fbpx
16.2 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

A kormányzat innentől a múzeum vagy könyvtár vezetői pozíciójába is beleszólhat

- Advertisement -

A koronavírus veszélyhelyzet vége felé több hosszútávra kiható döntést hozott sebtiben a Fideszes többségű országgyűlés. Csak néhányat kiemelve ezek közül. Megszavazta az 1.000 milliárd forintra becsült Budapest-Belgrád vasútvonallal összefüggő szerződések 10 évre való titkosítását. Átszabta a felsőoktatás működésének feltételrendszerét és magánegyetemekké alakított át több hazai állami felsőoktatási intézményt, köztük a kecskeméti Neumann János Egyetemet. Részükre több milliárd forint értékben adott át köztulajdonban álló ingatlanokat – olvashatjuk a május 28-i Magyar Közlönyben.

A politikai rohamtempó nem kerülte el a kultúrát és a kulturális intézményrendszert sem. Napok leforgása alatt a kulturális területen dolgozók közalkalmazotti státuszát megszüntették lényegében időt sem hagyva a véleményezésre. Mint ismeretes, eszerint a muzeális intézményekben, levéltárakban, könyvtárakban, művelődési intézményekben foglalkoztatottak közalkalmazotti státusza megszűnik, ennek helyébe munkavállalói jogviszony lép, amit, ha augusztus 15-ig nem fogad el a dolgozó, más munka után nézhet.
Az EMMI azt ígéri, hogy a munkabér összege nem lesz alacsonyabb mértékű annál, mint amekkora összegre a közalkalmazott illetményként 2020. október 31-én jogosult lenne. A minisztérium emellé áprilisban 6 százalékos, januártól visszamenőlegesen érvényes béremelést is bejelentett a területen.

A kormány a változtatást azzal indokolta, hogy a közalkalmazotti bértábla 2008 óta változatlan, és a piaci viszonyok majd pozitív változást hoznak ebben is. Bár arra eddig nem érkezett magyarázat, hogy a kormány az elmúlt 10 évben miért hagyta érintetlenül a béreket.

Megbecsülésért és magasabb bérért tüntettek a kulturális dolgozók

Több szervezet is felhívta a figyelmet arra, hogy a kulturális területen dolgozók közfeladatot látnak el, és a közalkalmazotti jogviszony bevezetése a rendszerváltás utáni demokratikus vívmányok közé tartozott. Az Oktatói Hálózat (OHA) összekapcsolja az egyetemek privatizálását és a kulturális közalkalmazotti státuszok megszűnését:

Hasonló cikkünk:  Kezdődik a Tavaszi Fesztivál, mellyel búcsúzik a Bohém Fesztivál

„Az indoklásból, amelyek ezen intézkedéseket kísérték, semmi sem igaz: a közalkalmazotti státusz elvételéből és az egyetemek magánkézbe adásából nem következik, hogy növekedne a munkabér az „elavult” közalkalmazotti bértáblához képest. A működés sem válhat hatékonyabbá vagy gazdaságosabbá attól, ha piaci viszonyok bevezetését erőltetik olyan területeken, ahol valóságos piacról aligha lehet beszélni.”

A szakszervezetek attól tartanak, hogy ezzel a módosítással egyszerűen könnyebben lehet majd további leépítéseket, szűkítéseket végrehajtania.

A kormányzat innentől kezdve a múzeum vagy könyvtár vezetői pozíciójába is beleszólhat

A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi törvénymódosítása értelmében

lehetővé tették, hogy akár elvegyenek feladatköröket egy múzeumtól, például a régészeti feltárást, ami komolyan érinti az adott múzeum bevételeit és így a helyi önkormányzat költségvetését is.
A kecskeméti Katona József Múzeum is rendszeresen végez régészeti feltárásokat, amik a múzeum költségvetésében jelentős tételt képeznek.

Fontos változás továbbá az is, hogy gyakorlatilag a legkisebb múzeum, tájház, közkönyvtár vezetői pozíciójába is közvetlenül beleszóljon a minisztérium.

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum / Fotó: turizmusonline.hu

Felhatalmazást kap a miniszter, hogy rendeletben szabályozza:

„a közművelődési intézmény és az állami vagy önkormányzati fenntartású muzeális intézmény, nyilvános könyvtár, közlevéltár vezetőjének megválasztására irányuló pályázat tartalmára és a pályázati eljárásra vonatkozó szabályokat, valamint a pályázatok elbírálásának rendjét, továbbá a közművelődési intézményben, a közösségi színtérben és az állami vagy önkormányzati fenntartású muzeális intézményben, nyilvános könyvtárban, közlevéltárban foglalkoztatottak munkaköreit, valamint a munkakörök és a vezető beosztás betöltéséhez szükséges képesítési és egyéb feltételeket”.

Feltűnik ezeken kívül az is, hogy felhatalmazást kap a Kormány, hogy a törvény végrehajtásaként rendeletben szabályozza:

„a közgyűjtemények és a közművelődési intézmények névviselésének és névhasználatának szabályait.”

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...