fbpx
19 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

Kiszolgáltatottak vagyunk a járműiparnak – régiós bontásban mutatjuk a krízist

- Advertisement -

A koronavírus-járvány hatására az összes magyarországi régióban jelentősen esett a lakosság fizetőképessége. A legnagyobb csökkenés a legfejlettebb dunántúli és központi régiókban tapasztalható, de Kelet-Magyarországon is sokaknak okozhat nehézségeket a gazdasági visszaesés, különösen, ha folytatódnak az ipari szektorban látott leépítések – derül ki az Intrum és a GKI felméréséből.

Dél-Alföldön 25%-al romlott a lakosság pénzügyi helyzete áprilisban

A Dél-Alföldön 25, Észak-Magyarországon és az Észak-Alföldön mintegy 21 százalékkal romlott a lakosság pénzügyi helyzete áprilisban. Ezekben a régiókban az országos átlagnál korábban is alacsonyabb volt a lakosság fizetőképességi szintje, de a térségekben kevésbé jelentős a turizmus és más szolgáltatások, míg sokan dolgoznak olyan ágazatokban, mint a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, amelyekben kevésbé esett vissza a termelés és a foglalkoztatás az elmúlt bő egy hónapban. Aggodalomra ad okot azonban, hogy ezekben a régiókban is jelentős például a járműipar súlya, amely más térségekben is súlyos veszteségeket szenvedett el.

Ezekben a régiókban okozta a legnagyobb gazdasági károkat a koronavírus-járvány

A legnagyobb mértékben egyértelműen a Nyugat-Dunántúlon élők pénzügyi helyzete romlott, a régióban a regionális fizetőképességi index értéke 2020 áprilisában 46 százalékkal csökkent az első negyedévhez képest. Hasonló a helyzet Közép-Magyarországon és Közép-Dunántúlon is. A központi régióban 40, nyugatabbra 41 százalékkal esett vissza a háztartások fizetőképessége.

Hasonló cikkünk:  Rekordot döntött a futók létszáma Szentkirályon (galériával)

 „A három régióban élők súlyos érintettsége a régiós gazdaság és foglalkoztatás szerkezetével magyarázható. Közép- és Nyugat-Dunántúl gazdaságában hatalmas az autóipar súlya, azonban a koronavírus-járvány nyomán összeomló globális ellátási láncok sok helyen a termelés leállásához, elbocsátásokhoz vagy a bérek csökkentéséhez vezettek. Az osztrák határ mentén élő ingázók és szolgáltatást kínálók jövedelme szintén drasztikusan csökkent a határ lezárása miatt, csakúgy, mint a Balaton környéki turizmusból élő embereké. Budapesten és környékén a munkahelyek nagy többsége a szolgáltató szektorból kerül ki, ezért az üzletek bezárása és a kereslet visszaesése őket is érzékenyen érintette” – mondta Deszpot Károly, az Intrum hazai értékesítési és üzletfejlesztési igazgatója.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...