fbpx

FRISS HÍREK

Az indulatok csillapodtak, de teljesen nem nyugodtak le a védett erdők tarvágását korlátozó utasítás ellenére sem

- Advertisement -

A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. ezidáig nem döntött még arról, hogy a védett erdők tarvágását is engedélyező augusztus elején megjelent kormányrendelet biztosította, de időközben azt módosító miniszteri utasítás lehetőségeivel milyen formában él

– derül ki abból a közérdekű adatigénylésre adott válaszból, amit Kis-Szeniczey Kálmán LMP-és politikus tett fel a kormányrendelet megjelenése utáni napokban. Választ egy hónappal később kapott, miután az országos tiltakozás hatására egy agrárminiszteri utasítással módosult a védett erdők könnyített kivágását engedélyező kormányrendelet.

A kiskunfélegyházi képviselő azt kérdezte az állami kiskunsági erdészeti cégtől, hogy a kezelésében lévő területek közül melyekben fognak fakitermelést végezni. A kitermelés hogyan érinti az idegenhonos fafajokból álló állományt, illetve a cser és a nemestölgy fajú erdőket, és azok hogyan kerülnek pótlásra. Arra is rákérdezett, hogy az őshonos fafajokból álló erdők közül hol fognak tarvágást végezni. És arra is, terveznek-e végezni az erdőtervben nem szereplő fakitermelést.

Sulyok Ferenc, a KEFAG igazgatója szeptember 12-i rövid válaszában leírta, hogy a feltett kérdések vonatkozásában még nem döntöttek. A védett természeti területen történő őshonos fafajok tarvágása kapcsán pedig azt a tájékoztatást adta, hogy a miniszteri utasításban foglaltak szerint a KEFAG „nem is élhet a Kormányrendelet 1. § (2) b) pontjában megfogalmazott lehetőséggel.” Ez a pont volt az, ami kiváltotta a tiltakozást, mert az erdőtörvényben foglaltakkal szemben a kormány megengedte volna az állam 100%-os tulajdonában álló természetvédelmi, Natura 2000 és tájképvédelmi erdőben való tarvágást.

Országos felzúdulást keltett a tarvágásos kormányrendelet

Ezen hördült fel az ország, amikor az augusztus elején megjelent kormányrendelet a védett erdőkben is lehetővé tette a tarvágást, csökkentette a vágásérettség korát, és eltörölte az őshonos fajok telepítési kötelezettségét. Zöld szervezetek és magánszemélyek írtak petíciókat és szerveztek tüntetéseket, mert szerintük a kormány az energiahiányra hivatkozva túlságon szélesre tárta a kapukat valamennyi védett hazai erdő kitermelése előtt. Tiltakozásukat mintha meghallotta volna a kormány, mert egy héttel a kormányrendeletet követően Nagy István agrárminiszter kiadott egy miniszteri utasítást, amellyel az állami erdők esetében visszahozta a korábban egy tollvonással kivett természetvédelmi szempontokat.

Hasonló cikkünk:  Márkafüggetlen autósok találkoztak Tőserdőben - galériával

Talán a legfontosabb, hogy a természetvédelmi és a Natura2000 elsődleges rendeltetésű, őshonos fafajokból álló erdőkben megtiltották a tarvágást. A miniszteri utasítás azt is szabályozza, hogy a tűzifaigényt elsősorban akácerdőkből, vagy telepített kultúrerdőkből kell megoldani. Bekerült a fokozatosság elve is, miszerint csak akkor lehet alkalmazni a gyorsított eljárású kormányrendeletet, ha az elfogadott 2022-es kitermelési terv alapján a megnövekedett tűzifaigényt nem lehet kielégíteni.

A kedélyek ugyan csillapodtak, de teljesen nem nyugodtak le. Mivel csak egy miniszteri utasításról, nem pedig magasabb erejű szabályról van szó, ami csak a 100 százalékos állami tulajdonú erdőkre vonatkozik, az országban több helyen is civil riadóláncokat hoztak létre. Az LMP kezdeményezésére megyénként, Bács-Kiskun megyében is úgynevezett erdővédő csoportok jöttek létre abból a célból, hogy valóban a miniszteri utasításnak megfelelően kerüljön kitermelésre a fa.

Ha figyelmesen olvassuk a zöld szervezetek álláspontját, akkor nem azt mondják, hogy ne legyen fakitermelés, leszámítva a legértékesebb nemzeti parki magterületeket, hanem azt, hogy a kitermelés mikor és milyen módon történjen. Azért tiltakoznak tehát, hogy az őshonos fafajú erdőkben ne legyen tarvágás és ezen erdőkben kíméletesebb módon termeljék ki a fákat. Az alföldi akácosokban még ezek a szervezetek se mondják azt, hogy ne legyen vágás, ezek az erdők természetvédelmi szempontból ugyanis nem értékesek. A pótlást és a telepítést viszont a mainál jobban szorgalmazzák a klímaváltozás negatív hatása miatt.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...