fbpx

FRISS HÍREK

Egy év alatt többször érte hackertámadás a kecsup.hu-t – a kibertámadások akadályozzák az információ szabad áramlását

- Advertisement -

A független újságok ellen elkövetett kibertámadások egyre komolyabb fenyegetést jelentenek a médiaszabadságra, mert akadályozzák az információ szabad áramlását, és korlátozzák a független szabad újságok működését. 2024. januárban ismét „elosztott szolgáltatásmegtagadásos” (DDoS) támadás indult több hazai újság ellen, köztük a Media1, a Telex, a KecsUP és a Forbes Hungary ellen, amelyeket, „Hano” néven ismert támadó hajtott végre – írja az International Press Institute (IPI).

Röviden: a DDoS-támadások weboldalakat és kiszolgálókat támadnak meg oly módon, hogy hibás adatforgalommal árasztják el a webhelyeket, elérhetetlenné téve őket. A januári kibertámadás nem az első eset volt. 2023 áprilisa óta többszöri célpontok voltak független hírügynökségek, és több mint 40 médiaoldalt érintettek. Az elmúlt egy évben a KecsUP-ot többször is érte támadás, az idei több napon át tartott, és vált elérhetetlenné online újságunk.

A kibertámadások a nyilvánosság tájékoztatáshoz való jogát sértik és a szabad választásokat is fenyegeti 

Tavaly szeptemberben, néhány nappal azután, hogy beszámolt ezekről az eseményekről az IPI, nem sokkal azután DDoS támadás érte, amely három napra offline állapotba hozta a webhelyüket. Az ügyben törvényszéki vizsgálatot kezdeményeztek, de nem tudták megállapítani, hogy ki állt az IPI és több magyarországi kiadvány ellen elkövetett támadások mögött.

Az IPI azóta további kibertámadásokat dokumentált Európa-szerte. A boszniai BUKA hírportál januárban hetekre megbénult a nagyszabású kibertámadásban. Ukrajnában a Censor.Net, a Zn.ua, az Ukrainska Pravda, a Dim és a Freedom lapokat ért hasonló DDoS roham, Máltán pedig a Times of Malta.

Hasonló cikkünk:  Miért a magyar kormányt hibáztatják az EU-ban a természet helyreállítását szolgáló jogszabály késlekedéséért?

Scott Griffen, az IPI igazgatóhelyettese az európai hírügynökségek elleni kibertámadások elszaporodása miatt határozott választ követel a bűnüldöző hatóságoktól, valamint azoktól a vállalatoktól, amelyek infrastruktúráját a független média célba vételére és elhallgattatására használják. Hozzátette: a DDoS támadások viszonylag olcsók, könnyen kivitelezhetők és rendkívül nehéz nyomon követni őket, ugyanakkor komoly károkat okoznak a médiumok működésében és a nyilvánosság tájékoztatáshoz való jogában, így a sajtószabadság elleni támadás veszélyes új eszközévé váltak.

Az IPI arra kéri a magyarországi, a boszniai, a máltai és az ukrajnai nemzeti hatóságokat, hogy az illetékes európai hatóságokkal működjenek együtt, hogy azonosíthassák az elkövetőket, és állítsák őket bíróság elé. A szervezet arra szólít fel, hogy a kibertámadások fenyegetésének kezelését az Európai Unió kiemelten kezelje, tekintettel arra, hogy a kibertámadások milyen veszélyt jelenthetnek az európai uniós szavazás előtti információáramlásra.

A Mapping Media Freedom (MMF) folyamatosan dokumentálja azokat a riasztásokat, amik újságok ellen elkövetett kibertámadásokhoz kapcsolódnak. Az Európai Bizottság társfinanszíroz egy az egész Európára kiterjedő mechanizmust, amely nyomon követi, ellenőrzi és reagál a sajtó- és médiaszabadság megsértésére az EU tagállamaiban, és a tagjelölt országokban és Ukrajnában.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...