozta. További részletek a Telex.hu cikkében olvashatók.

A cikket a Szol24 és a KecsUP együttműködésének keretében szemlézzük, a teljes cikket itt olvashatja.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Orbán és Gyurcsány is csütörtököt mondott Kecskemétre (galériával)

Úgy tűnik Kecskemét lesz a 2024-es választások metszéspontja, ahol a párhuzamosok mégis találkoznak, ugyanis információink szerint egy napon látogat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...