fbpx
22.9 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

Mire ügyeljünk az otthoni gondozás során?

- Advertisement -

A beteg gondozását a hozzátartozók, esetenként ápoló személyzet otthoni körülmények között végzi, amennyiben azt az állapota lehetővé teszi. Természetesen ennek alapfeltétele az is, hogy rendelkezzünk a megfelelő eszközökkel, felszerelésekkel, vagyis az optimális környezet biztosított legyen a gondozott számára. 

Milyen otthonápolási eszközök elengedhetetlenek?

Ilyenkor a legfontosabb cél, hogy segítsük a beteg testi-lelki jóllétét, a mielőbbi gyógyulását, valamint enyhítsünk a mindennapos terhein. Ugyanakkor törekednünk kell arra is, hogy elviselhetőbbé, élhetőbbé tegyük a beteg napjait, tehát valamelyest javítsunk az életminőségen, amennyire lehetséges. Ebben segítségünkre lehetnek a Rehaker.hu oldalán elérhető otthonápolási eszközök, például a többféle funkcióval rendelkező betegágyak, betegmozgató eszközök, felfekvés elleni matracok, speciális ágytakarók mind az ápoló és a gondozott számára is könnyebbséget jelentenek.

A betegágyak korláttal és kapaszkodóval felszereltek, ezáltal növelik a gondozott komfortérzetét, valamint támogatják a segítő munkáját is. Beszerezhetők fix fekvőfelülettel rendelkezők, illetve emelhető fejtámlás változatok is állítható lábrésszel. Egy görgős kivitelezésű sokkal könnyebb mozgathatóságot tesz lehetővé, így célszerű ezt is figyelembe venni a választás során.

Szintén nélkülözhetetlenek az ágyasztalok, amelyek a mindennapos, hétköznapi feladatok elvégzésében nyújtanak segítséget. Alkalmazhatók étkezéshez, íráshoz, olvasáshoz. Bőséges a választék, elérhetőek dönthető, állítható magasságú kétlapos asztalok is. Esetükben is lehetőségünk nyílik mobilis, gurulós típust választani.

Hasonló cikkünk:  A költségvetés szinte romokban, mégis ezermilliárdok mennek el állami cégek támogatására

Az ágymatrac kiválasztásához feltétlenül kérjük ki szakember véleményét, ugyanis a beteg állapotának függvényében kell a legoptimálisabbat beszerezni. Különféle alapanyagokból készültek, más-más rendeltetésű matracok is fellelhetők, például memóriahabos fedőmatracok, felfekvés elleni ágymatracok, ápolási szivacsmatracok légáteresztő, vízhatlan huzattal.

Ápolási kiegészítők a mindennapokban

Nem szabad megfeledkeznünk a praktikus kellékekről sem, mint például a csúszásgátló gumi, amelyet a fürdőkádba, zuhanytálcába helyezhetünk, így a tisztálkodás biztonságosabbá tehető. A beteg előke elengedhetetlen, amennyiben a gondozott etetése csupán segítséggel oldható meg. 

Alapvető felszerelések közé tartoznak az ágytálak, a kézhosszabbítók és a kapaszkodók. Itt fontos megjegyeznünk, hogy további feladatunk az is, hogy biztonságosabbá tegyük a beteg által használt helyiségeket. Különösen a fürdőszobát, a mosdóhelyiséget, valamint a pihenőszobát. 

Legyünk türelmesek!

Nem csupán a gondozott gyógyszerelésére, etetésére kell odafigyelni, fontos, hogy érzelmileg is támaszt nyújtsunk a nehéz időszakban. Szerezzük be a szükséges eszközöket, gyógyszeradagolót, felezőt is, ugyanakkor a “klasszikus” ápolási teendők mellett szánjunk elegendő időt minden nap egy kis beszélgetésre is. 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...