fbpx

FRISS HÍREK

Önkénteseket képeztek a rákosi vipera védelmére

- Advertisement -

A természetvédelem és a hüllők iránt érdeklődő és elkötelezett korábbi és leendő önkéntesek számára tematikus képzési programot szerveztek 2022. március 25-27. között, amelynek a CSEMETE Egyesület Bugaci Oktatóközpontja biztosított bázist, írja a berek.hu.

A háromnapos képzés során a résztvevők megismerkedhettek a rákosi vipera védelmi programmal. Valamint a rákosi vipera életmódjával és élőhelyével, valamint a monitoring módszerek elméleti és gyakorlati elemeit is elsajátíthatták.

A veszélyeztetett rákosi vipera kiskunsági állományainak megőrzése céljából jelenleg több, különböző természetvédelmi célú kezelés és beavatkozás zajlik a Kiskunsági Nemzeti Park területén. Az ilyen beavatkozások hatékonyságának mérése alapvető fontosságú a védelmi tevékenységek értékeléséhez és a jövőbeli tevékenységek megalapozásához.

Mivel a rákosi vipera rendkívül jól rejtőzködik és nagyon nehezen észlelhető. Ezért az állományváltozások kimutatásához ún. ismételt mintavételt végeznek. Azonos helyre többször visszatérve számolják a viperákat, amelyhez önkéntes felmérők segítségére is szükségünk van.

Hasonló cikkünk:  Nagyfokú az aszály az Alföldön már áprilisban - megismétlődhet a tragikus 2022-es év

Remények szerint az ilyen, és ehhez hasonló képzések eredményeként számos önkéntes csatlakozik a rákosi vipera védelmére irányuló tevékenységekhez. Ezzel is hozzájárulva a faj hosszú távú fennmaradásának megalapozásához.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...