fbpx
29 C
Kecskemét
2024. június 21., péntek

FRISS HÍREK

Ki lesz a polgármester? Nagyinterjú a jelöltekkel: Klinger Ádám András

- Advertisement -
  • Most nagyobb eséllyel váltható le Kecskeméten a Fidesz, mint a korábbi időszakban – véli Klinger Ádám András, a Civil Összefogás Városunkért Egyesület kecskeméti polgármesterjelöltje. Optimista annak ellenére is, hogy minden előzetes terv dacára a kecskeméti ellenzéki pártok végül nem közös polgármesterjelöltet állítottak a 2024-es önkormányzati választásra a Fidesz jelöltjével, Szemereyné Pataki Klaudiával szemben.
  • Klinger szerint Kecskemét és szűkebb régiója nem használta jól fel a helyi erőforrásait az elmúlt évtizedben, mert nem épített okosan a hagyományaira és a modern ipari ágazatokra.
  • A Fideszt elitista pártnak tartja. Ezzel szemben a kecskeméti „tősgyökeres energiákra és logikus következtetésekre” hagyatkozna a városfejlesztésben, olyan ötletek megvalósításán dolgozna, amelyeket a kecskemétiek széles körben és előzetesen jóváhagytak.
  • A 2019-ben még sikert ígérő ellenzéki Szövetség a Hírös Városért Egyesületről azt mondta, hogy az ötpárti együttműködés ellaposodott és kiüresedett. Mire a Szövetségből azzal támadták Klingert, hogy a Fidesz budapesti ügyvédje – ez azonban nem valós, mert sem nem volt a Fidesz tagja, sem nem praktizál már 2005 óta.
  • Polgármesterként megszüntetné a helyi demokratikus deficitet. És újból elővenné a már kidolgozott programját, a „Kecskemét, Magyarország lovas fővárosa” projektet, amelyet a város fideszes közgyűlése egyszer már elfogadott.

A KecsUP minden polgármester-jelölttel személyes interjút kíván készíteni, aki indul Kecskemét polgármesterségéért, ezért egyaránt megkerestük a kormánypárti és az ellenzéki jelölteket. Király József, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület jelöltjével készült interjút a KecsUP Választás’24 rovatunkban olvashatja el. Most Klinger Ádám András polgármester-jelölttel készítettünk nagyinterjút. A további jelöltekét is hamarosan publikáljuk.

Kende Péter A Viktor című könyvében olvastam, hogy Klinger András ügyvéd Fodor Gábor és a későbbi miniszterelnök, Orbán Viktor lakótársa volt a ’80-s évek végén. Belépett a FIDESZ-be?

– Másfél évig egy háromágyas szobában voltunk lakótársak, ők harmadéves joghallgatók voltak, én elsőéves a Ménesi úti jogi szakkollégiumban.

Nem voltam FIDESZ tag soha.

Fodor Gábor azt nyilatkozta Kende Péternek, hogy hármójuk között barátság alakult ki.

– Igen, szerettem az egész közösséget, különös tekintettel azért, mert ez egy jó közeg volt, és vidékiként semmiféle kapcsolódási pontom nem volt Budapesten. Ez egy pozitív befogadó közeg volt.

Virágoztak a pártok és élt a politikai progresszivitás, de még sem a politikát választotta 1990-ben. Miért?

– Mintegy hatvanan voltunk a szakkollégiumban, ahol hetente meghívott előadók adtak elő. A későbbi rendszerváltásnak az egész értelmiségi színe-java előadóként megjelent nálunk. Baloldaliak, reformszocialisták, a későbbi SZDSZ-esek, a kisgazdák és a másképp gondolkodó egyetemi tanárok is.

Egyrészt különböző gondolkodásmódokat ismertem meg, és számomra nem a politikacsinálás volt a fókuszban. Én tudást szerettem volna szerezni, nyelveket tanulni, és megérteni a körülöttünk zajló világot, mert én egy jó nemzetközi gazdasági ügyvéd szerettem volna lenni.

Milyen ideológiát vall?

– Haladó lokálpatrióta.

Mit jelent ez?

– Minden kecskemétivel szeretnék együtt dolgozni. Nálam nincs különbségtétel aszerint, hogy ki honnan jön. A teljesítmény és a jó érzés számít. Nem is kell nekem tudnom, hogy kinek milyen a beállítottsága. Ha tőlem megkérdezik, hogy nekem milyen a beállítottságom, akkor azt tudom mondani, nagyon sok szelete van a politikai gondolkodásomnak jobboldaltól baloldalig. Nagyon érzékeny vagyok szociálisan, de hiszek a teljesítményben és a versenyben is. Nem szeretem a kivételezettséget. Ha feladat van, azt meg kell oldani. A teljesítmény érdekel.

