fbpx
15.2 C
Kecskemét
2024. október 16., szerda

FRISS HÍREK

A rendőrség rengeteg költ a déli határszakaszra, a határvadászoknál mégis sok a felmondás

- Advertisement -

Újra megélénkült a migrációs nyomás a szerb-magyar határon, a Magyar Hang a határkerítést védő rendőrök létszámának járt utána az Országos Rendőr-főkapitányságnál (ORFK). Kiderült, kilenc hónap alatt több mint 300 határvadász adta be a lemondását.

Az ORFK közlése szerint idén január és szeptember 20. között összesen 498 határvadásszal kötött szerződést a rendőrség, ugyanebben az időszakban 312 szerződéses munkatárs adta be a lemondó nyilatkozatát. Ez azt jelenti, hogy kilenc hónap alatt a teljes állomány 22,7 százaléka hagyta ott a déli határszakaszt, ami úgyis nagy szám, hogy ez idő alatt közel 500 új szerződést kötöttek.

A lap Ásotthalmon járva meggyőződött a helyzetről: számtalan helyen átvagdalt, majd újraforrasztott határkerítést, az embercsempészek útszélen hagyott autóit látták. Idén viszont kevesebb atrocitás történt a rendőrök és a határsértő embercsempészek között, mint tavaly. Azt, hogy mennyibe került a határkerítés és az azt őrző kamerák, védelmi rendszerek javítása, az ORFK nem tudta megmondani.

A Magyar Hang betekintést nyert az ORFK és a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság szerződéslistáiba, amikben nagy mértékű kiadásokat találtak, éves szinten is több milliárdba kerül a 165 kilométeren kiépített IBH fenntartása, és a határvadászok felszerelése. A lista alapján a nagy üzletet nem a kerítés toldozgatása jelenti, sokkal inkább a határvédelmi megfigyelő rendszer hardvereinek és analitikai szoftverének biztosítása, legalábbis a rendőrségnek bedolgozó Atos Magyarország Kft. számára – írja a lap.

Hasonló cikkünk:  Hajléktalanok miatt járőröznek Homokbányán a rendőrök és a városrendészek

Az informatikai cég 2023-ban 700 millió forintért üzemeltette a szoftvert, míg a  hardverparkkal 2022 és 2023 decembere között összesen 355 millió forintért foglalkozott. Az IBH teljes kamerarendszerének fejlesztéséért 2023 decembere és 2024 februárja között 2,5 milliárdért végezték el a munkát.

Az éjjellátó készülékek és hőkamerák beszerzésére is sokat költ a rendőrség, a Fercom Systems 413 millió forint értékben szállított le éjjellátókat, a Leitz-Hungária pedig 268 millióért szerzett be kézi hőkamerákat.

Az ORFK gránátvetőket is rendelt a határvadász ezrednek, a HTI Haditechnikai Zrt.-től idén összesen 142,7 milllió forintért szereztek be fegyvereket. Egyenruhájukat pedig tavaly szeptember és december között készíthette a Duna-Mix, 64 millió forint értékben.

A lap megjegyzi, hogy a felsorolt tételeken túl még megbízások tucatjait lehetne felsorolni, de ezekből is látszik, hogy miközben az állam tavaly és idén legalább 4,8 milliárdot költött határvédelmi feladatokra, a határvadászok folyamatosan cserélődnek, sokan közülük egy teljes évet sem bírnak ki. Ennek oka lehet a három műszak, a spártai körülmények és a monotonitás, amiért egy határvadász maximálisan adható bére nem igen haladja meg a nettó 300 ezer forintot.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Leszakadt a mennyezet, a volt tiszti klubot teljesen lezárták

A volt tiszti klubban idén januárban az egyik helyiség mennyezetéről leszakadt a vakolat, mely leszakította az álmennyezetet is. A...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...