Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Orbán megvétózott 652 ezer milliárd forintot. Ellenzék: árulás, történelmi hiba

- Advertisement -
Az Orbán-kormány politikai vétót emelt az Európai Unió 2021-2027-es költségvetése és a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság kezelésére kidolgozott helyreállítási alap ellen. Ezt azért tette Orbán Viktor miniszterelnök, mert az EU jogállamisági feltételekhez kötné az uniós pénzek kifizetését, amit a tagállamok közül egyedül a magyar és a lengyel kormányok elleneznek.

Összesen 1824,3 milliárd euróról, azaz több mint 652 000 milliárd forintról van szó, amelynek része egy gazdaságélénkítő csomag a járvány elleni gazdasági károk megsegítésére,

 

– írja a telex.hu.

A manapság sokat emlegetett osztrákok is feltételekhez kötnék az EU-s pénzek kiosztását a tagállamok között. Az Orbán-kormány szerint nem tisztázott, hogy mi a jogállamiság kritériuma

Az Európai Uniónak nevezett közös klubban hosszas tárgyalások után az Európai Parlament és az Európai Tanács november elején jutott megegyezésre azzal kapcsolatban, hogy a jogállamiság betartásához fogják kötni az uniós pénzek kifizetését.
Az Európai Unió Tanácsának közlése szerint az új mechanizmus lehetővé teszi az uniós költségvetés védelmét, amennyiben megállapítást nyer, hogy a jogállamiság elveinek megsértése egy tagállamban befolyásolja vagy súlyosan veszélyezteti az uniós források hatékony és eredményes felhasználását. Már akkor világossá tették, hogy a politikai feltételrendszer a következő többéves pénzügyi keret, valamint a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk helyreállítását célzó intézkedéscsomag részét képezheti.
A jogállamisághoz kötött kritériumokat az Orbán-kormány a vita elejétől kezdve nem fogadja el. Havasi Bertalan arra emlékeztetett, hogy:
Orbán Viktor már korábban is felhívta a figyelmet arra, veszélyezteti a tagállamok közötti bizalmat, emellett Magyarország érdekeit, ha a következő hétéves költségvetést, illetve a rendkívüli helyreállítási csomagot olyan feltételekhez kötnék, amelyek pontosan nem határozzák meg, hogy mi a vélt jogsértés, és önkényesen vezethetnek politikai alapú költségvetési szankcióhoz kettős mérce alkalmazásával.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Orbán Viktor / Fotó: www.facebook.com/Orbán Viktor

Orbán Viktor az EU 2021-2027-es költségvetése és a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság kezelésére kidolgozott helyreállítási alapot azzal vétózta meg, hogy:
„Semmiről sincs megállapodás, ameddig nincs megállapodás mindenről” elvvel összhangban magyarország kormánya az mff/ngeu jogalkotási csomag valamennyi eleme ellenében fog szavazni, beleértve azok megvétózását, melyek egyhangúságot igényelnek, így az mff-rendeletet és a saját forrásokról szóló határozatot is.”
Sebastian Kurz osztrák szövetségi kancellár egy sajtótájékoztatón reagált a magyar vétó hírére. A telex.hu a Reuters beszámolója szerint azt írja: szükséges, hogy a jogállamisághoz kössék az uniós források elosztását, különösen most, amikor ekkora hatalmas összegről van szó.
„Abszolút szükség van arra, hogy fenntartsuk a jogállamiság elvét.”

Az ellenzéki pártok így reagáltak Orbán vétójáról: árulás, bűn, történelmi hiba

Az LMP azt írta közleményében, hogy az uniós költségvetés megvétózása történelmi bűn lenne. “Az LMP arra kéri a kormányt, hogy ne keverje össze a Fidesz és Magyarország érdekeit. A jogállamiság egyetemes érték, ha az Orbán-kormánynak e téren nincs félnivalója, akkor ne rettegjenek a jogállamiság vizsgálatától úgy, mint ördög a szenteltvíztől.” A párt szerint a vétó milliónyi magyart sodorna szegénységbe, és a zöld fordulatra sem jutna elég pénz.
A Momentum Mozgalom európai parlamenti képviselője, Donáth Anna a Facebook-bejegyzésében írt a vétóról: „Orbán döntött: ha nem lehet övék az uniós pénz, ne legyen Magyarországé sem. Ragaszkodik a jogállam további korlátozásához, a magyarok jogainak csorbításához, ami világjárvány idején valódi bűn”. Donáth szerint Orbán ezzel a döntéssel odadob tízmillió magyart a válságnak, lemond 16 milliárd eurónyi helyreállítási forrásról és elárul 25 másik országot.
A Demokratikus Koalíció a magyar emberek elárulásaként értelmezte az uniós költségvetés megtorpedózását. Az ellenzéki párt arról írt közleményében, hogy a vétóval 17 ezer milliárd forintnyi támogatásról mondott le a miniszterelnök. “Ha az uniós támogatást nem kaphatja meg Mészáros, vagy a többi NER-oligarcha, akkor azt ne kapják meg se az önkormányzatok, se a vállalkozások, se a magyar emberek! Vagyis ahogy mondani szokás: dögöljön meg a szomszéd tehene is!”
A JOBBIK európai parlamenti képviselője, Gyöngyösi Márton Facebook-bejegyzésben kommentálta a miniszterelnök lépését, és szerinte: egész Európa várja, hogy végre elfogadják az új költségvetést és a gazdasági mentőcsomagot, amely nélkül emberek milliói mehetnek tönkre anyagilag. Ám Orbán Viktort ez nem érdekli: gátlástalanul vétózta meg a válságba belerokkanó embereknek reményt nyújtó csomagot csak azért, mert nem akarják neki megengedni, hogy gátlástalanul lenyúlja a pénzeket és saját korrupt hatalmát építse.
Az MSZP társelnöke, Tóth Bertalan a Klubrádióban hétfőn azt mondta, hogy Orbán vétója a hétéves uniós költségvetéssel és az uniós járványügyi helyreállítási alappal kapcsolatban „felér egy árulással”. „A költségvetés is, a válságkezelés segítése érdekében az Európai Unió által biztosított pénzeszköz is – erre szükség lenne; és nem a kormánynak, hanem a magyar embereknek.”
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kicsi volt a nomád magyaroknak a Kárpát-medence – Rácz Lajos klímatörténész a kecskeméti könyvtárban

A honfoglaló magyarok életformájához kicsinek bizonyult a Kárpát-medence. A török háborúk kora alatt az elődeink radikálisan átalakították a természeti...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version