fbpx

FRISS HÍREK

Ujhelyi Kecskeméten: Elindul a magyar kormány ellen a jogállamisági vizsgálat

- Advertisement -

Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő két bejelentéssel érkezett Kecskemétre. Először is elmondta, hogy az MSZP kikérte a teljes Elios-aktát, így hamarosan minden ki fog derülni erről az ügyről, mert nyilvánosságra fogják hozni a részleteket. Másrészt bejelentette az Európai Bizottság friss döntését, amely szerint elindul a magyar kormány ellen a jogállamisági vizsgálat. Ide tartozik, hogy amíg a kormány nem állítja vissza a jogállamot, nem teszi függetlenné a bűnüldözést és az igazságszolgáltatást, addig súlyos pénzeket tart vissza az unió.

Elios-ügy: Néhányaknak lesznek kellemetlen pillanataik

Az Elios-aktával kapcsolatban mi is megírtuk, hogy az európai bíróság döntése értelmében az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) ki kell adnia minden dokumentumot a magyarországi, több települést érintő LED lámpás beruházások kapcsán folytatott vizsgálatokról. Amennyiben az MSZP-nél lesznek a kikért anyagok, azt a párt nyilvánosságra fogja hozni – fogalmazott Ujhelyi István.

Azt kell üzenjem a fidesz oligarcháinak, és a hatalmi játszámát játszó politikusainak, hogy egyszer minden kitudódik és mindennek következménye lesz. Néhányaknak lesznek kellemetlen pillanataik.

Így fogalmazott a politikus. Emlékeztetett, hogy annak idején, amikor az OLAF megállapította, hogy csalássorozat történt (2011 és 2015 közötti szerződéseket vizsgáltak – a szerk.), akkor kiderült, hogy 35 projektből 17-nél állapítottak meg csalást. Egy szervezett csalássorozatról van szó – fejtette ki. Ujhelyi szerint a kormány akkor ahelyett, hogy büntetőeljárást indított volna és visszaveszi a pénzt a cégtől, inkább kivették a számlákat az európai finanszírozási csomagokból, és kifizették ezeket a beruházásokat hazai közpénzből, az OLAF így tovább már nem volt kompetens. Az Elios Zrt.-ben 2015-ig tulajodnos volt Orbán Viktor veje, Tiborcz István. A kecskeméti beruházásra 2014-ben szerződött a város és a cég.

Király József önkormányzati képviselő azzal egészítette ki párttársát, hogy a kecskeméti Elios számla mintegy 1 milliárd forint volt. Ráadásul – mint mondta- az ígért költségcsökkentést a fogyasztásban nem hozta, vagyis nem igaz, hogy ezekkel a lámpatestekkel spórolna a város.

Hasonló cikkünk:  Kiélezett küzdelem mellett 3 pontot vitt a Fehérvár

A magyar kormány miatt súlyos pénzeket tartanak vissza

A másik üggyel kapcsolatban Ujhelyi István elmondta, hogy tegnap jelentette be az Európai Bizottság, hogy a rendszerszintű jogállamisági problémák és az állami vezetői szinteket elérő korrupció miatt elindítja a jogállamisági vizsgálatokat a magyar kormány ellen. Ráadásul az európai újjáépítési alapból is visszatartják a pénzt addig, amíg nem állítja vissza a kormány a jogállamiságot, nem szünteti meg az állami szintű korrupciót és nem teszi függetlenné a bűnüldözést és az igazságszolgáltatást.

Az MSZP uniós képviselője elmondta, hogy az elmúlt hetekben 320 milliárd forintot már vissza is tartottak, és további 2500 milliárd forintról nem várható pozitív döntés. A következő hét éves uniós költségvetésből Magyarország 11 ezer milliárd forintot kaphat, amennyiben az EU a jogállamiságot rendben találja. Ehhez jöhet még hozzá az újjáépítési 2500 milliárd forint és még egy jókora hitellehetőség is.

Azonban úgy tűnik, hogy nem akarja a kormány felszámolni a korrupciót és visszaállítani a jogállamot, és inkább lemondt az uniós forrásokról. Hiszen a szinte ingyenes uniós hitel helyett piaci alapon, drágábban 1650 milliárd forintnyi hitelt vesz fel, hogy „a következő hónapokban osztogatni és fosztogatni tudjon” – mondta Ujhelyi István.

Az MSZP képviselője hozzátette, hogy jó hír, hogy a következő kormány két nap alatt vissza tudja állítani a jogállamiságot és a bizalmat az unióval, így a forrásokat akkor le lehet majd hívni. Az új kormány első dolgai között lesz, hogy csatlakozik az európai ügyészséghez és függetleníti az igazságszolgáltatást Polt Pétertől – szögezte le a politikus.

Ujhelyi István mondandóját alább hallgathatja meg.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...