fbpx
13.3 C
Kecskemét
2024. október 4., péntek

FRISS HÍREK

Megáldották, átadták, elfoglalták a közel háromszoros áron elkészült új kecskeméti nővérszálló épületét (videóval)

- Advertisement -

A 2022-ben bejelentetthez képest közel háromszoros áron, mintegy másfél milliárd forintból épült meg a csütörtök délelőtt ünnepélyes keretek között átadott kecskeméti nővérszálló. Takács Péter, egészségügyi államtitkár a megnyitón nem nagyon hangsúlyozta az uniós forrásokat, ugyanakkor felhívta a figyelmet az általa ősszel beterjeszteni kívánt szakdolgozói kompetencia csomagra, amely alapján a jól képzett felsőfokú- és egyetemi végzettségű szakdolgozók olyan beavatkozásokra, terápiás lehetőségekre kapnának jogosultságot, amelyeket eddig csak orvosi diplomával lehetett megtenni.

A mintegy 2000 négyzetméteren elterülő, kétszintes, 80 férőhelyes komplexumot – ahogyan arról a KecsUP egy korábbi cikke és a helyi önkormányzati média is beszámolt – eredetileg 658 millió forintból építették volna meg. Az átadón jelen voltak a beruházást megvalósító kivitelező Gomép Ipari és Kereskedelmi Kft. képviselői is.

Forrás: hiros.hu

– A mai esemény kiváló alkalom az ünneplésre, ugyanis olyan épületet adunk át ,ami azokat szolgálja, akik a hátukon viszik a magyar egészségügyet – fogalmazott Takács Péter, egészségügyi államtitkár, nem nagyon hangsúlyozva, hogy a fedezet uniós forrás volt.

Takács Péter, egészségügyi államtitkár
Fotó: Bajáki Zsanett/kecsup.hu

– Ez a projekt nem csupán Kecskemétet érinti, hanem országosan 13 milliárd forintból 15 kórház bevonásával, mintegy 1500 férőhelynyi nővérszállót újítottunk fel, vagy építettünk meg. A kecskeméti, új építésű komplexum az ékköve ennek az országos projektnek, hiszen közel 2000 négyzetméternyi hasznos területen, 80 férőhellyel, a legmodernebb műszaki-, hőháztartási-, energetikai szempontoknak megfelelve épült a szálló, olyan színvonalon, amit a mi szakdolgozóink megérdemelnek.

Az államtitkár megragadta az alkalmat, hogy elmondja most ősszel a kormány elé terjeszt egy szakdolgozói kompetencia csomagot, amiben javasolja, hogy a jól képzett felsőfokú- és egyetemi végzettségű szakdolgozók olyan beavatkozásokra, terápiás lehetőségekre kapjanak majd jogosultságot, ami eddig csak orvosi diplomával lehetett megtenni, de mostantól a szakképesítésük feljogosítja őket erre, ennek jogszabályi kerete lesz a következő lépés.

A 1,5 milliárd forintos beruházás részleteiről Dr. Lénárt Endre, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház főigazgatója beszélt a jelenlévőknek, aki régi fotók vetítése mellett röviden összefoglalta a kecskeméti kórház történetét és a jövőbeli terveket is.

– Ez a több mint kétezer négyzetméteres, 80 férőhelyes, 70 parkolóval rendelkező épület építészeti stílusában, megoldásaiban illeszkedik a mögöttünk is látható egynapos sebészeti épülethez, illetve a később remélhetőleg megépülő további bővítésekhez.

– Terveink szerint még egy-két osztályt szeretnénk beköltöztetni a kórház területére, illetve egy raktár és az irattár megépítése van még hátra a korábbi főépület megújításán túl – mondta a főigazgató.

Dr. Lénárt Endre, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház főigazgatója
Fotó: Bajáki Zsanett

– Különleges eseményen vagyunk jelen nagy öröm számomra, hogy ma együtt ünnepelhetünk ennek a korszerű nővérszállónak az átadásán – köszöntötte a jelenlévőket a város nevében Engert Jakabné, alpolgármester. – Ez az épület nemcsak városunk kiemelkedő egészségügyi fejlesztése, hanem mérföldkő az ápolók, az orvosok és valamennyi egészségügyi dolgozó számára, hiszen kulturált, méltó lakhatási körülményeket fog biztosítani. Úgy gondolom, az új létesítmény nem csak egy épület, hanem egy közösségi tér is, amellyel nem csupán a szakemberek életminőségét javítjuk, hanem közvetetten a betegek ellátásának színvonalát is emeljük, hiszen mindannyian tudjuk, hogy a jól képzett, kipihent, megbecsült egészségügyi dolgozók elengedhetetlenek a lakosság egészségének biztosításakor.

Az átadón jelen volt Salacz László és Dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselők, Kovács Ernő vármegyei ispán,  és Dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke Fotó: Bajáki Zsanett

– Ez a beruházás új fejezetet nyit a város egészségügyi ellátásában, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház és az itt dolgozók életében, hiszen az egészségügyi rendszer alapja a stabil, elkötelezett és jól támogatott szakmai háttér. A kórház, mint Kecskemét egyik legnagyobb munkáltatója mindig is kiemelkedő szerepet játszott a város életében, ezzel a fejlesztéssel pedig még vonzóbb lehetőséget kínál az egészségügy iránt elkötelezett szakembereknek, akik Kecskeméten kívánják elkezdeni a hivatásukat, felépíteni a karrierjüket. Kiemelten fontos, hogy olyan fejlesztéseket támogassunk, amelyek hosszú távon erősítik a helyi közösségeket, és segítik az itt élők mindennapjait. A nővérszálló átadása egy újabb lépés ebbe az irányba – zárta mondandóját az alpolgármester.

A beszédeket követően megáldották az épületet, majd az átadás egy ünnepélyes szalagátvágással zárult.

Ezt követően Dr. Lénárt Endre, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház főigazgatója átadta a szobakulcsot a nővérszálló első lakójának.

Dr. Lénárt Endre, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház főigazgatója és Mészáros Dóra, a szálló első lakója
Fotó: Bajáki Zsanett

Mészáros Dóra, az első lakó egy hónapja dolgozik a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Újszülött- és Csecsemőosztályán ápolóként.

Mészáros Dóra, a nővérszálló első lakója
Fotó: Bajáki Zsanett

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megáldották, átadták, elfoglalták a közel háromszoros áron elkészült új kecskeméti nővérszálló épületét (videóval)

A 2022-ben bejelentetthez képest közel háromszoros áron, mintegy másfél milliárd forintból épült meg a csütörtök délelőtt ünnepélyes keretek között...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...