fbpx
13.6 C
Kecskemét
2024. szeptember 16., hétfő

FRISS HÍREK

A kórházak adósságát idén már kétszer is rendezték, őszre mégis újabb rekordtartozás jöhet össze

- Advertisement -

A kórházak tartozása idén októberre hasonló rekordot érhet el, mint amilyen tavaly ősszel volt, amikor 125 milliárd forinttal tartoztak az intézmények a beszállítóiknak. 2024-ben eddig kétszer is volt adósságrendezés, ennek ellenére július végén 68,5 milliárdnyi adósság halmozódott fel, ami októberre elérheti a 100 milliárd forintot is – mondta Rásky László, az Orvostechikai Szövetség főtitkára az Economx-nak.

A modellváltó orvosegyetemeket nem számolva a kórházak június végén 48,5 milliárd forintot, egy hónappal később, július végére 47,1 milliárdforint kintlévőséget halmoztak fel – derül ki a Magyar Államkincstár (MÁK) adataiból. Az adós intézmények száma tárgyhóban 243, ebből kizárólag 30 nap alatti tartozással 79 intézmény rendelkezik.

A Bács-Kiskun vármegyei Oktatókórház a kevesek egyike, ahol csökkenni tudott nyáron az adósságállomány; június végén 2,3 milliárd forint volt, egy hónappal később, azaz július végére ez 1,2 milliárd forintra mérséklődött.

Az orvosegyetemek tartozása július végén több, mint 21 milliárd forint volt, ebből a Debreceni Egyetemnek 7,3 milliárd, a Pécsi Tudományegyetemnek 5,8 milliárd, a Semmelweis Egyetemnek 1,5 milliárd, a Szegedi Tudományegyetemnek pedig 6,6 milliárd forint adóssága keletkezett.

Összességében február végétől július végéig több mint 68 milliárd forint tartozás gyűlt össze, ez havonta körülbelül 13,5 milliárdos emelkedést jelent – mondta Rásky László. Hozzátette, hogy ez megegyezik Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) vezetője által az év elején mondott havi 12-13 milliárdos adósságnövekedési ütemmel.

Hasonló cikkünk:  Miközben a kormányzati vezetők bére az egekben repdes, a közszolgák illetménye a pincében botorkál

Kiss egy nyár eleji konferencián mondta azt, hogy a kórházak üzemeltetésébe beszállt Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságnak (KEF) köszönhetően jelentősen lassult az adósságállomány emelkedése, a korábbi havi 20 milliárd helyett 12-13 milliárd forinttal emelkedett átlagosan havonta 2024 első felében a kórházak kintlévősége.

Az tény, hogy az idei évben lebonyolított két adósságrendezés segítség volt a kórházaknak és a beszállítóknak is, de a kormány gyakorlatilag csak a február végi lejárt adósságok – 104,1 milliárd forint – kifizetésére adott forrást, a tartozásállomány továbbra is folyamatosan termelődik – mondta Rásky. Hozzátette: könnyen belátható, hogy mostanra, vagyis augusztus végére már a 80 milliárdot is súrolja az adósságszámláló, és ezzel az ütemmel október közepén újra meglesz a 100 milliárdos lejárt tartozásállomány.

A szakember szerint ősszel egy újabb konszolidációra lesz szükség, valamint fel kell gyorsítani azokat a folyamatokat, ami alapján a kormány meghozza azokat a döntéseket, amelyek révén az intézményrendszer adóssága kezelhető mértékűre csökken.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Nem engedték fel a mozgássérült szurkolót a lelátóra a Széktói Stadionban, az U21-es fociválogatott meccsén

A lelátóról, öt értelmi sérült barátjával közösen szerette volna nézni egy mozgáskorlátozott, kerekesszékes szurkoló kedden a magyar és spanyol...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...