fbpx
15.5 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

Így látja a kiskunfélegyházi ellenzék és a kormányoldal a 2021-es költségvetést

- Advertisement -
Nincsenek könnyű helyzetben az önkormányzatok, sem a pandémia okozta bevétel kiesés, sem a kormány elvonásai miatt, akiknek február végéig kell elfogadniuk a 2021-es költségvetést.
Csányi József (Fidesz) polgármester „2021- amikor Félegyháza hátrébb lép, de nem hátrál” kezdetű posztjában többek között azt írja, hogy „Más önkormányzatokhoz hasonlóan bennünket is érint az iparűzési adó megfelezése. […] még ha az önkormányzatnak ettől nehezebb is a helyzete, a kieső forintok a félegyházi vállalkozóknál maradnak. És ez így van rendjén.” Kiemeli azt is, hogy 2021-ben mind a 700 önkormányzati dolgozónak megőrzik a munkahelyét és változatlan színvonalon fogják működtetni a közterületeket és intézményeiket. A kormány által ígért kompenzáció kapcsán a polgármester csupán annyit írt, hogy egyeztetnek és úgy gondolják, hogy ezeket jó eséllyel pótolni tudják évközben. Összegről nem írt a posztjában.
A Veled a Városunkért Egyesület frakció is értékelte a kiskunfélegyházi városi büdzsét.
Kis-Szeniczey Kálmán képviselő elmondta, hogy a polgármester a törvényi határidő letelte után egy héttel küldte ki a rendelet-tervezetet és az előterjesztést a képviselőknek. Ami viszont ennél is nagyobb probléma, állítja Kis-Szeniczey, hogy a költségvetés bevétele 2020-hoz képest 14%-al csökken, de ezen belül a helyi adók 36%-al, a főösszeg 20%-al, azaz több mint 1 milliárd forinttal kevesebb pénz folyik be. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például az önkormányzati bérlakások tervezett felújítására vagy a civil szervezetek támogatására nem jut egyetlen forint sem.
Kollár László frakcióvezető sajtóközleményében úgy fogalmaz, hogy:
„Néhány bőségesebb költségvetésű év után a 2021-es esztendőben városunk a kormányzati elvonások miatt újból megszorítások elé néz. Szó sincs persze olyan pénzügyi nehézségekről, mint a 2009 – 2011 közötti időszakban voltak, nem kell félni a számlavezető intézet beavatkozásaitól vagy kényszerű hitelfelvételektől. A városban működő cégeknek hála, maradt annyi bevételünk, hogy a költségvetés stabilan áll, hitelekre, elbocsátásokra még nincs szükség. Szögezzük le, ez a stabilitás nem Magyarország kormányán múlt…”
Majd Kollár részletezi, hogy a kormány által elvett gépjármű adó bevétel 105 millió Ft elvonást jelent az önkormányzat számára, az iparűzési adóból pedig 668 millió forint nem folyt be a kasszába, ami a legnagyobb bevételkiesést jelenti.
Azt is írja, hogy „Kiskunfélegyházán a sarc következménye a beruházások esetében a leglátványosabb, hiszen a felhalmozási célú kiadásokban a visszaesés mértéke 67%-os. A város költségvetésének keretszámai annyira azért stabilak és arra elegendőek, hogy az alkalmazásában álló 700 munkavállaló munkahelye nem került veszélybe.”
A Móraváros bölcsőde építése és a roma felzárkóztatási programban a Vasas pálya átépítése az EU támogatási ciklus végére még megvalósulhat, teszi hozzá a képviselő, azonban felújításra már jóval kevesebb jut. Így például a nemrégen felújított egykori nőtlen tiszti szállóra, az elhanyagolt lakásállományra vagy a városháza tetejére. A frakcióvezető sajnálja azt is, hogy „a városvezetés nem tett le a volt polgárvédelmi bázis elbontásáról, amelynek kivitelezése az adottságai miatt horrorisztikusan drága, a parkoló kialakítás pedig csak ráadás erre a gigantikus tételre.”
A közlemény végén Kollár László kitért arra, hogy a közelmúltban arra tettek kezdeményezést a város érintett gazdasági szereplői felé, hogy a HIPA „kedvezményt” lehetőség szerint fizessék be. Ezt az ellenzéki képviselők, akik a mindennapokban vállalkozók, meg is tették. Ezúton pedig azt javasolják, hogy az ily módon befolyt többletet fordítsa a város – a helyiségbérleti díj elengedésen túl, a bevételkiesés arányában – a helyi vendéglátó- és turisztikai ágazat szereplőinek megsegítésére.

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...