fbpx
5 C
Kecskemét
2024. október 26., szombat

FRISS HÍREK

Megváltoznak a kecskeméti buszok vonalszámai – segítünk eligazodni!

- Advertisement -

Az összes helyi busz vonalszáma megváltozik október 28-tól, hétfőtől a Kecskeméti Közlekedési Központ döntése értelmében. Az új rendszer a könnyebb eligazodást célozta meg – kérdés, hogy vajon az utasok számára mennyire értelmezhető és megjegyezhető az igen komplett struktúra.

Korábban voltak egyjegyű, kétjegyű, háromjegyű és betűkkel ellátott vonalszámok is, a Kecskeméti Közlekedési Központ azonban szakít a jelenlegi rendszerrel, és október végétől minden járatot háromjegyű számmal fog jelölni.

Így például:

  • a népszerű 14-es járatnak a 401-es,
  • a 2-esnek a 430-as,
  • 2D-nek a 139-es,
  • a 15-ösnek a 115-ös,
  • a 4-esnek a 260-as,
  • a 14D-nek a 249-es,
  • a 23-as busznak pedig a 472-es vonalszámot adták.

A háromjegyű szám minden egyes karaktere jelöl valamit: az első az induló állomást, a középső az érintett településrészt, a harmadik pedig a végállomást. A Kecskeméti Közlekedés Központ adminisztrációs munkáit ez a rendszer feltehetőleg megkönnyíti, azonban praktikus-e az utasoknak? A káosz elkerülésére igyekezve készítettünk egy átlátható grafikát is, amelyből talán kicsit érthetőbb az új rendszer.

A vonalszámok egységesítésének elve a KEKO helyi járatain, október 28-tól. Fotó: KecsUP

Találós kérdés: melyik korábbi járat vonalszámát jelöli a képen látható 110-es?

A KecsUP korábban több interjút is készített már Rittgasser Lászlóval, aki rengeteg energiabefektetéssel próbál meg tenni városunk közlekedéséért. Az új rendszer bevezetésével kapcsolatban is kíváncsiak voltunk a véleményére.

Hasonló cikkünk:  Megáldották, átadták, elfoglalták a közel háromszoros áron elkészült új kecskeméti nővérszálló épületét (videóval)

„Jó iránynak tartom, hogy racionalizáljuk a buszok számozását, hiszen a régi rendszer alapjai már idejét múltak – Kecskemét kinőtte a régi hálózatát, így a számozás is egyre kaotikusabbnak hathatott az utazók számára. Az október 28-án életbe lépő, új számozást a helyiek biztosan hamar megszokják majd, ugyanakkor egy idegennek vagy a rutintalanabbaknak ijesztőnek és logikátlannak tűnhetnek a hosszú számsorok” – mondta.

Hozzátette: „a logikai háttere persze teljesen érthető a megfelelő magyarázatokkal, ugyanakkor a háromjegyű számok utolsó számjegye sok szempontból kétségeket vet fel: 0-4-ig nem definiálnak az utolsó számjegyek konkrét helyet, 5-9-ig pedig a már egyszer – a második számjegyben adott területet jelölő számok – más területre utalnak. Ez így nem nevezhető praktikus megoldásnak, nagyon könnyű belekavarodni a számok jelentésébe. Fontos lenne, hogy egy szám egy területet jelöljön, ezzel tényleg teljesen egyértelművé téve a járat irányát! Bár van még mit csiszolni a dolgokon, hogy valóban egyszerűbb és érthetőbb legyen a hálózat, összességében ez már egy pozitív irány!”

Melyik korábbi járat vonalszámát jelöli a grafikán látható 110-es szám?
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A sofőrök szerint veszélyessé vált egy forgalmas út Bács-Kiskunban, a Magyar Közút szerint ez ideiglenes

Egy olvasónk elmondása szerint Bács-Kiskun vármegyében, a Dunatetétlen és Harta közötti bekötőúton véleményes módszerrel és eszközzel vágtak ki aszfaltra...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...