fbpx
5 C
Kecskemét
2024. október 26., szombat

FRISS HÍREK

Publicus Intézet: Tizennyolc év után nem a Fidesz a legnépszerűbb párt

- Advertisement -

A teljes népességben, és a biztos szavazó pártválasztóknál is megelőzte a Tisza Párt a Fideszt – derült ki a Publicus Intézet friss, reprezentatív felméréséből, amit a Népszava megbízásából készített. Ugyanezt mutatta ki a biztos szavazók körében a 21 Kutatóközpont is.

A közvélemény-kutatás szerint a teljes népességben a Tisza 24, a Fidesz pedig 23 százalékon áll. A választási részvételüket biztosra ígérők és pártot is választók csoportjában pedig 39-37 százalék az arány Magyar Péter pártja javára.

A többi párt tekintetében a DK valamivel a bejutási küszöb fölött áll, a teljes népességben 5, a biztos pártválasztóknál pedig 8 százalékot kapott. Ez utóbbi kategóriában 4-4 százalékkal áll a Mi Hazánk és a Kutyapárt. A Momentum és az MSZP 2-2, a Jobbik pedig 1 százalékot ért el. A Publicus Intézet a teljes népességben nulla, a biztos pártválasztók között pedig 1 százalékra mérte az LMP-t.

A felmérésből kiderül, hogy magas a választási hajlandóság, a részvételüket biztosan vagy valószínűleg ígérők csoportja 82, illetve 6 százalékos. A válaszadók 70 százaléka szerint rossz irányba mennek a dolgok az országban, 28 százalék állítja ennek az ellenkezőjét. Ebben szerepe van annak is, hogy minden harmadik (32 százalék) fideszes is azt mondja, hogy nem elégedett az iránnyal.

Tizennyolc év után két közvélemény-kutatás is azt mutatja, hogy nem a Fidesz a legnépszerűbb párt. A 21 Kutatóközpont felmérésben a választásukat biztosra ígérő, pártot választani tudó szavazók között a Tisza 42, a Fidesz 40 százalékon áll. A teljes népességen belül egy kicsivel továbbra is a Fidesz vezet: a kormánypártok támogatottsága ebben a kategóriában 29 százalék, a Tiszáé pedig 26.

Hasonló cikkünk:  Orbán utalást tett arra, ki követheti Matolcsy Györgyöt az MNB élén

Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke így kommentálta az eredményeket: „Történelmet írunk. 18 éve nem volt ilyen.” Közösségi oldalán úgy fogalmazott: „Magyarország üzent: Orbán Viktor rendszerének vége van. Vége van, mert nem tudják kezelni a maguk okozta gazdasági és morális válságot. Nem tudják kezelni a megélhetési válságot. Nem tudják hazahozni az uniós forrásokat. Vége van. A magyarok többsége új kormányt szeretne.”

Szentpéteri Nagy Richard politikai elemző a Népszavának azt mondta, hogy nem meglepetés az eredmény, az elmúlt hónapok mérései megmutatták, előbb-utóbb elérünk eddig a pontig. Szerinte az olló tovább nyílik majd a Tisza javára, de persze bármikor történhet valami, ami újabb fordulatot hoz.

A választások még odébb vannak, viszont a hatalom számára aggasztó lehet, hogy a fiatalabbak körében sokkal népszerűbb a Tisza, s aki elveszíti a fiatalokat, az előbb-utóbb a választásokat is bukja. Az e miatti pánik érződött is Orbán Viktor ünnepi beszédén.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A sofőrök szerint veszélyessé vált egy forgalmas út Bács-Kiskunban, a Magyar Közút szerint ez ideiglenes

Egy olvasónk elmondása szerint Bács-Kiskun vármegyében, a Dunatetétlen és Harta közötti bekötőúton véleményes módszerrel és eszközzel vágtak ki aszfaltra...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...