Muskátli osztáson a Széchenyivárosban / Forrás: Klinger Ádám András Facebook oldala

Ön az egyike az öt ellenzéki kecskeméti polgármesterjelöltnek. Nem tart attól, hogy a sok kihívó gyengíti az esélyeit?  

– Önmagában szerintem ez azt jelzi, hogy a demokrácia virágzik.

Virágzik?

– Volt hét aspiráns, aki azt gondolta, hogy érdemes elindulni a kecskeméti polgármester választáson. Igaz, most már csak hatan vagyunk, de ez is nagy szám. Ha kívülről nézzük, azt mondhatjuk, hogy virágzik. Az utóbbi negyedév politikai történései – kegyelmi botrány, gazdasági válság, országosan új ellenzéki párt születése – a korábbi forgatókönyvek által felrajzolt lehetőségeket teljesen felborította. Ennek a hatása a több polgármesterjelölt, és az, hogy úgy gondolják sokan, most van lehetőség változást elérni.

Úgy érzi, hogy most változás érhető el Kecskemét vezetésében?

– Szerintem nagyobb eséllyel érzik a változás esélyét, mint a korábbi időszakban. De nézzük az én esetemet. Én akkor is elindultam volna a polgármesterségért, ha nincsenek az utóbbi negyedévnek a történései. Ez az ambícióm szilárd volt, mert a jelöltség szándéka már a 2019-es önkormányzati választás után megfogalmazódott bennem. Mint utóbb kiderült, 5 évvel ezelőtt reális esély mutatkozott a polgármesteri poszt átvételére. Ott és akkor jobban össze kellett volna zárnia az ellenzéknek. Most kicsit nyílt ez az olló. A legnagyobb esély nyilván akkor lenne, ha szemtől szemben mérkőzne meg az ellenzéki oldal és a Fidesz polgármesterjelöltje. Én ezt megpróbáltam elérni fél évvel ezelőtt.

Ha már 2019-ben tudta, hogy elindul, miért csak a 2024. június 9-ei választás előtt néhány héttel jelentette be?

– 2022-től már nagyon sokan tudták, hogy indulni fogok.

De nem vállalt fel egyetlen ügyet sem a nyilvánosság előtt. Nincs későn?

– A hazai nyilvánosságot kezeljük szőrmentén, mert ma egy korlátozott nyilvánosságban élünk, országos és önkormányzati szinten is. Nincsenek meg azok a civil, polgári, települési csatornák, ahol valaki artikulálhatja a politikai ambícióit. Ennek a bizonyítására csak egy dolgot mondanék. A Civil Összefogás Városunkért Egyesület sajtótájékoztatójára április végén minden helyi médiát meghívtunk, amelyen végül csak a közpénzből fenntartott önkormányzati sajtó nem volt jelen. Se a KTV, se a hiros.hu, se a Kecskeméti Lapok képviselői nem voltak ott. És egyébként egy hazugsággal is indították a rólam szóló híradásukat, amikor azt írták később egy cikkükben, hogy budapesti ügyvéd vagyok és az V. kerületben praktizálok jelenleg is. Ez nem csúsztatás, nem ferdítés, nem elnézés, ez egy hamis tényállítás. Ezt is arra lehet visszavezetni, hogy korlátozott nyilvánosságban élünk.

2023 őszén tárgyalt a Szövetség a Hírös Városért Egyesület pártjaival. Ekkor még a Momentum és a Jobbik is a tagja volt az ellenzéki kecskeméti ernyőszervezetnek.

– Igen.

Dobos József ajánlotta Önt polgármesterjelöltnek, aki azzal érvelt, hogy pártoktól távol álló jelöltben gondolkodjanak?

– 2023 tavaszán keresett meg a Szövetségből Kopping Rita és Dobos József, mert Szécsi Gábor volt polgármestertől hallottak a politikai ambícióimról.

Miért nem sikerült az ellenzéknek, vagy legalábbis az akkor még ötpárti Szövetségnek közös polgármester-jelöltet találnia?

– Többször próbáltam együttműködni a Szövetséggel – mindig hangsúlyozva a függetlenségemet. Nem csak 2023 őszén, hanem már jóval korábban is. Ők azonban kimondták, hogy ez lényegében politikai párt, és nem nagyon kívánnak civileket támogatni. Ha nem is volt ez explicit, de passzívak voltak ilyen téren.

Azt mondja, hogy a pártlogika győzött?

