fbpx

FRISS HÍREK

Nyughatatlan kecskeméti politika, 1956 mentén csaptak össze kormánypárti és ellenzéki politikusok

- Advertisement -

Érezhető közelségbe került az önkormányzati és az uniós választás október 23-át követő elmúlt egy hétben, ami legalábbis a politikai harcias hangulatot illeti. A választásokat ugyan csak jövő június első vasárnapján rendezik, de láthatóan már helyi szinten sincs hiány az egymásra tett politikai minősítésekből. A kecskeméti polgármester október 23-án elmondott színpadi beszédét követően politikai üzenetcunami indult el a kecskeméti kormánypárti és az ellenzéki képviselők között. Ezeket szedtük sorrendbe az elmúlt hétből.

Szemereyné Pataki Klaudia többek között azt is mondta, hogy: „Csapjunk oda és győzzük le végleg a múlt árnyait, körülöttünk szaglászó, hol vörösbe, hol zöldbe, hol pedig a szivárvány színeibe burkolózó helyi szolgáit.”. Illetve azt is, hogy „A gonoszt sokszor legyőztük. 1956, 1989, 2010. Most is képesek vagyunk rá.” A teljes beszéd a KecsUP-on ide kattintva olvasható el, aminek többségét aktuálpolitikai utalások tették ki, volt tehát szó benne: Nyugatról érkező „romboló viharról”, „az ellent kiszolgáló árulókról”, „biberachokról”, és a 2024-ben esedékes választásokról.

Túl 1956-on, mindenki szerint a másik mocskolódik

Nem hagyta válasz nélkül Szemereyné Pataki Klaudia beszédét az ellenzéki Szövetség a Hírös Városért frakció, mely szerintüka rendszerváltás utáni leggyűlöletkeltőbb beszéd volt, amelyet a polgármester olvasott fel egy papírból, időnként megküzdve a szöveg zavarosságával. […] Amit mondott, az lényegében azt jelenti, amit Rákosi mondott: aki nincs velünk, az ellenünk van. Azaz, csak az lehet jó kecskeméti, aki úgy gondolkodik és aszerint cselekszik, mint ők, a kormánypárti városvezetés.”

Megosztónak, ellenségesnek, gyűlöletet szítónak tartotta a polgármester beszédét Kopping Rita (DK) is, ahogy Király József szocialista politikus is. Szerinte a Fidesz „ezt az ünnepet folyamatosan politikai eszközként használja fel a demokratikus ellenzékkel szemben”. Nemcsik Mátyás, a Fidesz önkormányzati képviselője – már túl 1956-on – reagált az elhangzottakra, aki azt látta bele az ellenzékiek kommunikációjába, hogy „a baloldal Kecskeméten is elindította gyűlöletkeltő kampányát, Gyurcsányék pedig szemet vetettek Kecskemétre”. A Fidesz kecskeméti alelnöke mindezek után „a gyűlöletkeltő magatartást” visszautasította „mind a Fidesz, mind a kecskeméti polgárok nevében”.

Hasonló cikkünk:  Másodfokon is vesztett a hiros.hu a jobbikos képviselő által indított sajtó-helyreigazítási perben

A Momentum képviselője sem nézte tétlenül a politikai csetepatét, úgy fogalmazott, hogy „Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszony eddig – legalábbis úgy tűnt – , képes volt félretenni a világnézeti különbségeket a város érdekében. Ez most végleg megdőlni látszik”, aki, Józsa Bálint szerinta legkevésbé sem a vársoshoz méltó szónoklattal rukkolt elő”. Hozzátette azt is, megérti, hogy „a Fidesz nem képes elengedni a múltat. A III/II-esek kétharmada még mindig nem érti, hogy a települések élén nem a régi rendszer szerinti tanácselnökök vannak, hanem válaszott polgármesterek.” Lejer Zoltán, a Szövetség frakciójának vezetője csak nagyon röviden reagált, a Jobbik politikusa annyit írt, hogy „Kecskemét és 1956 hősei többet érdemelnek a polgármester propaganda gyűlöletbeszédénél!”.

Szeberényi Gyula Tamás fideszes országgyűlési képviselő szállt be legutóbb a politikai adok-kapokba, miután a közgyűlés több ellenzéki képviselője is kifogásolta a polgármester városi 56-os megemlékezésen elmondott beszédének egyértelmű aktuálpolitikai utalásait. A kormánypárti parlamenti képviselő a 17 évvel ezelőtti budapesti őszi eseményeket hozta szóba a közösségi oldalán, amikor Gyurcsány Ferenc öszödi beszéde után heteken át tartó kormányellenes tüntetések zajlottak a fővárosban. Felidézte a megostromlott TV székházát a Szabadság téren, a megsérült rendőröket és tüntetőket, és a Fidesz október 23-i gyűlésének szétverését. Szeberényi a posztjában ezután írta azt, hogy:

17 évvel később az MSZP és a DK úgy tesz, mintha semmi köze nem lenne ehhez. Az MSZP helyi vezetője, Király József föl van háborodva, hogy az október 23-i megemlékezésen a polgármester asszony megemlíti az 56-os forradalom 50 éves évfordulóján történt szörnyűségeket. A DK helyi vezetője, Kopping Rita szintén föl van háborodva, hogy szóba került a rendszerváltozás utáni magyar történelem legsötétebb időszaka, amely mostani pártelnökéhez, Gyurcsány Ferenchez kötődik.”

Nem ez az első alkalom, hogy szembesülünk a politikusok szóáradatával – ezt már a cikk írója fűzi hozzá, és azzal sem, hogy 1956 mentén felcsaptak az indulatok. Kevésbé 1956-ról szóltak ezek, még kevésbé város és ország vízióról. Inkább ítéletmondások ezek, egymás politikai minősítései. Mocskolódással, hangulatkeltéssel, gyalázkodással, hazaárulással vádolják egymást a választott kecskeméti képviselők.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...