fbpx
3.4 C
Kecskemét
2024. április 20., szombat

FRISS HÍREK

Helyreigazítás a „Kalló választási csalást jelentett be Kozák Polett, a Kecskeméti Lapok főszerkesztője ellen” című cikkben írtak miatt

- Advertisement -

A 2022. július 10-én megjelent cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy Kalló Julianna választási csalást jelentett be Kozák Polett, a Kecskeméti Lapok főszerkesztője ellen.

A valóság ezzel szemben az, hogy a választási kifogást nem Kozák Polett ellen, hanem a Kecskeméti Lapok – melynek főszerkesztője Kozák Polett – tartalma miatt jelentették be, amely kifogást a Kúria megalapozottnak is talált.

Miről is van szó?

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatában a megüresedett önkormányzati képviselői hely betöltésére a kecskeméti 9. számú egyéni választókerületben 2022. július 10-re időközi választást tűztek ki, ahol a FIDESZ-KDNP-én kívül a Szövetség a Hírös Városért Egyesület, a Polgári Válasz,  a Munkáspárt-ISZOMM, az MKKP és a MEMO állított jelölteket.

A Szövetség a Hírös Városért Egyesület jelöltje, Kalló Julianna 2022. július 9-én elektronikus úton a Kecskemét Megyei Jogú Város Helyi Választási Bizottságához kifogást nyújtott be arra való hivatkozással, hogy a Kecskeméti Lapok Kft. és a megbízásából a Kecskeméti Televízió Nonprofit Kft. által kiadott Kecskeméti Lapok a választás napját megelőző legutóbbi négy online és nyomtatott lapszámában nem biztosítottak számára megjelenési lehetőséget. Az időközi választáson tehát Kalló programjáról, javaslatairól, kezdeményezéseiről, tevékenységéről nem nyújtottak tájékoztatást és nem is informálódtak nála ezekről, szemben a FIDESZ-KDNP jelöltjével. Ezáltal nem biztosították a jelöltek között az esélyegyenlőséget, mellyel megsértették a választási eljárásról (Ve.) szóló 2013. évi XXXVI. törvény 2. § (1) bekezdés c) pontját – olvasható a Kúria honlapján közzétett végzésben.

Hasonló cikkünk:  Válaszolt a Médiacentrum, szerintük idő előtti foglalkozni a perköltséggel

A Kúria többek között azt vizsgálta, hogy a kampányidőszakban sérült-e a jelöltek közötti esélyegyenlőség alapelve.

A Kúria a végzésében megállapította, hogy a közpénzből fenntartott önkormányzati lapok szerkesztési gyakorlatát választási kampányidőszakban a választási eljárásról szóló törvény követelményei korlátozhatják.

A Kúria a végzésében megerősítette, hogy a Kecskeméti Lapok Kft. többségi, 50%-ot meghaladó szavazati joggal rendelkező tulajdonosa a kizárólagos önkormányzati tulajdonban álló Kik-For Kft. Így a Kúria megállapította, hogy „az önkormányzat sajtóterméke a helyi közhatalmat jeleníti meg, választási időszakban megkérdőjelezi az egyenlő esélyek elvének érvényesülését az a tény – vagy akár csak a látszata –, ha választási kampányban semleges pozícióját feladva az egyik jelölő szervezet vagy jelölt mellett tűnik fel. Ilyen esetekben politikai hirdetés hiányában is alkalmas lehet az adott lapszám arra, hogy helyi szinten megbontsa a jelölő szervezetek és a jelöltek közötti esélyegyenlőséget.”

A Kúria megvizsgálta a Kecskeméti Lapok kifogásolt lapszámait és megállapította, hogy „a sajtótermék sem az érdemben vizsgált 14. lapszámában, sem az azt közvetlenül megelőző 13. lapszámban nem biztosította azonos módon a sajtótermékben való megjelenést a kérelmező számára.”

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...