fbpx

FRISS HÍREK

Fájó pontra tapinthatott a plébános, az állami rádió meg is vágta a beszédét

- Advertisement -

Újabb cenzúra botrányba keveredett az MTVA, ezúttal a Kossuth Rádió archívumában megtalálható, február 19-én vasárnap 10-kor élőben közvetített, kecskeméti katolikus misét sikerült kicsit átformálni. A felvételből ugyanis 15 percet egyszerűen kivágtak – hívta fel a figyelmet a közmédia eljárására Hadházy Ákos. A független országgyűlési képviselő szerint mindezt úgy oldották meg, hogy a 10-kor leadott, négy perces hírekhez csaptak a miséből tíz percet, majd csak 10:30-tól folytatták a közvetítést. „Az ostoba, túlbuzgó és talpnyaló cenzorok arra nem gondoltak, hogy ugyanazt a misét a Katolikus Rádió is közvetíti és archívumuk nekik is van… Így viszont lebuktak és pontosan rekonstruálható, hogy mi történt” – közölte Facebook oldalán a politikus.

Hadházy Ákos a felvételt áttekintve arra a következtetésre jutott, hogy Dr. Finta József plébános beszédének azt a részét sikerült eltüntetniük a cenzoroknak, melyben egy fiatal tanárnőről és néhány alapvető krisztusi tanításról beszélt úgy, hogy azt „a Nagy Vezető (nem a Mennybéli, hanem a felcsúti) valóban zokon vehetne, illetve soha nem fog megérteni”.

Eszerint a plébános egy olyan frissdiplomás tanárnő esetét mesélte el, akit a tankerület kirendelt egy másik iskolába is – az eredeti munkahelyén kívül –, mert ott egy osztályfőnök egyszerűen évközben felmondott. A fiatal és tapasztalatlan tanárnőt ráadásul beledobták a mély vízbe, mert a rábízott osztály tele volt sajátos nevelési igényű gyermekekkel. A történet persze jól végződött, de ezután jöttek azok a tanítások, amik az oktatás katasztrofális helyzetének felemlegetésénél is jobban fájhattak a cenzoroknak.

Orbán Viktor érkezik az MTVA Kunigunda utcai épületébe – Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

A lelkész ugyanis arról beszélt, hogy vajon gyengeség-e a hősies keresztényi szeretet? Szerinte lehet, hogy „gyengeségnek tűnik azzal az erővel szemben, amit az Istentől eltávolodott ember a napjainkban erőnek tart. Hiszen mit tartanak sokan ma erőnek? Azt, aki képes felülkerekedni a másikon és legyőzni a másikat. Képes keresztülvinni az akaratát azokon, akik mást akarnak, másképp gondolkodnak, mást szeretnének, vagyis az erőt az erőszakkal társítják. Az az erős, aki képes legyőzni, maga alá gyűrni a másikat. Igen, ezzel szemben lehet, hogy gyengeségnek tűnik a keresztényi szeretet.” Dr. Finta József ezután feltette azt a kérdést is, hogy vajon az önzőség-e az okosság, ha valaki képes más verejtékén és vérén hízva és gazdagodva beelőzni másokat?

Hasonló cikkünk:  A sztrájktól sem zárkózik el a Mercedes gyárral bértárgyaló szakszervezetek egyike

Miután Hadházy Ákos megosztotta a történetet hivatalos Facebook-oldalán, az MTVA közleményben reagált az esetre. Azt írták, technikai hiba miatt volt hiányos a 2023. február 19-én a kecskeméti Urunk Mennybemenetele Társszékesegyházból élőben közvetített római katolikus szentmise elérési felülete a közmédia internetes médiatárában, a hibát azóta javították. Az eset körülményeinek feltárása érdekében megtették a szükséges lépéseket, a cenzúra vádját ugyanakkor visszautasították. Emellett sajnálatukat fejezték ki a kellemetlenségért és elnézést kértek a Magyar Katolikus Egyháztól, személyesen Mons. dr. Finta József pápai káplán, plébános helynöktől és valamennyi hívőtől.

Lapunk az eset kapcsán megkereste Dr. Finta Józsefet, akitől azt szerettük volna megtudni, hogy az MTVA valóban megkereste-e őt, s ha igen, úgy a bocsánatkérést elfogadta-e. Emellett szerettük volna megismerni a plébános véleményét is történet kapcsán.

Frissítés:

Finta József reagált lapunk megkeresésére. A plébános elmondta szerinte is technikai probléma állhat a Hadházy által megosztott eset hátterében, hiszen beszédének és az elején szereplő történetnek a részéről biztosan semmiféle politikai felhangja nem volt. Éppen ezért nem is tart számot bocsánatkérésre.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...