Hasonló cikkünk:  Medián: A Tisza és a Fidesz is erősödött

– Abszolút. 2019-ben az ellenzéki együttműködésnek valóban volt egy nagyon jó pillanata, amikor mindenki meglepetésére hirtelen 9 mandátumot elnyert a 20-ból. Szerintem ez a lehetőség a következő években nem lett kihasználva, mert elmulasztották bevonni a helyi civil társadalmat képviselő lokálpatrióta szervezeteket és magánszemélyeket. A sikert ígérő ellenzéki együttműködés végül ellaposodott és kiüresedett.

Később megtudtam, hogy a Szövetségben előterjesztették a nevemet, mint potenciális polgármesterjelöltet, de ezt a Jobbik és Király József nem fogadták el. Itt megálltak a tárgyalások, és elkezdtek azzal támadni, hogy budapesti ügyvéd vagyok és a Fidesz embere.

Tisztázzuk akkor, hogy ma praktizál ügyvédként Budapesten és dolgozik a Fidesznek?

– 1990-től 2005-ig dolgoztam nemzetközi gazdasági ügyvédként, majd tudatosan felhagytam az ügyvédi tevékenységgel. És a Fidesznek sem dolgoztam.

Budapesten működik egy Klinger Ügyvédi Iroda. Társtulajdonos?

– A húgom irodája, aki ügyvéd. Megismétlem: nem praktizálok. És nincs az ügyvédi irodában részesedésem, és nem vagyok csendestárs sem. Mindezt Kopping Ritának és Dobos Józsefnek elmondtam, ha ez felmerülne a kampányban, akkor ez alap nélküli.

Végül a DK nem Önt, hanem Király Józsefet támogatta a Szövetség polgármester-jelöltjének.  

– Nem tudom pontosan megmondani, hogy mikor történt a fordulat. Márciusban már Király József polgármester-jelöltségét támogatta a Szövetség – ekkor ugye már kiszállt a Szövetségből a Momentum és a Jobbik is.

Klinger: Kecskemétnek olyan jövőképre van szüksége, amit szeretnek az itt lakók és mellé belső fejlődés társul

A Civil Összefogás Városunkért Egyesület bemutatkozó sajtótájékoztatóján kevés szó esett arról, hogy milyen Kecskemétben gondolkodik. Ha elnyerné a polgármesterséget, öt év múlva milyen lesz Kecskemét?

– Nincs korszerű gondolkodás Kecskemét jövőjéről. A város mindig reagál, de nem proaktív. Meg kell fogalmazni a jövőképet. Óriási kihívások vannak a világban, hatalmas a verseny városok és régiók között. És Kecskemét különösen érintett ebben, mert egy virágzó mezőváros volt évszázadokon keresztül, amit most negatívan érint a globális felmelegedés. Rohamosan szaporodnak azok a kihívások, amelyek ezt az egykor virágzó pozíciót veszélyeztetik. Mindeközben van egy nagyon erős indusztriális átállás világszinten, amiben Kecskemét is érintett. Lásd a zöldmezős beruházásokat, amire például a Mercedes-gyár is felépült. Ez húzza magával a mellékágakat is. Abszolút rendben van ez. A bajoroknak volt az a mondása, hogy laptop és bőrnadrág. Nekünk ugyanezt meg kell csinálni. Legyen laptop, vagy önvezető autó és a csikós nadrág, netalántán a karikás ostor.

Klinger Ádám András polgármester-jelölt – Kecskemét, 2024 / Fotó: kecsup.hu

Ez lesz a jelszava a kampányának?

– Természetesen nem. Arról beszélek, hogy Kecskemétnek és a szűkebb régiójának olyan anyagi és biológiai erőforrásai vannak, amelyek egyáltalán nincsenek kihasználva. A hagyományok és a modern ipari ágazatok megférnek egymás mellett, de ezt úgy kell formálni, hogy szeressék mindezt  az itt lakók, és mellé jövőkép és belső fejlődés társuljon. Ez a gondolkodás hiányzik a városból.

A Fidesz nem csak elitista politikát folytat, hiszen ha úgy látják indokoltnak, erőből is átnyomják az akaratukat. Fölülről mindent oktrojálnak. Ezzel ellentétben meg kellene hallgatni, és rá kellene érezni ezekre a kecskeméti tősgyökeres energiákra, logikus következtetésekre, és annak megfelelően felépíteni egy olyan programot, amely működik, szerethető, jövőorientált és fenntartható. Nem erőből lenyomni mindent és mindenkit.

Ez még nem program. Ez más gondolkodásmód.

