Évente általában 10 millió csokoládé Mikulás figura fogy el 450 tonna mennyiségben és 2 milliárd forint értékben – azaz átlagosan mintha minden magyar kapna egyet. Karácsonykor 3-3,5 ezer tonna szaloncukrot vásárolunk, összesen 15 milliárd forintot kiadva az édességért. A legnépszerűbb szaloncukrok közé továbbra is a zselés, a kókuszos, a karamellás, a marcipános és a mogyorókrémes tartozik, de mindig jönnek újdonságok, különlegességek: az Év Szaloncukra 2023 versenyen a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda belga trappista sörös szaloncukra lett az Év Új Íze. Tavaly októberhez képest egy év alatt a csokoládé közel 24 százalékkal lett drágább a KSH adatai szerint, így idén várhatóan kevesebb édességet fognak vásárolni a családok.
Idén újra megrendezték civil kezdeményezésként Az Év Szaloncukra versenyt. Kovács Ádám és Kovács Gergely, a verseny szervezői elmondták, a megmérettetésre igyekeztek az összes hazai kicsi és nagy gyártót is meghívni. A gyártók szabadon dönthettek az ingyenes versenyen való részvételről.
Az Év Szaloncukra díj mellett idén számos új kategóriában is versenyezhettek a gyártók. Az új kategóriák összeállításában a Magyar Édességgyártók Szövetsége is segítséget nyújtott. Az elmúlt években nagy sikert aratott „ízek versenye” sikerén felbuzdulva idén ismét új ízeknek lett egyéni versenykategóriája.
A zsűrizésben a Szeretem a csokit TikTok-csatorna videós párosa, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének tagegyesületei és a Nagycsaládosok Kispesti Egyesületének tagjai és vezetői is segítségére voltak a csapatnak. A kóstolok közé az Év Szaloncukra Facebook oldalának követői közül többen is bekerülhettek.
Idén először szakmai kategóriát is létrehoztak. A szakmai zsűriben Harrer-Abosi Beatrix a Harrer család képviseletében a Harrer Csokoládéműhelyből, Gácsi Zoltán, a Csokoládé Akadémia szakmai vezetője, Jakabfi Dávid desszert séf, Mihály Lajos szakács mester és cukrász, valamint Veszely Attila csokoládé mester, nemzetközi csokoládé bíráló és mestercukrász döntött a szaloncukrokról. Ebben a kategóriában gyártónként öt termékkel nevezhettek. A zsűri szakmai szempontokat és a szaloncukor formai elvárásait is figyelembe vette a döntéskor.
A mester zsűri mellett idén újra a gyerekek is külön fókuszba kerültek a Gyerekek kedvence kategóriával, amelyben csak gyerekek kóstolták a gyártók által külön nekik szánt szaloncukrokat.
A verseny idén tovább növekedett:
- Az Év Szaloncukra verseny győzteseit 196 szaloncukor közül választották ki.
- A verseny 11 kategóriájának a zsűrizésben több, mint 300 kóstoló segített.
- A kóstolásokra több, mint 8000 szem szaloncukrot osztottak ki zsűrizésre, hogy a megtalálják a 17 győztest.
Az Év Szaloncukra 2023 címet a balatongyöröki Promenád Kávéház Fügés-diós szaloncukra nyerte el, a második helyezett a maklári Stühmer Körtezselés-muskotályos szaloncukra lett, míg a harmadik helyen a Keszthelyi Sütibolt meggyes marcipán szaloncukra végzett.
Az idei évben újra meghirdetett, hozzáadott cukrot nem tartalmazó szaloncukrokat versenyeztető Év Cukormentes Szaloncukra kategória első helyezettje a maklári Stühmer édesítőszeres pisztácia szaloncukra lett, második helyen az édesítőszeres éttrüffel szaloncukruk végzett, a harmadik helyezett pedig a veresegyházi Sulyán Cukrászda aszalt gyümölcsös édesítőszeres szaloncukra lett.
A szakmai kategória győztesének a Stühmer szicíliai pisztáciás szaloncukra választották, második helyen végzett a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda fehércsokoládés málnás-pisztáciás málna pálinkás szaloncukra, a harmadik pedig a Gyulai Kézműves Cukrászda mézkaramell szaloncukra lett.
Az „ízek versenyében” a marcipán, mogyoró és pisztácia ízek mellett, idén új ízkategóriaként jelent meg a mandula és a fehércsokoládé, valamint visszatért a zselé is.
A legjobb pisztáciás szaloncukor: Stühmer szicíliai pisztácia szaloncukor
A legjobb mogyorós szaloncukor: Stühmer – piemonti mogyorós szaloncukor
A legjobb mandula szaloncukor: Demeter Chocolate – mandula-kókusz szaloncukor
A legjobb zselés szaloncukor: Szamos – málnazselé szaloncukor
A legjobb marcipános szaloncukor: Szamos – feketeribizlis krémmel töltött marcipán szaloncukor
A legjobb fehércsokoládés szaloncukor: Szent Korona Cukrászda – pisztácia krémes szaloncukor fehércsokoládéban
A gyerekek kedvence a Sulyán Cukrászda robbanócukros rágógumi ízű fehér csokoládé trüffel szaloncukor kék spirulinával, az Év Új íze a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda Belga trappista sörös szaloncukra lett, amit az idén először megjelenő új termékek közül választottak ki.
A szaloncukor egyébként 2022 januárjában került fel az Agrárminisztérium Ágazati Értéktárába, majd 2022. december 13-án a Hungarikum Bizottság kiemelkedő nemzeti értékké nyilvánította és felvette a Magyar Értéktárba.
Szeretjük a csokit, csak az idén drágább
A Magyar Édességgyártók Szövetsége közlése szerint az idei karácsonykor várhatóan hasonló értékben vásárolunk szaloncukrot, mint korábban, de mivel tavaly októberhez képest idén októberre a csokoládé közel 24 százalékkal lett drágább a KSH adatai szerint, így várhatóan kevesebb édességet tudnak vásárolni a családok ugyanazért az összegért. Egy kilogramm közép kategóriás szaloncukor 5-6 ezer forintba kerül, míg a prémium 12-15 ezer forintba kilogrammonként.
Évente általában 10 millió Mikulás figura fogy el 450 tonna mennyiségben és 2 milliárd forint értékben (azaz átlagosan minden magyar kap egy csoki Mikulást), karácsonykor 3-3,5 ezer tonna szaloncukrot vásárolunk 15 milliárd forint közeli értékben. A teljes decemberi édesség-forgalom összességében 45-50 milliárd forint.
A drágulás fő oka a kakaó egy év alatt bekövetkezett, 75 százalékos áremelkedése. Ennek fő okai a világ kakaótermelésének kétharmadát adó két afrikai országban, Elefántcsontparton és Ghánában érzékelhető El Nino-hatás, valamint a termelés finanszírozási problémái és az infrastrukturális hiányosságok miatti gyenge termés. Ráadásul az EU-ban a cukor ára is jócskán megemelkedett, szintén termelési problémák miatt, így megnőtt az importhányad.