fbpx
13 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

140-150 fő vár férőhelyre a kiskunfélegyházi idősellátó otthonokban

- Advertisement -
Kiskunfélegyháza által működtetett két idősek otthonában 180 férőhely van összesen, várólistán jelenleg 147 fő.
Kis-Szeniczey Kálmán, az LMP Bács-Kiskun megyei elnöke és kiskunfélegyházi képviselő arról érdeklődött, hogy a város két idősotthonában mennyi az ellátottak és a városlistán lévők száma. A képviselő portálunknak elmondta, hogy:
a Nádasdy utca 12. szám alatti idősek otthonában 75, a Csányi úti Idősek Otthonában pedig 105 férőhely van. Évek óta mindkét idősotthon teljes kapacitás-kihasználtsággal működik.
Az LMP-és politikus azt is megtudta, hogy a járványhelyzet miatt némileg csökkent a Csányi úton a bentlakók száma, de a létszám napról napra változik. Itt a legutóbbi információk szerint 90 fő, a Nádasdy utcai székhelyen jelenleg 75 fő ellátott van.

Várólistán 147-en vannak

Várólistán jelenleg a Csányi úton 92-en, a Nádasdy utca 12. szám alatt 52-en vannak és 1 fő átmeneti kérelmező. A jelenlegi látogatási tilalom miatt az új felvételek felfüggesztésre kerültek, így az üres férőhelyek majd csak a korlátozások feloldását követően kerülhetnek betöltésre, akinek egyáltalán jut – mondta a képviselő.

Várólistán jelenleg 147 fő. / Fotó: kecsUP

A képviselőnek eljuttatott jegyzői válaszból az is kiderül, hogy Kiskunfélegyháza a 2021-2027 uniós ciklus fejlesztései között az idősotthoni férőhelyek számának bővítését kérte a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzattól.

Kis-Szeniczey Kálmán: bérrendezés kell a szociális dolgozóknak

A képviselői adatigénylésből az is kiderül, hogy a bentlakásos dolgozók bérét – a törvényben előírtakon felül – kiegészítheti még az intézményvezető a rendelkezésre álló keretösszeg terhére. Ez történt a Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézményben, ahol a 2019. évi pénzmaradvány terhére közel 3 millió forintot osztottak ki. 9 fő kapott havi rendszerességű béremelést, 19 fő pedig egyszeri juttatást. Béren kívül még a dolgozók kapnak bruttó 5.000 forint/hó cafetéria juttatást.
Kis-Szeniczey Kálmán elmondta:
az ágazatban bérrendezésre van szükség, mert társadalmi tragédiához fog vezetni az, hogy a kormány nem költ az idősgondozásra. Bérrendezés kell a szociális dolgozóknak. Ha nem lesznek a szociális dolgozók végre megfizetve, akkor nem lesz hazánkban méltó idősgondozás. Az államnak el kell kezdeni férőhelyszámot fejleszteni. Nem elegendő az egyház kiemelt részvétele, ez állami feladat. Amennyiben viszont az állam nem tesz azonnali lépéseket, akkor a helyi önkormányzatnak is alaposabban a zsebébe kell nyúlnia már a 2021. évi költségvetésében.
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...