fbpx
22.8 C
Kecskemét
2024. május 5., vasárnap

FRISS HÍREK

A fideszes képviselő édesanyja újra nyert a Városi Civil Alapon

- Advertisement -

Tavaly első ízben került kiírásra a Városi Civil Alap pályázat, és azonnal jókora botrány kerekedett körülötte. Több oknyomozó újságíró felderítette, hogy elsősorban valamilyen módon a Fideszhez köthető civil szervezetek nyertek támogatást – például Nagykőrösön a fideszes képviselő Molnár Dezső édesanyja által vezetett szervezet. Olyan egyesületek és alapítványok is nyertek, akik a pályázat beadási határideje előtt röviddel alakultak, árbevételük nem, vagy alig létezett, de kapásból megítéltek nekik 10.000.000 Ft-os támogatást… A helyzet tragikomikumához az is hozzátartozik, hogy mindezt azután tette a pályázatkezelő, hogy meghiúsult a Norvég Alap, mert a kormánynak nem tetszett a pályázaton nyert lebonyolító szervezet, az Ökotárs Alapítvány…

Nagyon bíztunk benne, hogy idén más lesz a helyzet. Tévedtünk! Sorra kerestek az elmúlt héten a csalódott civil szervezetek vezetői, akik jobbnál-jobb, valóban a társadalom számára hasznos, sok esetben hiánypótló, állami feladatvállalást segítő (pl. szociális, oktatási, egészségügyi tevékenység) projekteket nyújtottak be, és rendre a következő levelet kapták: forráshiány miatt nem támogatható.

Megnéztem az idei nyertes listát és összevetettem a tavalyival. Megdöbbentő az eredmény! Kb. 50%-ban ugyanazok a szervezetek kaptak támogatást!

Nagykőrösön újra Molnár Dezső fideszes képviselő édesanyja által vezetett Nagykőrösi Lovas Sportegyesület kapott 4 millió forintot (tavaly 5,5 milliót). Hasonlóan szerencsés helyzetben van a tavaly a fideszes városvezetés által Pro Urbe Nagykőrös címmel kitüntetett Dr. Feldmájer Péterhez köthető Klein Dezsőné Emlékalapítvány a nagykőrösi zsidó élet fennmaradásért nevű szervezet, ugyanis mindkét évben 5 millió forintos támogatást zsebelhetett be.

Nem vitatom a két szervezet tevékenységét, biztosan hasznos és fontos, de nem gondolom, hogy ha kevés a forrás, akkor ugyanazokat a szervezeteket kellene támogatni, és azt sem hiszem, hogy mindez véletlen. Ráadásul a Molnár Dezsőhöz köthető egyesület a várostól is jelentős összeget szokott kapni ugyanarra – az egyébként belépőjegyes – rendezvényre a sport- és kulturális keretből is!

Arra is kíváncsi lennék, hogy a nagykőrösi zsidó élet fennmaradásáért mire költenek két év alatt 10 millió forintot? S mielőtt az ÖH sajtósai elővennék az antiszemita kártyát tisztázzuk, nem azzal van baj, hogy az alapítvány a zsidó élet fennmaradására nyert… Azzal van baj, hogy kevés a forrás, és bizonyára más, kiemelten fontos segítő tevékenységet végző szervezet két év alatt egyetlen fillért sem nyert! Vajon a támogatást odaítélőknek miért olyan fontos, hogy kétszer is nyerjen egy kisebb közösséget képviselő szervezet összesen 10 millió forintot, szemben például szegényeknek segítő, vagy a társadalom perifériáján élők felzárkóztatását célul tűzők programjai?

Hasonló cikkünk:  A Greenpeace keresett, de csak elvétve talált új visszaváltási díjas italcsomagolásokat a hazai boltok polcain

Jó lenne választ kapni a kérdésre! Mi természetesen megkérdezzük, s ha választ kapunk, arról olvasóinkat tájékoztatjuk!

Továbbá idén pályázati támogatást nyert még Nagykőrösön a Szent László Római Katolikus Szeretetszolgálat az Élelmiszerbankkal együttműködésben végzett tevékenységére, melynek keretében élelmiszerrel látják el a rászoruló családokat. Az élelmiszerek tárolására, átadására szolgáló épület nagyon rossz állapotú, és ennek renoválására nyertek 9.665.650 Ft-ot.

Nyert a helyi református Soli Deo Gloria Alapítvány is 7 millió Ft-ot, de lapzártánkig nem tudtuk elérni Szabó Gábor kuratóriumi elnököt, így pontosan nem tudjuk a pályázat célját. Elnök Urat keresni fogjuk még telefonon.

Átnézve a teljes nyertes listát, érdekes kép tárul elénk azon túl is, hogy a nyertesek fele tavaly is kapott támogatást. Jól látható, hogy igen sok olyan szervezet nyert, melynek nevében a polgári, a székely, a sport, a vadász, valamint a református szó szerepel. Erre egy példa:

Albertfalva Református Hitéletért Alapítvány tavaly is és az idén is nyert 4 millió Ft-ot. De ettől még nem lenne olyan érdekes, hisz mások is nyertek kétszer. De nyert az Albertfalfa Református Templomépítő Alapítvány is mindkét évben 4-4 millió forintot.

Ezzel szemben érdemes lenne megnézni, hogy milyen sok értékes szervezet és projekt nem kapott támogatást, miközben ugyanazon a településen lévő, ugyanahhoz a felekezethez köthető szervezetek kaptak kétszer is!

Sok a kérdés! Persze jól tudjuk a választ is…

via hetihirek.kecsup.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megszűnhet a járóbeteg-ellátás a Honvédkórházban

2025. január 1-jétől már nem lesznek járóbeteg-szakrendelések a Honvédkórházban (Repülőkórházban) - értesült a KecsUP az intézmény jelenlegi és korábbi...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...