– Abszolút, aminek kétféle szempontból is van értelme. Egyrészt, a programomban vannak olyan kikristályosodott pontok, amiket még a kampány során bemutatok. Másrészt, arra mutatok rá, hogy itt van egy demokratikus deficit önkormányzati szinten. Svájcban Kecskemét méretű települések bázisdemokrácia alapján működnek, ahol az emberek összegyűlnek, megbeszélnek dolgokat és szavaznak. Ez nem lehetetlen itthon sem.

Meg van ennek a politikai kultúrája Kecskeméten?

– Csökkentenünk kell minden lehető formában a demokratikus deficitet a több szem többet lát elve alapján. Ki kell jönni abból a működésből, hogy mi, politikusok fölülről tudjuk, mi a tuti. Lehetünk képzettebbek, lehetünk tapasztaltabbak, viszont alulról kell jönnie ennek az érthető energiának. Mondhatnék én is olyan közhelyeket a kampányban, mint javítsuk meg a járdát, világítson erősebben az utcai lámpa. De ez ma már minimum elvárás minden városban.

Dobos József a Civil Összefogás Városunkért Egyesület jelöltbemutató sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a tömegesen Kecskemétre érkező vendégmunkások „később óriási problémát fognak okozni a városnak.” Egyetért ezzel? 

– Ez is azt mutatja, hogy nincs világos jövőképe Kecskemétnek. Az iparosításnak nyilván vannak jó és vannak árnyoldalai, az ebből adódó problémák kiküszöbölésén dolgozni kell. De ezt csak úgy lehet, hogy teljesen transzparensen, őszintén, szakértőkkel megvizsgáljuk alaposan a problémát pro és kontra. És egy olyan megoldást nyújtunk, ami működőképes és elfogadható az itt lakóknak, ami nem tesz bennünket szűklátókörűvé, de nem is szaladunk előre olyan mértékben, amilyen mértékben néhány európai állam már megtette.

Kecskemétnek szüksége van tömeges mennyiségben a vendégmunkásokra?

– Ezek a döntések eddig a fejünk fölött születtek, és ebbe illik a Mercedes-gyár is. A rendszerváltás után a gazdaságfejlesztés alapvetően mindig kormányzati kézben volt. A mostani kormánynak is az a politikája, hogy minél több külföldi működő tőkét kell bevonni Magyarországra. És történetesen szerencsénk volt a Mercedes kapcsán, hogy Kecskemétre esett a választás. De ennyi erővel jöhetett volna ide kínai akkumulátorgyár is, és ugyanabban a cipőben lennénk, mint most Debrecen.

Ezért is volna szükség egy olyan felelős városvezetésre, komoly választói háttérrel, amikor azt mondjuk, hogy mi nem vagyunk ellene semmi jónak, semmi fejlesztésnek, semmi jövőbe mutató dolognak, viszont mérjük föl, hogy van olyan multinacionális beruházás – álljon az bármilyen haladó technikai színvonalon is –, amire azt mondhatja a közösség, hogy nem, ezt nem akarjuk.

Egyedülálló lehetőségei vannak Kecskemétnek

Ön nem a futball szerelmese, hanem a lovaké. Lehetne Kecskemét Magyarország lovas fővárosa?

– Olyannyira lehetne, hogy ma is az. Ez a megnevezés három európai nyelven – franciául, németül és angolul – le is van védve Kecskemétnek. Egyedülálló lehetőségei volnának e téren a városnak. Amikor ez a program kidolgozásra került a vezetésemmel, akkor ez egy jó keretet biztosított arra, hogy alaposan rálássak a város lehetőségeire.

Több mint 15 éve már, hogy elkészült Kecskemét lovas főváros programja.

– A koncepcióval 2004-2005 fordulóján kerestem meg Szécsi Gábort, majd az őt követő polgármestert, Zombor Gábort. Személyesen ő írta alá az erről szóló szerződést, ez a mai napig él. Ennél is fontosabb, hogy ezt a gazdaságfejlesztési tervet a fideszes többségű városi közgyűlés hagyta jóvá.

Miért nem valósult meg?

– Ezt úgy fogalmaztam meg, hogy ellehetetlenült, amikor a Fidesz 2010-ben hatalomra került.

Milyen eredménnyel lesz elégedett június 9-én?

– Ha megválasztanak polgármesternek.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Alá kellett dúcolni a mentőfeljárót és a rendelőintézet gyalogos feljáróját a kecskeméti kórházban

A mentőfeljárót fémoszlopokkal, míg a rendelőintézethez felvezető gyalogos feljárót egyelőre fagerendákkal támasztották alá. Elég nagy foltokban kilátszik a vasbetonszerkezet. Olvasónk...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...