fbpx
18.1 C
Kecskemét
2024. június 17., hétfő

FRISS HÍREK

Aperitif törzs, karanténháj, covidinka – A pandémia serkenti a nyelvújítást

- Advertisement -

2019-ben a Oxford Angol Szótár szerkesztői a klímavészhelyzetet, míg az brit Collins szótárt kiadók a klímasztrájkot választották az év szavának. Tavalyelőtt a klímaváltozás foglalkoztatta a világot, tavaly viszont a pandémia került látóterünk fókuszába.

A Collins szótár szerint 2020-ban a lockdown, azaz a lezárás lett az év szava, az Oxford szótár készítői viszont nem tudtak kiválasztani egyetlen szót, helyette Egy példátlan év sza­vai címmel tettek közzé egy jelentést. Az oxfordi csapat több száz jelentős új szót és azok használatát határozta meg az év során, és ezek közül több tucatnyi simán lehetett volna máskor az év szava.

A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága szerint hazánkban az év szava nem meglepő módon a koronavírus lett.

A pandémia a testi, lelki egészségre gyakorolt káros hatása mellett serkentőleg hat a nyelvújításra, hisz viharos gyorsasággal jelentek meg olyan új szavak, kifejezések az utóbbi időszakban, melyek azt mutatják, hogy az emberek a bajban sem vesztették el humorérzéküket, kreativitásukat. Dr. Veszelszki Ágnes nyelvész, a Corvinus Egyetem tanszékvezető egyetemi docense hallgatóival kutatást végzett a témában, minek eredménye a Karanténszótár című kiadvány lett. A szótár négyszáz, a tavalyi év első felében keletkezett, a koronavírus-járvánnyal és a karanténhelyzettel kapcsolatos kifejezést tartalmazza.

Szókincsünk folyamatosan változik, a nyelv gyorsan alkalmazkodik a világban végbe menő eseményekhez, ám az utóbbi egy évben keletkezett új szavak mennyisége és gyorsasága a kutatókat is meglepte. Dr. Veszelszky Ágnes szerint a világméretű koronavírus-járvánnyal, a karanténnal, az életünk teljes megállításával, lelassításával olyan újszerű helyzetben találtuk magunkat néhány hónap alatt, hogy nem voltak fogalmaink az új jelenségek megnevezésére. Ez indokolhatja az új szóteremtések robbanásszerű megjelenését. A nyelvész tavaly júliusban zárta le a szótár anyagának gyűjtését, de azóta már újra több száz új kifejezést gyűjtött.

A szótárban szerepel például a karanténháj, ami a sok home office és „maradj­otthon” miatti elhízás következménye, a covidmentesítés,ami a kézmosást jelenti karantén idején, a könyökpa­csi, ökölpacsi mint új köszönési forma, a koronaetikett, mely szerint nem szabad kezet fogni a járvány alatt, a nyuggersáv,ami a 9-12 óráig tartó bevásárló időre utal, vagy az onlinekocsmá­zás, home ovi, pánikvásárló, élesztőpárbaj, aperitif törzs; ezeknek a jelentését magyarázni sem kell.

Néhány példa a kötetből:

Kenyérszűz: Az a személy, aki még nem sütött korábban kenyeret, ám a kijárási korlátozás alatt – hogy minél ritkábban legyen szükséges boltba menni – kenyérsütésbe fog, akár saját kovász felhasználásával. Egyszerű recept, ez még a kenyérszüzeknek is menni fog!

Elgyőrfipalisodott: A kormányzati kommunikáció egyik kiemelt arcahangja Győrfi Pálé, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjéé. A televízióban és videómegosztókon gyakorlatilag folyamatosan lehet(ett) találkozni az általa elmondott „maradj otthon” üzenettel. Az ironikus kifejezés olyan személyre vonatkozik, aki minden létező embernek pánikolva azt mondja, hogy maradjon otthon. –» győrfipálik

„Dani elgyőrfipalisodott, állandóan azt mondogatja, maradj otthon.”

Fotelvirológus: A képzetlen, csupán (ál)hírek olvasásából tájékozódó, de a vírusról határozott véleménnyel rendelkező személy megnevezése. A koronavírus-járvány idején nagyon sok álszakértő jelent meg, akik a közösségi médiában valós vagy valótlan információkat terjesztettek. Többen felszínes tájékozódás alapján a vírussal kapcsolatban is megnyilvánultak.

„Imádom a fotelvirológusokat: mindig mindent jobban tudnak, mint a kutatók.”

Covidinka: Az angol covidiot szó magyar meg-felelője. A covid és az idiot (hülye, bolond) szavak vegyülése. 1. A betegséggel nem foglalkozó személy, aki tagadja a vírus létezését vagy lebecsüli a tüneteit, ezért a járvánnyal kapcsolatos utasításokat sem tartja be. 2. Olyan személy, aki pánikol, túlságosan nagy készleteket halmoz fel a bevásárlás során. Rájátszik a kövidinka magyar szőlőfajta nevére. –» covidiot, covidióta

„Ne legyél covidinka!”

A szótárban szereplő szavak nagy része nem marad szókincsünk állandó eleme, a világjárvány elmúltával (reméljük, ez minél hamarabb bekövetkezik!) ezek a szavak is fokozatosan eltűnnek majd a nyelvhasználatból.

Balla Kriszta

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A Minisztérium szerint hétfőre minden irányban átjárható lesz a kritikus Izsáki úti csomópont

Csütörtökön beszámoltunk róla, hogy az Izsáki út legforgalmasabb kereszteződésében, a Vízmű utca felőli közlekedési lámpa előtt egy körülbelül 10...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...